Tirsdag 26. mars 2019
AKSJONERTE: I helga var det demonstrasjoner i flere norske byer til forsvar for den kunstneriske ytringsfriheten. I Oslo holdt teatergruppa bak «Ways of seeing» appell utenfor Stortinget. I Bergen talte Idun Vik på vegne av Bit Teatergarasjen. – I løpet av de siste ukene har vi vært vitne til et angrep på ytringsfriheten som vi trodde var utenkelig i vår tid i vårt land, sa Vik blant annet. FOTO: METTE KARLSVIK OG SKJALG 8EKELAND, BERGENSAVISEN
• Stadig flere anslag mot den kunstneriske ytringsfriheten i Europa • Spania fengslet flest kunstnere i fjor
Knebler flere kunstnere
Den kunstneriske ytringsfriheten har fått trangere kår i Vesten, viser ny rapport. Prosessen mot «Ways of seeing» gjør at Norge trolig vil føye seg til versting-lista neste år.

OFFENTLIGHET

Freemuse er en global organisasjon som arbeider for kunstneres rett til å uttrykke seg fritt, uten innblanding eller frykt for represalier fra verken myndigheter, politi eller andre aktører.

I dag vil rapporten «The State of Artistic Freedom» bli lagt fram under et seminar i regi av Fritt Ord i Oslo, hvor også Freemuses internasjonale direktør Srirak Plipat vil være til stede.

Rapporten for 2018 dokumenterer en urovekkende ­utvikling:

Antallet angrep på den kunstneriske ytringsfriheten har økt fra 553 i 2017 til 673 i fjor.

157 kunstnere i 29 land ble fengslet eller satt i varetekt.

Fire ble drept på grunn av sitt virke som kunstnere i Brasil, Bangladesh og Pakistan.

De aller fleste forsøkene på sensur kommer fra landets egne myndigheter (67 prosent).

Selv om angrep mot ytringsfriheten fortsatt er mest utbredt i autoritære regimer, uttrykker Freemuse bekymring for at flere demokratiske land har trappet opp forsøk på sensur og straffeforfølgelse, enten det er kunstnere som kritiserer regjeringens politikk eller bryter med offentlig moral og sosiale eller religiøse normer.

Fakta

Kunstnerisk frihet:

• Freemuse lanserer i dag rapporten “The State of Artistic Freedom 2019”, en analyse av 673 tilfeller av brudd på kunstnerisk ytringsfrihet i 80 land.

• I fjor ble det dokumentert 673 saker, deriblant 4 drap, 14 fysiske angrep og 60 fengselsdommer.

• 44 kunstnere ble truet eller trakassert, de fleste for å ha utfordret offentlig moral eller kritisert myndigheter.

• USA topper lista over sensur av kunst (47). Deretter følger Russland (24), England (18), Kina (15), Tyrkia (10)

Kilde: Freemuse, “The State of Artistic Freedom 2019”

Reagerer på Solberg

Norge har så langt ikke kommet med på den lite ærefulle lista med landrapporter fra europeiske land. Jan Lothe Eriksen er daglig leder i Safe­muse i Norge, en av samarbeidspartnerne til Freemuse. Han mener prosessen mot teaterstykket «Ways of Seeing» og Black Box Teater innebærer et vannskille.

– Når politiet velger å ta ut siktelse og kreve ransaking av privatboligene til skuespillere, produsenter og en teaterdirektør, er det svært alvorlig. Minst like alvorlig er det at landets statsminister har uttalt seg som hun gjorde om dette stykket, sier Eriksen.

Han bekrefter at han har rapportert til Freemuse om den norske påtalemyndighetens forsøk på å rettsforfølge de ansvarlige bak den maktkritiske teaterforestillingen «Ways of Seeing».

Teatergruppa og Black Box Teater ble først anmeldt av justisminister Tor Mikkel Waras samboer i desember i fjor, fordi det ble vist bilder av familiens privatbolig under forestillingen. Saken ble først henlagt av Oslo-politiet, men i februar ble etterforskningen gjenopptatt etter krav fra statsadvokaten.

For to uker siden tok politiet ut siktelse og ba om tillatelse til å gjennomføre ransaking hjemme hos kunstnerne, men fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

– Polarisert debattkultur

– Hele prosessen lyser av manglende profesjonalitet fra påtalemyndighetens side. Jeg vil ikke ha noen mening om saken bør granskes. Men denne saken har undergravd tilliten til rettsstaten, og statsadvokaten bør undersøke hele prosessen for å finne ut hvordan dette kunne skje, mener Jan Lothe Eriksen.

Eriksen mener statsminister Erna Solberg med sine uttalelser om teaterstykket har bidratt til å sette kunstnerne og deres rett til å ytre seg fritt under et urimelig press.

I et intervju på Vega Scene i Oslo 13. mars reagerte ­Solberg på teatergruppas bruk av bilder av justisminister Waras hus på Røa i Oslo.

«Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves verre når familiene våre trekkes inn, når der vi bor trekkes inn fordi at da rammer det de rundt på en annen måte», sa Solberg fra scenen.

– At en statsminister uttaler seg om et teaterstykke på denne måten, er hårreisende. Så lenge vi har ytringsfrihet i dette landet, er det ikke kunstneres ansvar å sørge for at politikere har det bra. Politikeres oppgave er å tåle kunstneres uttalelser og arbeid, sier Eriksen.

I stedet for en beklagelse etterlyser Eriksen en utdypende forklaring fra statsministeren som setter uttalelsene hennes mer i kontekst. Han mener den opphetede debatten om «Ways of Seeing», hvor også flere framtredende Frp-politikere pekte på kunstnerne og Black Box Teater som ansvarlig for angrepene mot Waras hus, har vært urovekkende.

– Vi ser liknende utviklingstrekk fra andre land vi helst ikke vil sammenlikne oss med. Også Norge er i ferd med å få en form for polarisert debattkultur, som også en del ledende politikere ­bidrar til å fyre opp under, sier Eriksen.

Spania arresterer flest

I rapporten fra Freemuse går det fram at Spania fengslet flest kunstnere året som gikk. I alt 14 spanske rap-artister ble fengslet, flere av dem ble kjent skyldig for å ha forherliget terrorisme i sangtekster.

Men også Tyskland, med sitt problematiske forhold til Israel og Tyrkia, kommer høyt opp på lista over saker hvor kunstnere har fått innskrenket sin ytringsfrihet. Framgangen til Alternative für Deutschland (AfD) under valget i 2017 har satt andre partier under press. Et eksempel er hentet fra byen Kassel, der bystyret og ordføreren i oktober i fjor gikk med på å fjerne en obelisk som var laget av kunstneren Thomas Materner. Forslaget om å fjerne ­statuen ble først fremmet av en lokalpolitiker fra AfD, ­fordi obelisken kunne tolkes som en hyllest til Tysklands liberale holdning til å ta imot flyktninger.

Obelisken var ifølge AfD et eksempel på «ideologisk, ­polarisert, disfigurativ kunst», en betegnelse som kritikerne sammenliknet med nazistenes angrep på såkalt degenerert kunst.

Den erfarne menneskerettighetsforkjemperen Gro Hillestad Thune sitter i ­styret for Safemuse i Norge. Hun mener mange nordmenn viser liten forståelse for at det også foregår menneskerettighetsbrudd i Norge, og at vi kan framstå som litt for naive.

– Sammenliknet med mange andre land har norske kunstnere få problemer med å ytre seg fritt. Men vi må ikke begå de samme feilene som vi ser gjøres nå i flere andre land, advarer Thune.

– Det må være lov å kritisere kunstnere for å ha gått over streken med sine virkemidler. Kunstnere må også tåle kritikk. Men det betyr ikke at det er riktig å straffeforfølge kunstnere for det de har uttrykt.

Myndighetene eller politikere skal heller ikke kritisere kunsten, men oppmuntre til en vid og romslig debatt, ­mener Thune.

– Som representant for maktapparatet bør stats­minister Solberg være forsiktig med hva hun uttaler og verken støtte eller fordømme kunstnerne bak et teater­stykke.

jonasb@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Fredag 14. juni 2019
Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.
Torsdag 13. juni 2019
Den amerikanske avisa The New York Times vil ikke lenger trykke politiske karikaturtegninger. – En forferdelig situasjon, sier VG-tegner Roar Hagen.
Onsdag 12. juni 2019
Arbeidet med en etisk sjekkliste for sakprosa starter denne uka. – Hensynet til privat­livets fred er et naturlig tema, sier utvalgsmedlem Jon Gangdal.
Tirsdag 11. juni 2019
Da Greta Thunberg ble internasjonalt kjent som klima­aktivist, endte hun plutselig opp som medforfatter av moras bok.
Lørdag 8. juni 2019
Kritiker Jon Rognlien ønsker en rettslig prøving av «To søstre» vel­kommen. Det vil kunne avklare viktige spørsmål rundt sakprosa og etikk, mener han.
Fredag 7. juni 2019
Adel Khan Farooq forsvarer bruken av privat materiale i Åsne Seierstads «To søstre». – Man må operere i gråsoner for å fortelle en slik historie, sier han.
Torsdag 6. juni 2019
De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.