Lørdag 23. mars 2019
Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner
President Donald Trump kunngjorde fredag at han setter ned foten for nye sanksjoner mot Nord-Korea. Han mener det ikke er nødvendig.
Publisert: 23 Mars 01:17
President Donald Trump kunngjorde fredag at han setter ned foten for nye sanksjoner mot Nord-Korea. Han mener det ikke er nødvendig.
President Donald Trump kunngjorde sin beslutning i en Twitter-melding fredag.
– Finansdepartementet kunngjorde i dag at nye omfattende sanksjoner vil bli innført i tillegg til de som alt gjelder for Nord-Korea. Jeg har i dag gitt ordre om at de skal trekke tilbake disse nye sanksjonene, skriver presidenten.
Presidentens talskvinne Sarah Sanders fulgte opp med kommentar til The New York Times.
– President Trump liker formann Kim, og han mener at disse sanksjonene ikke er nødvendige, sa hun.
Det hvite hus har ikke svart på spørsmål om hva slags sanksjoner det er Trump sikter til eller hvor omfattende de egentlig skulle være, sammenlignet med sanksjonene som allerede er innført mot Nord-Korea.

MisforståelseEtter meldingen hersket det noe forvirring rundt hvilke sanksjoner Trump siktet til i meldingen. Svært mange trodde først Trump trakk tilbake sanksjoner innført dagen i forveien. Finansdepartementet i Washington kunngjorde torsdag at det var innført nye sanksjoner mot to kinesiske rederier og begrunnet dette med at de har bistått Nord-Korea med å omgå internasjonale sanksjoner.
President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var en av dem som hadde gledet seg over beslutningen og advarte andre rederier mot å tilby sine tjenester til nordkoreanerne.
– Alle bør legge merke til og gå gjennom egne aktiviteter for å forsikre seg om at de ikke er involvert i Nord-Koreas sanksjonsunndragelse, tvitret Bolton.

Droppet kontorDet er ikke klart om Trumps dropping av de planlagte, omfattende sanksjonene mot Nord-Korea er knyttet til at Nord-Korea kort tid før trakk seg fra et samarbeid med Sør-Korea.
Fredag trakk Nord-Korea seg fra et samarbeidskontor som var opprettet sammen med Sør-Korea. Kontoret ble opprettet i september i fjor, etter at Nord-Koreas forhold både til Sør-Korea og USA hadde bedret seg. Det ble ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor nordkoreanerne plutselig trakk seg ut.
Trump kan har droppet forestående sanksjoner i et forsøk på å ikke ytterligere kjøle ned forholdene landene imellom. Den amerikanske presidenten har hatt to møter med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, i et forsøk på å få ham til å skrinlegge landets atomvåpenprogram. Det siste møtet fant sted i Vietnam i slutten av februar, men var resultatløst.
Trump betegner likevel forholdet til den nordkoreanske lederen som varmt.
– Vi liker hverandre rett og slett, sa den amerikanske presidenten etter møtet i Hanoi.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...