Tirsdag 9. april 2019
KRIGSFORBRYTELSE: Dette stillbildet er hentet fra en av videoene som viser det Den internasjonale straffedomstolen i Haag mener er utenomrettslige henrettelser. Mahmoud Al-Werfalli står her vendt mot kameraet. FOTO: STILLBILDE
• Kampene fortsetter i Tripoli • Forsvarerne av byen mobiliserer tungt
Ettersøkt for henrettelser
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.

Libya

Kampene rundt Libyas hovedstad tiltok i styrke i løpet av helga. Mandag formiddag var minst 21 mennesker døde, og langt flere skadet. Omkring 2800 mennesker hadde flyktet fra hjemmene sine, langt flere er fanget i områder der kampene pågår. Det melder FN.

På tross av sterke oppfordringer fra en rekke vestlige land, fortsetter general Khalifa Haftar angrepene på den libyske hovedstaden.

Haftar leder en koalisjon satt sammen av en rekke ulike militser, blant dem al-Saiqa-brigaden. Reuters melder at denne brigaden er Haftars skarpeste styrke, og at den deltar i angrepet på hoved­staden med omkring 3500 mann. Saiqa-brigaden var tidligere ledet av Mahmoud al-Werfalli, en tidligere offiser i Gaddafis hær som gikk over til opprørssida under krigen i 2011.

Al-Werfalli har seinere gjort seg beryktet for spesielt grusomme metoder. I 2017 ble han ettersøkt av den internasjonale straffedomstolen i Haag for utenomrettslige henrettelser.

Fakta

Borgerkrigen i Libya:

• Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

• Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2014 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

• Al-Qa’ida og Den islamske staten har etablert seg i landet.

• Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet. Haftar er støttet av parlamentet i Tobruk.

• Khalifa Haftar har nå gått til angrep på Libyas hovedstad Tripoli.

Kilde: NTB

Skjøt bakbundne fanger

Den internasjonale straffedomstolen tok ut tiltale i 2017 basert på filmer som al-Werfallis gruppe selv hadde lagt ut på Facebook.

Flere av filmene viser at al-Werfalli selv skyter mennesker som er bakbundet og har hetter over hodet. Andre filmer viser at al-Werfalli gir ordre om å skyte fanger, noen av dem kledd i oransje fangedresser, slik også Den islamske staten (IS) kledde opp ofrene sine.

Domstolen i Haag har ettersøkt al-Werfalli for drap på 33 mennesker. Han ble arrestert av Khalifa Haftar i fjor sommer, men forsvant fra fengselet igjen i fjor høst.

I januar i år ble den libyske arrestordren på Mahmoud al-Werfalli opphevet av en domstol i Benghazi, den viktigste byen i Øst-Libya og general Khalifa Haftars maktbase.

Det er ikke klart om Mahmoud al-Werfalli selv deltar i angrepet på Tripoli, men Haftars er avhengig av støtte fra Werfalla-stammen, den største og mektigste av stammene i Libya. Stammen har sitt tyngdepunkt i Vest-Libya og var en av grunnpilarene i den tidligere diktatoren Muammar al-Gaddafis styre.

Evakuerer soldater

De ferske krigshandlingene utenfor Tripoli har møtt sterke fordømmelser fra FN, USA og EU. Både franske og russiske myndigheter har støttet Haftar, men nekter å ha noe med den siste opptrappingen å gjøre.

Landene har også reagert ulikt på de siste dagenes utvikling.

USA har trukket ut militært personell fra Tripoli. Personellet ble evakuert med luftputebåter fra strandkanten utenfor Tripoli på søndag.

FN har derimot besluttet å forbli i hovedstaden på tross av kampene. En rekke FN-ansatte ble i dag likevel evakuert, og bilder fra grenseovergangen mot Tunisia viste en lang rekke hvite FN-kjøretøy på vei ut av Libya.

Italienske myndigheter har på sin side fortsatt stasjonert diplomatisk personell ved ambassaden i Tripoli. I tillegg varslet italienske myndigheter at italienske soldater stasjonert i Misrata forblir på stedet. Misrata er kontrollert av militser som nå kjemper mot Haftar.

Det italienske oljeselskapet Eni har likevel besluttet å evakuere alle italienske ansatte fra landet.

Det er ikke klart hvor store styrker som nå deltar i kampene om Tripoli. En lang rekke militsgrupper fra Misrata har forlatt byen for å støtte opp under forsvaret av hovedstaden, men det eksisterer lite offentlig tilgjengelig informasjon.

Det er heller ikke klart hvor store styrker Khalifa Haftar har under sin kommando. Haftars talsmann har sagt at generalen leder over 80.000 mann, men dette tallet er regnet for å være svært overdrevet.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.