Lørdag 23. mars 2019
Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner
President Donald Trump kunngjorde fredag at han setter ned foten for nye sanksjoner mot Nord-Korea. Han mener det ikke er nødvendig.
Publisert: 23 Mars 01:17
President Donald Trump kunngjorde fredag at han setter ned foten for nye sanksjoner mot Nord-Korea. Han mener det ikke er nødvendig.
President Donald Trump kunngjorde sin beslutning i en Twitter-melding fredag.
– Finansdepartementet kunngjorde i dag at nye omfattende sanksjoner vil bli innført i tillegg til de som alt gjelder for Nord-Korea. Jeg har i dag gitt ordre om at de skal trekke tilbake disse nye sanksjonene, skriver presidenten.
Presidentens talskvinne Sarah Sanders fulgte opp med kommentar til The New York Times.
– President Trump liker formann Kim, og han mener at disse sanksjonene ikke er nødvendige, sa hun.
Det hvite hus har ikke svart på spørsmål om hva slags sanksjoner det er Trump sikter til eller hvor omfattende de egentlig skulle være, sammenlignet med sanksjonene som allerede er innført mot Nord-Korea.

MisforståelseEtter meldingen hersket det noe forvirring rundt hvilke sanksjoner Trump siktet til i meldingen. Svært mange trodde først Trump trakk tilbake sanksjoner innført dagen i forveien. Finansdepartementet i Washington kunngjorde torsdag at det var innført nye sanksjoner mot to kinesiske rederier og begrunnet dette med at de har bistått Nord-Korea med å omgå internasjonale sanksjoner.
President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var en av dem som hadde gledet seg over beslutningen og advarte andre rederier mot å tilby sine tjenester til nordkoreanerne.
– Alle bør legge merke til og gå gjennom egne aktiviteter for å forsikre seg om at de ikke er involvert i Nord-Koreas sanksjonsunndragelse, tvitret Bolton.

Droppet kontorDet er ikke klart om Trumps dropping av de planlagte, omfattende sanksjonene mot Nord-Korea er knyttet til at Nord-Korea kort tid før trakk seg fra et samarbeid med Sør-Korea.
Fredag trakk Nord-Korea seg fra et samarbeidskontor som var opprettet sammen med Sør-Korea. Kontoret ble opprettet i september i fjor, etter at Nord-Koreas forhold både til Sør-Korea og USA hadde bedret seg. Det ble ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor nordkoreanerne plutselig trakk seg ut.
Trump kan har droppet forestående sanksjoner i et forsøk på å ikke ytterligere kjøle ned forholdene landene imellom. Den amerikanske presidenten har hatt to møter med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, i et forsøk på å få ham til å skrinlegge landets atomvåpenprogram. Det siste møtet fant sted i Vietnam i slutten av februar, men var resultatløst.
Trump betegner likevel forholdet til den nordkoreanske lederen som varmt.
– Vi liker hverandre rett og slett, sa den amerikanske presidenten etter møtet i Hanoi.
(©NTB)
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...