Lørdag 13. april 2019
TIL SKYTEØVELSE: Det russiske krigsskipet Pyotr Velikiy seilte tidligere denne uka langs kysten av Norge. Bildet er fra 2006, da krigsskipet seilte forbi Tronheim på vei til Middelhavet. FOTO: FORSVARET/AP/NTB SCANPIX
Norge i skvis mellom USA og Russland:
Krigsspill ved norskekysten
KALDT: Amerikanske bombefly langs norskekysten og en russisk skyteøvelse utenfor Lofoten. Forsvaret bekrefter at situasjonen i nord har tilspisset seg etter høstens Nato-øvelse.

Forsvar

Tirsdag ettermiddag møtte statsminister Erna Solberg (H) Russlands president Vladimir Putin for bilaterale samtaler. Samtidig seilte de russiske krigsskipene Pyotr Velikiy og Marshal Ustinov langs kysten av Norge for å opprette et skytefelt nordvest for Lofoten.

Torsdag gjennomførte krigsskipene en kombinert skyteøvelse i Norskehavet sammen anti-ubåtflyene Tu-142, bombeflyene Tu-22M, jagerflyene MiG-31 BM, samt Ka-27 helikoptre fra Pyotr Velikiy.

Forsvaret sier at den russiske øvelsen ikke bryter med noen formelle regler, men understreker at aktiviteten er svært uvanlig. De ser et endret mønster etter fjorårets gigantiske Nato-øvelse i Norge.

– Før Trident Juncture 2018 var dette en uvanlig måte for de russiske styrkene å øve på. Det som er nytt med denne varslede skarpskytingen er at den er relativt langt sør utenfor norskekysten, og at det faktisk er russisk aktivitet tilknyttet området, sier pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Han presiserer at det fredag formiddag ikke var registrert skyting med skarpt i området under, og sier at Forsvaret «har et godt bilde av hva som har foregått og tilstrekkelige ressurser til å følge med.»

Fakta

Opptrapping i nord:

• I oktober og november i fjor ble øvelsen Trident Juncture avholdt i Norge. Øvelsen var den største Nato-øvelsen på norsk jord siden 1980-tallet.

• Parallellt med øvelsen seilte det amerikanske hangarskipet Northern Screen langs norskekysten som en del av øvelsen Northern Screen.

• Under Nato-øvelsen varslet Russland ved tre ulike anledninger at de hadde opprettet skytefelt i havet utenfor Norge, tett opp mot øvingsområdene for Trident Juncture. Bare en av disse øvelsene ble gjennomført.

• I slutten av mars øvde norske F-16 på å fly i formasjon med de amerikanske bombeflyene B-52.

• Russland har nå opprettet et skytefelt nordvest for Lofoten (se kart), og sier de vil gjennomføre missiltester fra 11. til 14. april.

– Politisk signal

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener Russland sender «et klart politisk signal» ved å øve i Norskehavet.

– Det er ingen tilfeldighet, og det skal ikke spilles ned. Om hensikten bare var å øve, kunne de holdt seg til sine faste treningsområder utenfor Kolahalvøya i Barentshavet.

– Er det normalt at Russland oppretter skytefelt og gjennomfører slike øvelser i Norskehavet?

– Dette er ikke et mønster jeg kjenner igjen fra min tid som etterretningssjef fra 2010 til 2016.

– Hvilket signal sender de?

– De viser at de har evnen til å drive denne typen virksomhet lenger sør enn vanlig. Jeg leser ikke dette som et signal knyttet til møtet mellom Solberg og Putin – da hadde øvelsen kommet tidligere. Jeg tror dette handler om Nato og USAs øvingsaktivitet i områdene, som har vart over lengre tid.

Amerikanske bombefly

Det er ikke bare den gigantiske Nato-øvelsen Trident Juncture fra i fjor høst som provoserer Russland: Siden midten av mars har amerikanske B-52 bombefly gjennomført en rekke flyginger tett opp mot Russland i både Østersjøen og Barentshavet.

Ved månedsskiftet eskorterte norske F-16 fem amerikanske bombefly over Nordsjøen.

Oberstløytnant Tormod Heier mener Norge ikke lenger klarer å være herre i eget hus, og at resultatet er at vi havner i en skvis mellom USA og Russland.

Han trekker også fram at det amerikanske hangar­skipet Harry Truman seilte utenfor kysten av Norge i fjor høst, og viser til at russerne nå markerer tilstedeværelse i det samme området.

– Under den kalde krigen klarte vi å være synlige og vise tilstedeværelse selv, men nå har vi fått en vedvarende stormaktsrivalisering utenfor vår egen stuedør, sier han.

Forskeren fra Forsvarets høgskole beskriver et sikkerhetspolitisk dilemma der Norge blir stadig mer avhengig av USA.

– Når norske myndigheter ikke lenger har evne til å selv sørge for en troverdig og vedvarende synlighet i disse områdene, så har det oppstått et vakuum. Det fylles i dag av USA. Da får vi en situasjon der Russland blir nervøse, som gjør at Norge blir nervøse, som gjør at vi inviterer flere amerikanere inn, som igjen fører til at russerne blir mer nervøse. Paradokset er at alle parter får mindre – ikke mer sikkerhet, sier Heier.

Trøbbel med Orion

Klassekampen skrev onsdag at de norske havovervåkingsflyene P3 Orion ikke har gjennomført et eneste operativt oppdrag på over to uker.

Tonning-Olsen ved Forsvaret forteller at Norge sendte F16 for å følge de russiske flyene torsdag.

– Kom Orion-flyene seg på vingene for å følge med på denne aktiviteten?

– Det kan jeg ikke kommentere, men vi har andre og tilstrekkelige ressurser til å ha en god situasjonsforståelse, uten at den ressursen er tilgjengelig, Tonning-Olsen.

– Hva har Norge møtt denne øvelsen med?

– Vi monitorerer alt av denne type aktivitet. Vi har ulike sensorer som kan gjøre den jobben, uten at jeg kan gå inn på hvilke, men vi har et godt bilde av hva som har foregått og tilstrekkelige ressurser til å følge med. Dette monitorerer vi kontinuerlig.

siment@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Fredag 23. august 2019
HÅP: Arbeidarpartiet går ned i ei rekke kommunar, men i industri­bastionen Årdal siktar Ap mot reint fleirtal. Denne veka kom Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum på vekkingsmøte i bygda.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.