Tirsdag 26. mars 2019
KLAR FOR 2020: Demokratene håpet at FBIs Russland-etterforskning skulle felle Donald Trump. FOTO: CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX
• FBI-Muller fant ikke Russland-bevis • Kritiker: Russland-etterforskningen har svekket media
FBI-dom styrker Trump
I MÅL: FBIs Robert Mueller fant ikke bevis for at Donald Trump har konspirert med Russland. FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX
FORKLARING: FBIs funn ble beskrevet i et brev fra justisminister William Barr til Kongressen. FOTO: JON ELSWICK, AP/NTB SCANPIX
MUELLER-TIME: 22 måneder, 2800 stevninger og 500 vitner ga null bevis for en konspirasjon mellom Donald Trump og Russland.

USA

Etter rundt tre år med anklager om en mulig sammensvergelse mellom Donald Trump og Russland i valget i 2016, skal spesialetterforsker Robert Mueller ha konkludert med at FBI ikke finner noen bevis for en slik konspirasjon.

Konklusjonen er ifølge USA-eksperter en stor politisk seier for Donald Trump, som nå styrker sine sjanser til å vinne gjenvalg i 2020.

Fakta

Mueller-rapporten:

• Amerikanske etterretningstjenester har slått fast at Russland forsøkte å påvirke USA-valget i 2016.

• Siden mai 2017 har FBI etterforsket hvorvidt det fantes en sammensvergelse mellom valgkampen til Donald Trump og Russland.

• Søndag erklærte USAs justisminister at FBIs nå fullførte etterforskning ikke har funnet bevis for dette.

«Krisa er avblåst»

Mueller-konklusjonen ble presentert i et brev fra justisminister William Barr til ­Kongressen søndag:

Etter 22 måneder med over 2800 stevninger, 500 ­ransakelsesordrer og 500 ­intervjuede vitner finner FBI ikke bevis for anklagene om at Trump eller andre i hans kampanje konspirerte med Russland.

I møte med Russland-anklagene har Trump repetert: «No collusion», ingen sammensvergelse».

At påstanden får dekning av Mueller er ifølge USA-ekspert Hilde Restad «selvsagt en seier for Trump». Forskeren ved Bjørknes høyskole tror konklusjonen blir viktig politisk ammunisjon.

– Trump vil kjøre hardt på dette og trofaste velgere vil ikke få grunn til å forlate han dersom de forblir i Trump/Fox News-bobla, der dette er hovedbudskapet, sier hun.

– Nå blir det mye vanskeligere å si at Trump ikke er en legitimt valgt president, sier USA-ekspert ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde.

Han påpeker at presidenter «historisk gjenvelges etter partiets første periode, særlig når økonomien er sterk».

– En eksepsjonell krise kan forhindre det. Men krisa er nå avblåst. Så historien tilsier gjenvalg for Trump, sier han.

Slakter medias dekning

Samtidig øker kritikken av amerikanske mediers dekning av Russland-etterforskningen. Allerede i juni 2016 hintet New York Times-kommentator Paul Krugman om at Trump ville bli «Putins mann i Det hvite hus». Hos MSNBC har programleder Rachel Maddow brukt store deler av siste to årene på en konspirasjon mellom Russland og Trump.

The Washington Posts Paul Farhi kaller Muellers dom «et tordenskrall for mainstream nyhetsbyråer der liberale kommentatorer har framhevet narrativet om en mulig sammensvergelse i kronikker og i paneldiskusjoner på tv».

Ny Trump-løgn

I en mye omtalt tekst kaller Rolling Stones Matt Taibbi Muellers konklusjon «et dødsslag for amerikanske nyhetsmedier» og sammenlikner saken med de ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpnene som rettferdiggjorde krigen i Irak i 2003.

Trump-kritiker Taibbi, som har skrevet boka «Insane Clown President», sier mediefolk og Demokrater har «hypet hver Russland overskrift som om det var Watergate-innbruddet».

Han har kritisert mediene for å i liten grad slippe til innvendinger i Russland-gate. Nå mener han medienes allerede skadeskutte troverdighet rammes ytterligere.

«Ingenting Trump anklages for av pressen fra nå av vil bli trodd på av store deler av befolkningen», skriver han.

Mjelde peker på at den ­allmenne tillit til media i USA allerede er svært lav.

– Demokrater og republikanere har sine egne virkeligheter, sier han.

I kjent stil var Donald Trumps første reaksjon på Muellers konklusjon en løgn:

«Full og total frifinnelse», tvitret han.

Men ifølge Barr konkluderer ikke Mueller med hvorvidt Trump har forsøkt å hindre ­etterforskningen, for eksempel da han sparket tidligere FBI-sjef James Comey.

Flere Demokrater krever å få hele rapporten utlevert. Restad sier det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål, og peker på at Trump ennå er under andre etterforskninger for korrupsjon og andre forbrytelser.

– Trump har brakt mye av denne medieoppmerksomheten på seg selv i og med at mye av hans daglige offentlige kommunikasjon er feilaktig eller regelrett løgn, sier Restad.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.