Torsdag 11. april 2019
VALGVINNER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara feirer Netanyhaus gjenvalg. Nå venter regjeringsdannelse og en rekke korrupsjonssaker som har blitt utsatt til etter valget. FOTO: ARIEL SCHALIT, AP/NTB SCANPIX
Korrupsjonssaker og Trumps Midtøsten-plan venter gjenvalgt Netanyahu:
Vinner går til høyre
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.

israel

President Reuven Rivlin fra Likud vil gi sin partifelle, statsminister Benjamin Netanyahu, i oppdrag å hekle sammen en ny koalisjon for hans femte periode. Gitt valgresultatene, der 97 prosent av stemmene var opptelt da Klassekampen gikk i trykken, vil det kunne gå raskt for seg. Flere partier ga tidlig beskjed om at de foretrekker Netanyahu som regjeringssjef framfor general Benjamin «Benny» Gantz.

Det gir Netanyahu ryggdekning for en flertallskoalisjon med rundt 65 av 120 seter i Knesset. Likud ser dessuten til å bli største parti, knapt foran Blått otg hvitt, alliansen som tidligere forsvarssjef Gantz fikk på plass for bare seks uker siden etter å ha dannet sitt eget parti, Sterkt Israel i desember.

Gantz og alliansepartnere, tidligere finansminister Yaïr Lapid fra Yesh Atid og tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon fra Telem, hevder at de vant slaget ved at de har rokket ved Netanyahus ubestridte posisjon for første gang på ti år. Men den politiske strategen vant likevel krigen. Netanyahu har avskrevet Gantz som forsvarsminister. Begge parter har avvist storkoalisjon.

Fakta

Valg i Israel:

• Statsminister Benjamin Netanyahu (Likud) skrev ut nyvalg etter at utenriksminister Avigdor Lieberman og hans parti Vårt hjem Israel forlot regjeringskoalisjonen i november.

• Felleslista Blått og hvitt, ledet av tidligere forsvarssjef Benny Gantz, ligger an til å bli like store som Likud, men får ikke nok støtte i Knesset (parlamentet) til å danne regjering.

• Netanyahu ligger an til å fortsette som statsminister for en femte periode.

Rettsak venter

Det er i Netanyahus egeninteresse å få koalisjonen raskt på plass. Før valget varslet riksadvokat Avichai Mendelblit at han vil ta ut tiltale for korrupsjon i tre av fire saker som politiet har gransket.

Prosessen ble utsatt for ikke å påvirke valget, hvilket det ikke har gjort med hensyn til Netanyahu og Likud, ifølge israelske kommentatorer. Netanyahu vil appellere til Mendelblit om å avvise rettssaken av hensyn til Israels «nasjonale sikkerhet». Han kan dessuten komme til å kreve av koalisjonen at den vedtar en lov som gir immunitet til sittende regjeringssjef.

Det kan raskt bli en del av forhandlingskabalen, slik en kan lese ut av Avigdor Lieberman, gjengangerminister i ulike poster fra 2002 inntil han gikk av som forsvarsminister i midten av november i fjor i protest mot våpenhvilen med Hamas i Gaza.

Nyanser av ytre høyre

Lieberman avfeier Gantz som statsminister, men holdt det åpent om han vil inn i koalisjonen eller stå utenfor. Han leder det høyreekstreme, sekulære bosetterpartiet Vårt hjem Israel, med nedslag hos russiske immigranter.

Lieberman er ute etter posisjoner og vil samtidig avgrense seg mot de tre ultraortodokse partiene Shas, Forent Torah-jødedom og det nye Høyreunionen, blant annet ved å kreve allmenn verneplikt også for ultraortodokse jøder.

De tre ultraortodokse partiene sikret seg til sammen 21 mandat og forankrer Netanyahus koalisjon ytterligere til høyre.

Flere av ytre høyre-partiene forsøkte å markere avstand til de mest ekstremreligøse. Mens Vårt hjem Israel krabbet over sperregrensa, mislyktes utdanningsminister Naftali Bennett og justisminister Ayelet Shaked med sitt nykommerparti Nytt høyre etter utbruddet fra Jødisk hjem. Bennett hadde i går fortsatt et lite håp om at soldatstemmene ville bringe dem over sperregrensa på 3,25 prosent, men det så ikke ut til å lykkes.

Århundrets plan

Valgdeltakelsen var den laveste blant palestinske velgere. Likevel kom begge arabiske-venstrejødiske valgfraksjoner over sperregrensa og sitter igjen med tolv mandat. Nå venter de og PLO på den lenge varslede «århundrets plan» fra USAs president Donald Trump.

Siste varsel fra Netanyahu var å annektere deler av Vestbredden. Det har PLO vært klar over lenge; spørsmålet er når og hvor mye av gangen.

PLO appellerer til det internasjonale samfunnet. Den norske regjeringen har programfestet å styrke forholdet til Israel. Valgresultatet befester at tostatsløsningen og forhandlingene som opphørte i april 2014, er begravd. Bare 18 av 120 mandater i det nye Knesset går inn for tostatsløsningen, inkludert Arbeiderpartiet.

Framgangen for Netanyahu i innspurten blir tilskrevet at han er Israels ubestridte statsmann, buddy med Trump og Russlands president Vladimir Putin og med styrkede forbindelser til Kina, India og nå Brasil.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».