Tirsdag 9. april 2019
SIER NEI: Ap-nestor Martin Kolberg vil ikke samarbeide med Rødt eller MDG. Det er Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen uenig i.
Arbeiderparti-topper er uenige om hvilket forhold de bør ha til Miljøpartiet og Rødt:
Strides om MDG og Rødt
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.

Ap

Martin Kolberg vil lukke døra for et formelt samarbeid med Rødt på Stortinget «i over­skuelig framtid». Men partikollega Raymond Johansen vil holde døra åpen.

I sin tale til Aps landsmøte i helga tok tidligere partisekretær Martin Kolberg til orde for at Ap måtte styrke alliansene på venstresida og «etablere et entydig rødt og grønt alternativ som samler hele venstre­sida og fagbevegelsen».

Men overfor Klassekampen presiserer Kolberg at det røde og grønne alternativet verken bør inkludere Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Vi kan ikke ha noe regjeringssamarbeid med partiet Rødt. Det samme gjelder MDG på riksplan. Det er med SV, Sp og fagbevegelsen at vi kan danne et tilstrekkelig flertall for å få tilbake regjeringsmakta, sier Kolberg.

Ap-veteranen fra Buskerud understreker at man har gode lokale samarbeid med Rødt og MDG, men at situasjonen er annerledes nasjonalt.

– MDG har en agenda med mye riktig, men mangler et helhetssyn på mye i samfunnet. Og for Rødt er det definitivt sånn. Det er en klar avgrensing fra min side, spesielt når det gjelder Rødt.

Fakta

Ap og samarbeid:

• Arbeiderpartiet hadde landsmøte i helga.

• I sin tale til landsmøtet tok partinestor Martin Kolberg til orde for at Ap måtte styrke alliansene til venstresida.

• En slik allianse inkluderer ikke Rødt og MDG, sier Kolberg til Klassekampen.

• Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen vil ikke utelukke samarbeid, mens Jonas Gahr Støre vil vente og se.

Stengte døra

Før stortingsvalget i 2017 gjorde Ap-leder Jonas Gahr Støre det klart at det ikke var aktuelt for partiet å ta med seg Rødt og MDG inn i en Ap-ledet regjering. Han avviste videre muligheten for en samarbeidsavtale med disse partiene for å danne et parlamentarisk grunnlag for regjeringen.

På spørsmål om partiet bør gjenta et slikt samarbeids­løfte før valget i 2021, svarer Kolberg at det er et hypotetisk spørsmål. Samtidig understreker han:

– Jeg har meget vanskelig for å se for meg noen form for formalisert samarbeid med Rødt i overskuelig framtid.

Må ha venner

I Oslo er Ap i byråd med SV og MDG, mens Rødt danner et fast parlamentarisk grunnlag som støtteparti i bystyret.

Byrådsleder Raymond Johansen understreker at samarbeidet «fungerer aldeles utmerket».

– Mener du at Ap bør gjenta det man sa før valget i 2017 om Rødt og MDG før valget i 2021?

– Det er annerledes å styre en by enn å styre et land. Vi slipper utenrikspolitikk og olje- og gasspolitikk i en by. Samtidig mener jeg at Ap er i en posisjon hvor det er viktig for oss å ha venner. Det å søke samarbeid med dem som er på vår side av streken, vil være viktig. Jeg anser at de partiene er på vår side av streken, selv om vi er uenige om mye, sier Johansen.

– Så de kan for eksempel være formelle støttepartier på Stortinget?

– Absolutt, det handler bare om hva man greier å bli enige om, sier Johansen.

Han viser til at samarbeidet i den rødgrønne regjeringen gikk bra, selv om både Sp og SV var mot EØS-avtalen.

– Det viktigste nå er å greie å etablere et så stort og solid flertall mot Høyre og Frp som mulig. Jeg synes ikke vi er i en situasjon nå hvor vi skal drive og lukke dører. Flere kaffekopper enn sterke politiske intensjoner om hvem vi ikke skal samarbeide med, tror jeg er riktig.

Byrådslederen advarer mot å la politisk spill og lukking av dører dominere valg­kampen.

– Noen ganger kan det bli så mye spill at folk blir «huggærn». Grad av og form for samarbeid vil ikke bli avklart før vi ser maktkonstellasjonene, sier Johansen.

– Avhengig av utvikling

Partileder Jonas Gahr Støre vil ennå ikke avklare om regjerings­samarbeid med Rødt og MDG etter 2021 er aktuelt.

– Når det gjelder regjeringssamarbeid har vi avklart for denne perioden at det er uaktuelt med de to partiene.

– Hva med etter neste valg?

– Det avhenger av hvilken vei de utvikler seg. Dette er to partier som vil avvikle norsk oljevirksomhet og stenge all aktivitet på sokkelen. Det er Ap imot. Rødt er fortsatt et revolusjonært parti. De har omtaler av Ap som et pampe­velde, fagbevegelsen som et pampevelde, hvor de åpner for å samarbeide med medlemmene våre, men ikke med ledelsen. Det er ikke uttrykk for et demokratisk sinnelag i første rekke. Med det utgangspunktet er det et stykke å gå.

– Men Rødt er inne i en prosess med å revidere prinsipprogrammet sitt?

– Ja, og det ønsker jeg lykke til med, sier Støre.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.
Torsdag 6. juni 2019
KRAV: Kjersti Toppe (Sp) vil stille helseultimatum dersom det blir regjerings­forhandlingar mellom Sp og Ap etter valet i 2021.
Lørdag 1. juni 2019
BOM STOPP: Motstandarane av bompengar kan snu opp ned på maktbalansen i fleire store byar etter kommunevalet, syner måling.
Mandag 27. mai 2019
TREKK: – Dersom noen blir avhengige av bostøtte fordi de av religiøse årsaker ikke har tatt lån, så må vi kunne trekke den tilbake, sier Jon Helgheim (Frp).
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.