Lørdag 6. april 2019
FORVIRRET: – Da jeg så denne annonsen, lurte jeg på hva denne premien egentlig var, sier krimforfatter Tom Egeland. Han synes det er en vesentlig forskjell på en premie og et forskudd. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Goliat forlag kritiseres for å villede forfatterdebutanter med sin nye manuskonkurranse:
Tilbys lønn som «premie»
Mark Jørgensen
Goliat forlag ut­lyser krimkonkurranse med 100.000 i premie, men prispengene er egentlig et forskudd. – I beste fall småfrekt, sier forfatter Tom Egeland.

Bøker

For tiltrekke seg nye krimforfattere har Goliat forlag utlyst en manuskonkurranse.

I juryen sitter anmelderne og forfatterne Pål Gerhard Olsen og Ingvar Ambjørnsen, og forlaget lover at en eventuell vinner vil få distribusjon i massemarkedet og en offensiv markedsføringspakke.

I en annonse på forlagets nettside står det med stor skrift at førstepremien er på 100.000 kroner, men i en litt mindre tekst lenger nede på sida kommer det fram at denne «premien» egentlig er et forskudd på forfatterens vederlag for boksalget.

Fakta

Goliat forlag:

• Etablert i 2015 av Mark Jørgensen.

• Gir i dag ut cirka 20 titler i året, med hovedvekt på norske og utenlandske krimforfattere. Jan Mehlum og Peter May er blant bestselgerne.

• Solgte bøker for 5,6 millioner kroner i 2017 og endte med et underskudd på 1,4 millioner kroner.

Kilde: Goliat forlag/Proff.no

– Ikke veldig mye penger

Krimforfatter Tom Egeland er lite begeistret for Goliats forsøk på å framstille forskuddet som en premie.

– Da jeg så denne annonsen, lurte jeg på hva denne premien egentlig var. Ikke fordi jeg hadde tenkt å sende inn et bidrag, men fordi det er en vesentlig forskjell på en premie og et forskudd som en forfatter får utbetalt som en del av normalkontrakten, sier Egeland.

Ifølge Egeland kan en krimdebutant forvente å få et sted mellom 60.000 og 100.000 kroner i royalty for sin første bok, avhengig av hvor mye boka selger.

– 100.000 kroner er, med respekt å melde, ikke veldig mye penger. Hadde det vært en reell premie i tillegg til minstehonoraret, ville det vært en anselig sum, ikke minst for en debutant. Men å kalle minstehonoraret for premie er i beste fall småfrekt.

Tror noen kan føle seg lurt

Cappelen Damm arrangerer også skrivekonkurranser, men er nøye på å opplyse i annonsene at premiebeløpet ikke skal tas av det forfatteren tjener på salg etter utgivelse. Seinest i fjor arrangerte forlagets avdeling for norske serieromaner en manuskonkurranse for «varme, historiske fortellinger med både sorg og glede, dramatikk og kjærlighet», og aller helst med en kvinnelig hovedperson.

«Vinneren av konkurransen får hele 125 000 kr. Beløpet er ikke et forskudd på royalty», sto det i annonsen for konkurransen, som ble vunnet av Mali Ludvigsen fra Ålesund.

– Premien i slike konkurranser bør ikke være et forskudd. Det er det viktig å være tydelig på, ellers kan vinneren føle seg lurt, og det kan jo føre til at samarbeidet mellom forlag og forfatter får en dårlig start, sier Ida Helene Korsvold, redaktør for Norske Serier i Cappelen Damm.

I annonsen til Goliat Forlag står det ingenting om hva som skjer dersom vinnerboka selger lite og vederlaget som forfatteren har krav på, blir mindre enn 100.000 kroner.

– I verste fall kan man jo risikere å komme i minus og måtte tilbakebetale deler av forskuddet til forlaget, sier Korsvold.

– Dette er attraktivt

Goliat-sjef Mark Jørgensen er ikke enig i at det er problematisk å kalle forskuddet for premie.

I en e-post til Klassekampen skriver han at konkurransen er rettet mot debutanter som normalt får lavere forskudd og begrenset bistand til markedsføring.

«Vi tror at dette er attraktivt», konkluderer Jørgensen.

Andre forlag gir debutantene sine rundt 100.000 kroner i forskudd uten å kalle dette for «konkurranse» eller «premie». Hvorfor har dere valgt å bruke disse ordene?

«Faktum er at dette er en konkurranse», skriver Jørgensen, som avviser at forlaget bedriver villedende markedsføring.

Tror du at folk som ikke har inngående kjennskap til bokbransjen, skjønner at dette er 100.000 av deres egne royalties?

«Et forskudd er penger man får utbetalt før man har inntjent dem. Vi mener at de fleste både i og utenfor bransjen forstår hva et forskudd betyr», skriver Jørgensen, som understreker at vinneren ikke vil stå i fare for å komme i gjeld til forlaget.

«Nei. Det er en risiko forlaget tar.»

Klassekampen har bedt Forbrukertilsynet vurdere om annonsen for Goliats konkurranse faller inn under markedsføringslovens forbud mot villedende reklame.

– Dette er en annonse som ikke primært er rettet mot forbrukere, men mot forfattere som skriver for å tjene til livets opphold, altså en form for næringsvirksomhet. Derfor er det også tvilsomt om den blir rammet av markedsføringsloven, sier avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet Tonje Hovde Skjelbostad.

kultur@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Fredag 14. juni 2019
Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.
Torsdag 13. juni 2019
Den amerikanske avisa The New York Times vil ikke lenger trykke politiske karikaturtegninger. – En forferdelig situasjon, sier VG-tegner Roar Hagen.
Onsdag 12. juni 2019
Arbeidet med en etisk sjekkliste for sakprosa starter denne uka. – Hensynet til privat­livets fred er et naturlig tema, sier utvalgsmedlem Jon Gangdal.
Tirsdag 11. juni 2019
Da Greta Thunberg ble internasjonalt kjent som klima­aktivist, endte hun plutselig opp som medforfatter av moras bok.
Lørdag 8. juni 2019
Kritiker Jon Rognlien ønsker en rettslig prøving av «To søstre» vel­kommen. Det vil kunne avklare viktige spørsmål rundt sakprosa og etikk, mener han.
Fredag 7. juni 2019
Adel Khan Farooq forsvarer bruken av privat materiale i Åsne Seierstads «To søstre». – Man må operere i gråsoner for å fortelle en slik historie, sier han.
Torsdag 6. juni 2019
De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.