Tirsdag 26. mars 2019
Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden
Mexicos president ber Spania og Vatikanet si unnskyld for overgrep begått mot urbefolkningen i kolonitiden. Spania sier det er uaktuelt.
Publisert: 26 Mars 01:55
Mexicos president ber Spania og Vatikanet si unnskyld for overgrep begått mot urbefolkningen i kolonitiden. Spania sier det er uaktuelt.
I flere hundre år etter europeernes oppdagelse og erobring av dagens Latin-Amerika ble området dominert av Spania, med støtte fra den katolske kirken.
Mandag ble kolonitidens sår igjen åpnet da Mexicos president, Andrés Manuel López Obrador, ba Spanias kong Felipe og pave Frans si unnskyld for erobringen og overgrepene som ble begått i årene som fulgte.

500-årsmarkering– Jeg har sendt brev til kongen av Spania og til paven og bedt om en full redegjørelse for overgrepene og bedt dem beklage overfor Mexicos urbefolkning for bruddene på det vi i dag kjenner som menneskerettighetene, sa López Obrador i en video som er publisert på Facebook og Twitter.
Videoen er spilt inn i forbindelse med 500-årsmarkeringen av et slag mellom spanske conquistadorer – koloniserende soldater under ledelse av Hernán Cortés – og mayaene i det som i dag er den mexicanske delstaten Tabasco.
– Det var massakre og undertrykkelse. Erobringen ble gjennomført med sverdet og korset. De bygget kirker oppå de innfødtes templer. Tiden er inne for forsoning, men la oss først be om tilgivelse, sa presidenten.

«Svært uheldig»Spanias avvisning av López Obradors ønske kom raskt og var utvetydig.
– Regjeringen synes det er svært uheldig at brevet Mexicos president har sendt til hans majestet, hvis innhold vi klart avviser, er blitt offentlig kjent. Spanjolenes ankomst til området som i dag er Mexico kan ikke bedømmes i lys av dagens hensyn. Våre to brødrefolk har alltid vært i stand til å forstå vår felles historie uten sinne og i et konstruktivt perspektiv, heter det i en uttalelse fra Spanias regjering.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...