Torsdag 11. april 2019
VALGVINNER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara feirer Netanyhaus gjenvalg. Nå venter regjeringsdannelse og en rekke korrupsjonssaker som har blitt utsatt til etter valget. FOTO: ARIEL SCHALIT, AP/NTB SCANPIX
Korrupsjonssaker og Trumps Midtøsten-plan venter gjenvalgt Netanyahu:
Vinner går til høyre
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.

israel

President Reuven Rivlin fra Likud vil gi sin partifelle, statsminister Benjamin Netanyahu, i oppdrag å hekle sammen en ny koalisjon for hans femte periode. Gitt valgresultatene, der 97 prosent av stemmene var opptelt da Klassekampen gikk i trykken, vil det kunne gå raskt for seg. Flere partier ga tidlig beskjed om at de foretrekker Netanyahu som regjeringssjef framfor general Benjamin «Benny» Gantz.

Det gir Netanyahu ryggdekning for en flertallskoalisjon med rundt 65 av 120 seter i Knesset. Likud ser dessuten til å bli største parti, knapt foran Blått otg hvitt, alliansen som tidligere forsvarssjef Gantz fikk på plass for bare seks uker siden etter å ha dannet sitt eget parti, Sterkt Israel i desember.

Gantz og alliansepartnere, tidligere finansminister Yaïr Lapid fra Yesh Atid og tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon fra Telem, hevder at de vant slaget ved at de har rokket ved Netanyahus ubestridte posisjon for første gang på ti år. Men den politiske strategen vant likevel krigen. Netanyahu har avskrevet Gantz som forsvarsminister. Begge parter har avvist storkoalisjon.

Fakta

Valg i Israel:

• Statsminister Benjamin Netanyahu (Likud) skrev ut nyvalg etter at utenriksminister Avigdor Lieberman og hans parti Vårt hjem Israel forlot regjeringskoalisjonen i november.

• Felleslista Blått og hvitt, ledet av tidligere forsvarssjef Benny Gantz, ligger an til å bli like store som Likud, men får ikke nok støtte i Knesset (parlamentet) til å danne regjering.

• Netanyahu ligger an til å fortsette som statsminister for en femte periode.

Rettsak venter

Det er i Netanyahus egeninteresse å få koalisjonen raskt på plass. Før valget varslet riksadvokat Avichai Mendelblit at han vil ta ut tiltale for korrupsjon i tre av fire saker som politiet har gransket.

Prosessen ble utsatt for ikke å påvirke valget, hvilket det ikke har gjort med hensyn til Netanyahu og Likud, ifølge israelske kommentatorer. Netanyahu vil appellere til Mendelblit om å avvise rettssaken av hensyn til Israels «nasjonale sikkerhet». Han kan dessuten komme til å kreve av koalisjonen at den vedtar en lov som gir immunitet til sittende regjeringssjef.

Det kan raskt bli en del av forhandlingskabalen, slik en kan lese ut av Avigdor Lieberman, gjengangerminister i ulike poster fra 2002 inntil han gikk av som forsvarsminister i midten av november i fjor i protest mot våpenhvilen med Hamas i Gaza.

Nyanser av ytre høyre

Lieberman avfeier Gantz som statsminister, men holdt det åpent om han vil inn i koalisjonen eller stå utenfor. Han leder det høyreekstreme, sekulære bosetterpartiet Vårt hjem Israel, med nedslag hos russiske immigranter.

Lieberman er ute etter posisjoner og vil samtidig avgrense seg mot de tre ultraortodokse partiene Shas, Forent Torah-jødedom og det nye Høyreunionen, blant annet ved å kreve allmenn verneplikt også for ultraortodokse jøder.

De tre ultraortodokse partiene sikret seg til sammen 21 mandat og forankrer Netanyahus koalisjon ytterligere til høyre.

Flere av ytre høyre-partiene forsøkte å markere avstand til de mest ekstremreligøse. Mens Vårt hjem Israel krabbet over sperregrensa, mislyktes utdanningsminister Naftali Bennett og justisminister Ayelet Shaked med sitt nykommerparti Nytt høyre etter utbruddet fra Jødisk hjem. Bennett hadde i går fortsatt et lite håp om at soldatstemmene ville bringe dem over sperregrensa på 3,25 prosent, men det så ikke ut til å lykkes.

Århundrets plan

Valgdeltakelsen var den laveste blant palestinske velgere. Likevel kom begge arabiske-venstrejødiske valgfraksjoner over sperregrensa og sitter igjen med tolv mandat. Nå venter de og PLO på den lenge varslede «århundrets plan» fra USAs president Donald Trump.

Siste varsel fra Netanyahu var å annektere deler av Vestbredden. Det har PLO vært klar over lenge; spørsmålet er når og hvor mye av gangen.

PLO appellerer til det internasjonale samfunnet. Den norske regjeringen har programfestet å styrke forholdet til Israel. Valgresultatet befester at tostatsløsningen og forhandlingene som opphørte i april 2014, er begravd. Bare 18 av 120 mandater i det nye Knesset går inn for tostatsløsningen, inkludert Arbeiderpartiet.

Framgangen for Netanyahu i innspurten blir tilskrevet at han er Israels ubestridte statsmann, buddy med Trump og Russlands president Vladimir Putin og med styrkede forbindelser til Kina, India og nå Brasil.

peterm@klassekampen.no

Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.
Torsdag 20. juni 2019
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.