Mandag 25. mars 2019
Israel angriper mål på Gazastripen
Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Publisert: 25 Mars 20:38
Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Angrepene rammet mål en rekke steder i det palestinske området. Et av dem var kontoret til Hamas-leder Ismail Haniyeh i Gaza by, opplyste Hamas' radiostasjon mandag kveld.
Hamas-lederen var ikke i bygningen, siden han har gått i dekning i frykt for israelske angrep. Israelske styrker skal først ha skutt varselskudd mot Haniyehs kontor, noe som ofte gjøres for å få folk til å evakuere.
Kort etter dette angrepet skal minst ti raketter ha blitt skutt fra Gazastripen mot Israel. Luftvernsirener ble utløst flere steder i Sør-Israel.
Så langt er det uklart om noen er blitt skadd eller drept i krigshandlingene mandag kveld.
Israel igangsatte luftangrepene etter at en rakett skutt fra Gazastripen traff et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen. Her ble sju personer ble såret.
Før dette igjen skal flere Hamas-mål ha blitt angrepet av israelske fly og stridsvogner søndag kveld og natt til mandag.

– Kraftfullt svarOmtrent samtidig som nye israelske flyangrep ble iverksatt, var Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus.
– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.
Han har forkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.
Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gazastripen.
Urolighetene på Gazastripen kommer kun uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.

GolanhøydeneI forbindelse med at Netanyahu møtte Trump i Det hvite hus mandag, undertegnet Trump en erklæring om USAs anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel.
– Dette var på høy tid å gjøre. Det skulle ha blitt gjort for flere tiår siden, sa Trump.
Tidligere denne måneden varslet Trump at USAs syn på Golanhøydene ville bli endret. På Twitter skrev presidenten blant annet at Golanhøydene er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel.
Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

Syria reagererGolanhøydene er et 1.2000 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området.
Regimet i Syria reagerer sterkt på Trumps beslutning om å godta at området kontrolleres av Israel.
– Det er et åpenbart angrep på Syrias suverenitet og territoriale integritet, sier en kilde i det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået SANA.
Samtidig har Russland i kjølvannet av USAs anerkjennelse advart mot en ny bølge av uroligheter i Midtøsten.
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...