Tirsdag 26. mars 2019
KLAR FOR 2020: Demokratene håpet at FBIs Russland-etterforskning skulle felle Donald Trump. FOTO: CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX
• FBI-Muller fant ikke Russland-bevis • Kritiker: Russland-etterforskningen har svekket media
FBI-dom styrker Trump
I MÅL: FBIs Robert Mueller fant ikke bevis for at Donald Trump har konspirert med Russland. FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX
FORKLARING: FBIs funn ble beskrevet i et brev fra justisminister William Barr til Kongressen. FOTO: JON ELSWICK, AP/NTB SCANPIX
MUELLER-TIME: 22 måneder, 2800 stevninger og 500 vitner ga null bevis for en konspirasjon mellom Donald Trump og Russland.

USA

Etter rundt tre år med anklager om en mulig sammensvergelse mellom Donald Trump og Russland i valget i 2016, skal spesialetterforsker Robert Mueller ha konkludert med at FBI ikke finner noen bevis for en slik konspirasjon.

Konklusjonen er ifølge USA-eksperter en stor politisk seier for Donald Trump, som nå styrker sine sjanser til å vinne gjenvalg i 2020.

Fakta

Mueller-rapporten:

• Amerikanske etterretningstjenester har slått fast at Russland forsøkte å påvirke USA-valget i 2016.

• Siden mai 2017 har FBI etterforsket hvorvidt det fantes en sammensvergelse mellom valgkampen til Donald Trump og Russland.

• Søndag erklærte USAs justisminister at FBIs nå fullførte etterforskning ikke har funnet bevis for dette.

«Krisa er avblåst»

Mueller-konklusjonen ble presentert i et brev fra justisminister William Barr til ­Kongressen søndag:

Etter 22 måneder med over 2800 stevninger, 500 ­ransakelsesordrer og 500 ­intervjuede vitner finner FBI ikke bevis for anklagene om at Trump eller andre i hans kampanje konspirerte med Russland.

I møte med Russland-anklagene har Trump repetert: «No collusion», ingen sammensvergelse».

At påstanden får dekning av Mueller er ifølge USA-ekspert Hilde Restad «selvsagt en seier for Trump». Forskeren ved Bjørknes høyskole tror konklusjonen blir viktig politisk ammunisjon.

– Trump vil kjøre hardt på dette og trofaste velgere vil ikke få grunn til å forlate han dersom de forblir i Trump/Fox News-bobla, der dette er hovedbudskapet, sier hun.

– Nå blir det mye vanskeligere å si at Trump ikke er en legitimt valgt president, sier USA-ekspert ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde.

Han påpeker at presidenter «historisk gjenvelges etter partiets første periode, særlig når økonomien er sterk».

– En eksepsjonell krise kan forhindre det. Men krisa er nå avblåst. Så historien tilsier gjenvalg for Trump, sier han.

Slakter medias dekning

Samtidig øker kritikken av amerikanske mediers dekning av Russland-etterforskningen. Allerede i juni 2016 hintet New York Times-kommentator Paul Krugman om at Trump ville bli «Putins mann i Det hvite hus». Hos MSNBC har programleder Rachel Maddow brukt store deler av siste to årene på en konspirasjon mellom Russland og Trump.

The Washington Posts Paul Farhi kaller Muellers dom «et tordenskrall for mainstream nyhetsbyråer der liberale kommentatorer har framhevet narrativet om en mulig sammensvergelse i kronikker og i paneldiskusjoner på tv».

Ny Trump-løgn

I en mye omtalt tekst kaller Rolling Stones Matt Taibbi Muellers konklusjon «et dødsslag for amerikanske nyhetsmedier» og sammenlikner saken med de ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpnene som rettferdiggjorde krigen i Irak i 2003.

Trump-kritiker Taibbi, som har skrevet boka «Insane Clown President», sier mediefolk og Demokrater har «hypet hver Russland overskrift som om det var Watergate-innbruddet».

Han har kritisert mediene for å i liten grad slippe til innvendinger i Russland-gate. Nå mener han medienes allerede skadeskutte troverdighet rammes ytterligere.

«Ingenting Trump anklages for av pressen fra nå av vil bli trodd på av store deler av befolkningen», skriver han.

Mjelde peker på at den ­allmenne tillit til media i USA allerede er svært lav.

– Demokrater og republikanere har sine egne virkeligheter, sier han.

I kjent stil var Donald Trumps første reaksjon på Muellers konklusjon en løgn:

«Full og total frifinnelse», tvitret han.

Men ifølge Barr konkluderer ikke Mueller med hvorvidt Trump har forsøkt å hindre ­etterforskningen, for eksempel da han sparket tidligere FBI-sjef James Comey.

Flere Demokrater krever å få hele rapporten utlevert. Restad sier det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål, og peker på at Trump ennå er under andre etterforskninger for korrupsjon og andre forbrytelser.

– Trump har brakt mye av denne medieoppmerksomheten på seg selv i og med at mye av hans daglige offentlige kommunikasjon er feilaktig eller regelrett løgn, sier Restad.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».