Lørdag 30. mars 2019
VENT: Egentlig ønsker Fagforbundets leder Mette Nord å verne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeaktivitet. Likevel sier hun Ap ikke bør endre oljepolitikk midt i en stortingsperiode.
Fagforbundets leder ber Arbeiderpartiet stå på kompromiss om olje i Nord-Norge:
Nord vil ikke verne i nord
NORD HOLDER ORD: Mette Nord vil egentlig verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Hun ber likevel Ap om å stå på kompromisset som åpner døra for olje­leiting i nord.

olje og gass

AUF og en rekke Ap-fylkeslag drar neste helg til landsmøte i Oslo med mål om å endre oljepolitikken til Norges største parti. Midt i stortingsperioden vil de at Ap skal gå mot konsekvens­utredning av alle områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men støtte fra fagbevegelsen kan de glemme. Selv om landets største fagforening egentlig vil verne områdene, sier Fagforbundets leder Mette Nord at Ap-landsmøtet bør stå på dagens oljekompromiss om delvis vern og delvis konsekvens­utredning.

– Vår primærholdning er at vi ønsker oss varig vern. Vi var imidlertid med på kompromisset på LO-kongressen, og vi står på den politikken kongressen har vedtatt for perioden, sier hun.

Fakta

Landsmøte i Ap:

• Arbeiderpartiet avholder sitt 67. ordinære landsmøte 4. til 7. april på Folkets Hus i Oslo.

• AUF og en rekke fylkeslag i partiet ønsker at Ap skal gå mot konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I dag ønsker Ap å konsekvensutrede deler av områdene, og å verne andre deler.

• Dagens politikk er et kompromiss mellom miljø­vernere og industrimiljøer, og støttes av LO.

«Et ord er et ord»

For miljøvernerne i Ap er det et hardt slag at partiets mektige sentralstyremedlem ikke er på deres side.

– Det er ingen overhengende fare for at det blir konsekvensutredning innen 2021. Vi tror denne saken modnes i positiv retning, og det er ingen hast å gjøre om på politikken. Forrige landsmøte landet på at dette kompromisset skulle gjelde for stortings­perioden, og vi mener det ikke er riktig å begynne å vingle nå. Det har ikke kommet opp noe nytt som skulle tilsi at Ap må ta stilling til saken på ny nå, sier Nord.

Både LO og Ap har landet på det samme kompromisset om å kun konsekvensutrede deler av de omstridte områdene, mens andre deler vernes.

– Et ord er et ord, og et vedtak er et vedtak. Det er feil å endre politikk midt i en kongressperiode, sier Nord.

Grønt forbund

Fagforbundet har 365.000 medlemmer og organiserer blant annet offentlig ansatte som helsefagarbeidere, barne­hageassistenter og brannmenn.

Forbundet er blant arbeidstakerorganisasjonene med mest radikal miljø­politikk. Siden dagens regjering ikke ønsker å konsekvensutrede blokkene i Nordland og Troms, mener hun det er lite å tjene på å splitte arbeiderbevegelsen.

– Det er risikosport å trekke i tvil de vedtak som gjøres på LO-kongressen. Det inngås også kompromiss i andre ­saker på kongressen, og ­rokker man på ett, står de andre også i fare.

Nord mener at vi bør starte omstillingen bort fra olje og gass, og at det bør settes en sluttdato for norsk utvinning. Når den bør være eller om den omstridte leterefusjons­ordningen bør avvikles, vil hun ikke svare på.

– Oljenæringen har vært og vil fortsatt være en viktig næring i Norge. Samtidig må vi få til en langsiktig omstilling til en fossilfri energisektor. Man må begynne en eller annen gang, og unngå en situasjon der man står med ryggen mot veggen. Da må man på kort tid gjennomføre dramatiske kutt med stor arbeids­ledighet og tap av viktig kompetanse som resultat, sier hun.

Fellesforbundet organiserer blant andre arbeiderne på verftene som leverer rigger til oljenæringen, og leder Jørn Eggum er ikke overrasket over Nords oljeforsvar.

– Mette gjør det som de fleste burde ha gjort, nemlig forholde seg til det programmet man har gått til valg på. Vi hadde en lang prosess i forkant av forrige landsmøte og ble enige om en løsning som kombinerte vern og mulig­heter til aktivitet hvis konsekvens­utredning ga positivt resultat. Kompromisset forplikter i de fire årene parti­programmet gjelder, sier Eggum.

På spørsmål om hun er skuffet over Nord, skriver AUF-leder Ina Libak til Klasse­kampen: «Jeg er mest opptatt av å jobbe hardt for å vinne saken på landsmøtet. Vi har mange vedtak mot konsekvensutredning i fylkene og vi er optimistiske på å vinne!»

stiann@klassekampen.no

Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
ENIG: Sju av ti nordmenn støtter regjeringens strenge korona­tiltak, viser en undersøkelse. Flesteparten av dem som er uenige, vil stramme enda mer inn.
Lørdag 4. april 2020
SPESIALIST: Hun var laboratorielege ved et sykehus i Aleppo. – Jeg kan jobbe og vil bidra i denne krisa, sier Itab Khalayli.
Fredag 3. april 2020
I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.
Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Fredag 27. mars 2020
SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.