Tirsdag 9. april 2019
KRIGSFORBRYTELSE: Dette stillbildet er hentet fra en av videoene som viser det Den internasjonale straffedomstolen i Haag mener er utenomrettslige henrettelser. Mahmoud Al-Werfalli står her vendt mot kameraet. FOTO: STILLBILDE
• Kampene fortsetter i Tripoli • Forsvarerne av byen mobiliserer tungt
Ettersøkt for henrettelser
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.

Libya

Kampene rundt Libyas hovedstad tiltok i styrke i løpet av helga. Mandag formiddag var minst 21 mennesker døde, og langt flere skadet. Omkring 2800 mennesker hadde flyktet fra hjemmene sine, langt flere er fanget i områder der kampene pågår. Det melder FN.

På tross av sterke oppfordringer fra en rekke vestlige land, fortsetter general Khalifa Haftar angrepene på den libyske hovedstaden.

Haftar leder en koalisjon satt sammen av en rekke ulike militser, blant dem al-Saiqa-brigaden. Reuters melder at denne brigaden er Haftars skarpeste styrke, og at den deltar i angrepet på hoved­staden med omkring 3500 mann. Saiqa-brigaden var tidligere ledet av Mahmoud al-Werfalli, en tidligere offiser i Gaddafis hær som gikk over til opprørssida under krigen i 2011.

Al-Werfalli har seinere gjort seg beryktet for spesielt grusomme metoder. I 2017 ble han ettersøkt av den internasjonale straffedomstolen i Haag for utenomrettslige henrettelser.

Fakta

Borgerkrigen i Libya:

• Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

• Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2014 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

• Al-Qa’ida og Den islamske staten har etablert seg i landet.

• Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet. Haftar er støttet av parlamentet i Tobruk.

• Khalifa Haftar har nå gått til angrep på Libyas hovedstad Tripoli.

Kilde: NTB

Skjøt bakbundne fanger

Den internasjonale straffedomstolen tok ut tiltale i 2017 basert på filmer som al-Werfallis gruppe selv hadde lagt ut på Facebook.

Flere av filmene viser at al-Werfalli selv skyter mennesker som er bakbundet og har hetter over hodet. Andre filmer viser at al-Werfalli gir ordre om å skyte fanger, noen av dem kledd i oransje fangedresser, slik også Den islamske staten (IS) kledde opp ofrene sine.

Domstolen i Haag har ettersøkt al-Werfalli for drap på 33 mennesker. Han ble arrestert av Khalifa Haftar i fjor sommer, men forsvant fra fengselet igjen i fjor høst.

I januar i år ble den libyske arrestordren på Mahmoud al-Werfalli opphevet av en domstol i Benghazi, den viktigste byen i Øst-Libya og general Khalifa Haftars maktbase.

Det er ikke klart om Mahmoud al-Werfalli selv deltar i angrepet på Tripoli, men Haftars er avhengig av støtte fra Werfalla-stammen, den største og mektigste av stammene i Libya. Stammen har sitt tyngdepunkt i Vest-Libya og var en av grunnpilarene i den tidligere diktatoren Muammar al-Gaddafis styre.

Evakuerer soldater

De ferske krigshandlingene utenfor Tripoli har møtt sterke fordømmelser fra FN, USA og EU. Både franske og russiske myndigheter har støttet Haftar, men nekter å ha noe med den siste opptrappingen å gjøre.

Landene har også reagert ulikt på de siste dagenes utvikling.

USA har trukket ut militært personell fra Tripoli. Personellet ble evakuert med luftputebåter fra strandkanten utenfor Tripoli på søndag.

FN har derimot besluttet å forbli i hovedstaden på tross av kampene. En rekke FN-ansatte ble i dag likevel evakuert, og bilder fra grenseovergangen mot Tunisia viste en lang rekke hvite FN-kjøretøy på vei ut av Libya.

Italienske myndigheter har på sin side fortsatt stasjonert diplomatisk personell ved ambassaden i Tripoli. I tillegg varslet italienske myndigheter at italienske soldater stasjonert i Misrata forblir på stedet. Misrata er kontrollert av militser som nå kjemper mot Haftar.

Det italienske oljeselskapet Eni har likevel besluttet å evakuere alle italienske ansatte fra landet.

Det er ikke klart hvor store styrker som nå deltar i kampene om Tripoli. En lang rekke militsgrupper fra Misrata har forlatt byen for å støtte opp under forsvaret av hovedstaden, men det eksisterer lite offentlig tilgjengelig informasjon.

Det er heller ikke klart hvor store styrker Khalifa Haftar har under sin kommando. Haftars talsmann har sagt at generalen leder over 80.000 mann, men dette tallet er regnet for å være svært overdrevet.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.