Mandag 25. mars 2019
FRIVILLIG? Brexit-kaoset når nye høyder. Nå går ryktet om at halvparten av Theresa Mays regjering vil kvitte seg med henne. Spørsmålet blir ikke om hun må gå, men når – og om hun vil «gå med verdighet» eller må skyves ut døra, mener professorene Catherine Barnard og Matthew Goodwin. FOTO: JONATHAN BRADY, AP/NTB SCANPIX
• Britisk presse spår «kupp» mot statsministeren til uka • Eksperter tror hun blir nødt til å gå
May risikerer exit før brexit
SPÅR KUPP: Elleve av Theresa Mays ministre krever at hun går av, ifølge britiske medier. – Så langt det mest alvorlige forsøket på å felle henne, sier professor Catherine Barnard.

BREXIT

Lørdag ettermiddag gikk over en million brexit-motstandere i demonstrasjonstog gjennom Londons gater. Tusentalls EU-flagg vaiet side om side av sylkrasse plakater og karikerende pappdukker myntet på en stadig mer upopulær statsminister Theresa May.

Men det som ble betegnet som en av historiens største demonstrasjoner i Storbritannia, og som i omfang sammenliknes med protestene mot Irak-krigen i 2003, druknet raskt i en annen, altoverskyggende nyhet:

Elleve av Theresa Mays ministre, nærmere halvparten av regjeringen, har bekreftet overfor The Sunday Times at de vil kvitte seg med sin egen sjef og «ønsker at statsministeren slipper til noen andre» til å overta jobben hennes.

Fakta

Britisk EU-utmelding:

• 23. juni 2016 stemte 52 prosent av britene for at Storbritannia skal gå ut av EU.

• I november i fjor ble regjeringen og EU enige om en utmeldingsavtale for Storbritannia. Avtalen har blitt stemt ned to ganger i underhuset.

• De konservatives statsminister Theresa May har slitt med å få EU­-motstandere i eget parti til å støtte avtalen. De mener den åpner for at Storbritannia låses til EUs tollunion og at Nord­-Irland får særstatus.

• Lørdag kveld meldte britiske medier at deler av regjeringen vil avsette May ved å presse henne. I desember overlevde statsministeren et mistillitsforslag fremmet av 48 politikere i det konservative partiet.

BBC: «En seriøs manøver»

Avisa kaller manøveren, som skal ha blitt avtalt via «en rekke paniske telefonsamtaler» ministrene imellom, for «et fullverdig regjeringskupp».

Meldingene om at May kan tvinges til å gå og bli erstattet av en midlertidig leder, kom seint lørdag kveld og satte straks fyr på et samlet britisk pressekorps.

BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg kalte nyheten for «en seriøs manøver (...) som kan komme til å endre alt, eller ingenting».

– Kun et spørsmål om tid

At Theresa May er sterkt mislikt både blant brexit-motstanderne som marsjerte i helga, og blant de hardeste brexit-tilhengerne hennes eget parti, også kalt Tory-partiets «hardlinere», er ingen hemmelighet. Heller ikke at motstanderne lenge har hatt lyst til, og prøvd, å felle henne.

Da Klassekampen gikk i trykken på søndag, satt May fremdeles trygt ved makta. Men to brexit-eksperter mener det nå for alvor snører seg til for statsministeren.

– Dette ser ut til å være det alvorligste forsøket på å felle henne så langt, sier professor i EU-rett ved universitetet i Cambridge, Catherine Barnard, som følger den kaotiske brexit-prosessen tett.

Hun kaller det et uformelt forsøk på å avsette statsministeren, ved å utøve press. I desember overlevde et May et formelt fremstøt fra 48 partifeller i parlamentet, et mistillitsforslag som hun endte opp med å vinne.

Barnard påpeker at per søndag ettermiddag hadde ingen av Mays ministre gått ut og forsvart henne. Det er talende for hvor alvorlig situasjonen er, mener professoren.

– Spørsmålet om Mays avgang er ikke et spørsmål om det vil skje, men når, sier statsviteren Matthew Goodwin, professor ved University of Kent, til Klassekampen.

Han mener May ser sine siste dager som statsminister.

– Selv om hun klarer å klamre seg fast en uke til, eller til og med i to, er det ikke til å unngå at hun må gå.

Omstridt avtale

Bakteppet for historien er at utmeldingsavtalen May for lengst har forhandlet fram med EU, allerede har blitt stemt ned to ganger i det britiske parlamentet.

Som Klassekampen skreiv på lørdag, er det denne uka ventet at Mays avtale skal prøves en tredje gang i Westminster, på tirsdag eller onsdag. Før helga ga EU-landene nemlig beskjed om de aksepterer at brexit – som opprinnelig var berammet til fredag denne uka – utsettes til 22. mai, om Mays avtale godkjennes i parlamentet.

Om den derimot ikke blir godkjent, men stemmes ned for tredje gang, må britene finne ut hvordan de skal tre ut av EU innen 12. april.

Alt ettersom hvilke side en står på i den polariserte brexit-striden, frykter folk at Storbritannia risikerer å «krasje» ut av EU uten avtale, eller at hele brexit blir lagt på is og at resultatet fra folkeavstemningen i 2016 vil overkjøres.

Hva de britiske parlamentarikerne faktisk ender opp med å stemme over denne uka, tør imidlertid ikke brexit-ekspertene å spå i.

– Vi vet jo ikke engang om vi kommer til å ha en statsminister eller ei, sier Barnard.

Professoren viser til ryktene om at May forventer at avtalen hennes ikke vil få flertall, og derfor vurderer å la parlamentet stemme over sju alternativer:

Det inkluderer alt fra å avholde en ny folkeavstemning, å gå ut av EU uten avtale og å tilbakekalle artikkel 50, som betyr å droppe brexit. En slik rekke av avstemninger vil kunne vise hvilken av de mange ulike brexit-løsningene som er mest populær, eller minst upopulær, blant de folkevalgte.

– Ønsket om en slik avstemning vinner stadig mer terreng, sier Barnard.

To menn seiler opp

Toppolitikere i det konservative partiet som BBC har snakket med, antyder at den eneste måten May kan få støtte nok til å få flertall for sin utmeldingsavtale, er ved å love å tre til side.

– Vi kan kalle det «å gå med verdighet», sier Barnard til Klassekampen.

Professoren tror et slikt scenario hadde kunnet hjulpet det konservative partiet til å gjøre det litt bedre enn ventet i lokalvalgene i mai, der toryene ligger dårlig an.

– Men May er sta, sier Barnard, som tror statsministeren ikke vil gi seg.

Om de elleve ministrene som etter sigende gjør alt for å skyve henne ut imidlertid truer med å gå på dagen, alle sammen samtidig, har hun ikke noe valg, mener Barnard.

I så fall er det duket for at en «caretaker leader» som i en overgangsperiode kan fylle Mays sko, overtar brexit-kaoset. Da er det to menn som seiler opp: brexit-tilhenger og miljøminister Michael Gove, og brexit-motstander og Mays nestkommanderende, David Lidington. Sistnevnte sa imidlertid til Sky News søndag ettermiddag at han ikke hadde noe ønske over å overta Mays jobb.

– Vil ikke løse problemet

Til samme tv-kanal avviste finansminister Phillip Hammond søndag ettermiddag at et kupp mot May er på gang.

– Å skifte statsminister vil ikke løse problemet, sa han.

Det er statsviter Matthew Goodwin enig i.

– En endring i lederskapet ville kanskje åpnet opp en mulighet for bredere samarbeid, men i bunn og grunn ville det ikke endret situasjonen mye. Parlamentet er fremdeles helt delt.

yngvildt@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».