Tirsdag 26. mars 2019
Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden
Mexicos president ber Spania og Vatikanet si unnskyld for overgrep begått mot urbefolkningen i kolonitiden. Spania sier det er uaktuelt.
Publisert: 26 Mars 01:55
Mexicos president ber Spania og Vatikanet si unnskyld for overgrep begått mot urbefolkningen i kolonitiden. Spania sier det er uaktuelt.
I flere hundre år etter europeernes oppdagelse og erobring av dagens Latin-Amerika ble området dominert av Spania, med støtte fra den katolske kirken.
Mandag ble kolonitidens sår igjen åpnet da Mexicos president, Andrés Manuel López Obrador, ba Spanias kong Felipe og pave Frans si unnskyld for erobringen og overgrepene som ble begått i årene som fulgte.

500-årsmarkering– Jeg har sendt brev til kongen av Spania og til paven og bedt om en full redegjørelse for overgrepene og bedt dem beklage overfor Mexicos urbefolkning for bruddene på det vi i dag kjenner som menneskerettighetene, sa López Obrador i en video som er publisert på Facebook og Twitter.
Videoen er spilt inn i forbindelse med 500-årsmarkeringen av et slag mellom spanske conquistadorer – koloniserende soldater under ledelse av Hernán Cortés – og mayaene i det som i dag er den mexicanske delstaten Tabasco.
– Det var massakre og undertrykkelse. Erobringen ble gjennomført med sverdet og korset. De bygget kirker oppå de innfødtes templer. Tiden er inne for forsoning, men la oss først be om tilgivelse, sa presidenten.

«Svært uheldig»Spanias avvisning av López Obradors ønske kom raskt og var utvetydig.
– Regjeringen synes det er svært uheldig at brevet Mexicos president har sendt til hans majestet, hvis innhold vi klart avviser, er blitt offentlig kjent. Spanjolenes ankomst til området som i dag er Mexico kan ikke bedømmes i lys av dagens hensyn. Våre to brødrefolk har alltid vært i stand til å forstå vår felles historie uten sinne og i et konstruktivt perspektiv, heter det i en uttalelse fra Spanias regjering.
(©NTB)
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...