Mandag 25. mars 2019
Israel angriper mål på Gazastripen
Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Publisert: 25 Mars 20:38
Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Angrepene rammet mål en rekke steder i det palestinske området. Et av dem var kontoret til Hamas-leder Ismail Haniyeh i Gaza by, opplyste Hamas' radiostasjon mandag kveld.
Hamas-lederen var ikke i bygningen, siden han har gått i dekning i frykt for israelske angrep. Israelske styrker skal først ha skutt varselskudd mot Haniyehs kontor, noe som ofte gjøres for å få folk til å evakuere.
Kort etter dette angrepet skal minst ti raketter ha blitt skutt fra Gazastripen mot Israel. Luftvernsirener ble utløst flere steder i Sør-Israel.
Så langt er det uklart om noen er blitt skadd eller drept i krigshandlingene mandag kveld.
Israel igangsatte luftangrepene etter at en rakett skutt fra Gazastripen traff et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen. Her ble sju personer ble såret.
Før dette igjen skal flere Hamas-mål ha blitt angrepet av israelske fly og stridsvogner søndag kveld og natt til mandag.

– Kraftfullt svarOmtrent samtidig som nye israelske flyangrep ble iverksatt, var Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus.
– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.
Han har forkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.
Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gazastripen.
Urolighetene på Gazastripen kommer kun uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.

GolanhøydeneI forbindelse med at Netanyahu møtte Trump i Det hvite hus mandag, undertegnet Trump en erklæring om USAs anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel.
– Dette var på høy tid å gjøre. Det skulle ha blitt gjort for flere tiår siden, sa Trump.
Tidligere denne måneden varslet Trump at USAs syn på Golanhøydene ville bli endret. På Twitter skrev presidenten blant annet at Golanhøydene er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel.
Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

Syria reagererGolanhøydene er et 1.2000 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området.
Regimet i Syria reagerer sterkt på Trumps beslutning om å godta at området kontrolleres av Israel.
– Det er et åpenbart angrep på Syrias suverenitet og territoriale integritet, sier en kilde i det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået SANA.
Samtidig har Russland i kjølvannet av USAs anerkjennelse advart mot en ny bølge av uroligheter i Midtøsten.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...