Mandag 25. mars 2019
Israel angriper mål på Gazastripen
Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Publisert: 25 Mars 20:38
Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.
Angrepene rammet mål en rekke steder i det palestinske området. Et av dem var kontoret til Hamas-leder Ismail Haniyeh i Gaza by, opplyste Hamas' radiostasjon mandag kveld.
Hamas-lederen var ikke i bygningen, siden han har gått i dekning i frykt for israelske angrep. Israelske styrker skal først ha skutt varselskudd mot Haniyehs kontor, noe som ofte gjøres for å få folk til å evakuere.
Kort etter dette angrepet skal minst ti raketter ha blitt skutt fra Gazastripen mot Israel. Luftvernsirener ble utløst flere steder i Sør-Israel.
Så langt er det uklart om noen er blitt skadd eller drept i krigshandlingene mandag kveld.
Israel igangsatte luftangrepene etter at en rakett skutt fra Gazastripen traff et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen. Her ble sju personer ble såret.
Før dette igjen skal flere Hamas-mål ha blitt angrepet av israelske fly og stridsvogner søndag kveld og natt til mandag.

– Kraftfullt svarOmtrent samtidig som nye israelske flyangrep ble iverksatt, var Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus.
– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.
Han har forkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.
Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gazastripen.
Urolighetene på Gazastripen kommer kun uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.

GolanhøydeneI forbindelse med at Netanyahu møtte Trump i Det hvite hus mandag, undertegnet Trump en erklæring om USAs anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel.
– Dette var på høy tid å gjøre. Det skulle ha blitt gjort for flere tiår siden, sa Trump.
Tidligere denne måneden varslet Trump at USAs syn på Golanhøydene ville bli endret. På Twitter skrev presidenten blant annet at Golanhøydene er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel.
Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

Syria reagererGolanhøydene er et 1.2000 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området.
Regimet i Syria reagerer sterkt på Trumps beslutning om å godta at området kontrolleres av Israel.
– Det er et åpenbart angrep på Syrias suverenitet og territoriale integritet, sier en kilde i det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået SANA.
Samtidig har Russland i kjølvannet av USAs anerkjennelse advart mot en ny bølge av uroligheter i Midtøsten.
Mandag 26. august 2019
• Statsminister Erna Solbergs bompengepakke, som ble akseptert av alle regjeringspartiene fredag, må karakteriseres som en relativt avbalansert løsning på et komplisert stridsspørsmål. Frp har vært opptatt av å vise frustrerte...
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Mandag 26. august 2019
Nasjonalmuseet ventet i to år med å ­offentliggjøre kunstavtalen med Fredriksen-søstrene. – Svært uheldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.
Lørdag 24. august 2019
• Riktignok finnes det enkelte høyreekstreme terrorister som henter inspirasjon i klimaapokalyptiske scenarioer og bekjenner seg til en form for grønn fascisme, slik vi skrev om tidligere denne uka. Likevel er det et langt mer framtredende...
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Lørdag 24. august 2019
Nasjonalmuseets forhandlinger med Fredriksen-familien ble innledet allerede i 2016. To personer med nære forbindelser til John «Storeulv» Fredriksen var sentrale i prosessen: Svein Aaser og Helene Jebsen Anker.
Lørdag 24. august 2019
Kjartan Fløgstads nye roman «Due og drone» kjem ut same år som han fyller 75, etter meir enn femti år som forfattar. I fjor kom Heming Gujords «Fløgstad verk», der særleg romanane blir grundig og perspektivrikt analysert og kommentert, med...
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...