Lørdag 23. mars 2019
Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner
President Donald Trump kunngjorde fredag at han setter ned foten for nye sanksjoner mot Nord-Korea. Han mener det ikke er nødvendig.
Publisert: 23 Mars 01:17
President Donald Trump kunngjorde fredag at han setter ned foten for nye sanksjoner mot Nord-Korea. Han mener det ikke er nødvendig.
President Donald Trump kunngjorde sin beslutning i en Twitter-melding fredag.
– Finansdepartementet kunngjorde i dag at nye omfattende sanksjoner vil bli innført i tillegg til de som alt gjelder for Nord-Korea. Jeg har i dag gitt ordre om at de skal trekke tilbake disse nye sanksjonene, skriver presidenten.
Presidentens talskvinne Sarah Sanders fulgte opp med kommentar til The New York Times.
– President Trump liker formann Kim, og han mener at disse sanksjonene ikke er nødvendige, sa hun.
Det hvite hus har ikke svart på spørsmål om hva slags sanksjoner det er Trump sikter til eller hvor omfattende de egentlig skulle være, sammenlignet med sanksjonene som allerede er innført mot Nord-Korea.

MisforståelseEtter meldingen hersket det noe forvirring rundt hvilke sanksjoner Trump siktet til i meldingen. Svært mange trodde først Trump trakk tilbake sanksjoner innført dagen i forveien. Finansdepartementet i Washington kunngjorde torsdag at det var innført nye sanksjoner mot to kinesiske rederier og begrunnet dette med at de har bistått Nord-Korea med å omgå internasjonale sanksjoner.
President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var en av dem som hadde gledet seg over beslutningen og advarte andre rederier mot å tilby sine tjenester til nordkoreanerne.
– Alle bør legge merke til og gå gjennom egne aktiviteter for å forsikre seg om at de ikke er involvert i Nord-Koreas sanksjonsunndragelse, tvitret Bolton.

Droppet kontorDet er ikke klart om Trumps dropping av de planlagte, omfattende sanksjonene mot Nord-Korea er knyttet til at Nord-Korea kort tid før trakk seg fra et samarbeid med Sør-Korea.
Fredag trakk Nord-Korea seg fra et samarbeidskontor som var opprettet sammen med Sør-Korea. Kontoret ble opprettet i september i fjor, etter at Nord-Koreas forhold både til Sør-Korea og USA hadde bedret seg. Det ble ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor nordkoreanerne plutselig trakk seg ut.
Trump kan har droppet forestående sanksjoner i et forsøk på å ikke ytterligere kjøle ned forholdene landene imellom. Den amerikanske presidenten har hatt to møter med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, i et forsøk på å få ham til å skrinlegge landets atomvåpenprogram. Det siste møtet fant sted i Vietnam i slutten av februar, men var resultatløst.
Trump betegner likevel forholdet til den nordkoreanske lederen som varmt.
– Vi liker hverandre rett og slett, sa den amerikanske presidenten etter møtet i Hanoi.
(©NTB)
Mandag 26. august 2019
• Statsminister Erna Solbergs bompengepakke, som ble akseptert av alle regjeringspartiene fredag, må karakteriseres som en relativt avbalansert løsning på et komplisert stridsspørsmål. Frp har vært opptatt av å vise frustrerte...
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Mandag 26. august 2019
Nasjonalmuseet ventet i to år med å ­offentliggjøre kunstavtalen med Fredriksen-søstrene. – Svært uheldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.
Lørdag 24. august 2019
• Riktignok finnes det enkelte høyreekstreme terrorister som henter inspirasjon i klimaapokalyptiske scenarioer og bekjenner seg til en form for grønn fascisme, slik vi skrev om tidligere denne uka. Likevel er det et langt mer framtredende...
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Lørdag 24. august 2019
Nasjonalmuseets forhandlinger med Fredriksen-familien ble innledet allerede i 2016. To personer med nære forbindelser til John «Storeulv» Fredriksen var sentrale i prosessen: Svein Aaser og Helene Jebsen Anker.
Lørdag 24. august 2019
Kjartan Fløgstads nye roman «Due og drone» kjem ut same år som han fyller 75, etter meir enn femti år som forfattar. I fjor kom Heming Gujords «Fløgstad verk», der særleg romanane blir grundig og perspektivrikt analysert og kommentert, med...
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...