Torsdag 21. mars 2019
TIDSNØD: I dag skal Theresa May overbevise 27 andre EU-ledere om å gi henne tre nye måneder til å få gjennom brexit-avtale. FOTO: FRANCISCO SECO, AP/NTB SCANPIX
• May vil utsette brexit-dato til 30. juni • Corbyn møter EU-forhandler Barnier i dag
Bønnfaller EU om mer tid
FOTSKUDD: Brexit-motstandere har satt opp plakater utafor det britiske parla­mentet i London. FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX
PÅ TUR: Med et trekk som presser Theresa May skal også Labour-leder Jeremy Corbyn på EU-besøk i dag. FOTO: VICTORIA JONES, AP/NTB SCANPIX
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.

Brexit

Litt brexit-lei? Synd. Den nå over 1000 dager lange brexit-prosessen kan trekke videre ut etter at statsminister Theresa May i går ba EU om tre nye måneder til å få sitt eget parti og parlamentet med på hennes brexitavtale.

I et brev til EU-rådets president Donald Tusk ba May i går om en utsettelse fram til 30. juni.

Hun fortalte i går det britiske parlamentet at hun vil bruke tida på å klargjøre en tredje avstemning om brexitavtalen som hun har forhandlet fram med EU.

Fakta

Britisk EU-utmelding:

• Den 23. juni 2016 stemte 52 prosent av britene for å gå ut av EU.

• Statsminister Theresa Mays konservative regjering og EU kom i november fram til en utmeldingsavtale.

• Avtalen har blitt stemt ned to ganger av det britiske parlamentet.

• Storbritannia skulle formelt tre ut av EU 29. mars. I går ba May EU om tre måneders utsettelse.

Barnier: EU er forberedt

Men Mays bønn må innfris av 27 andre EU-ledere, og i dag kommer den hardt pressede britiske statsministeren til dagens EU-rådsmøte i Brussel for å overbevise dem om å gi henne mer tid.

Signalene fra EU er imidlertid på ingen måte beroligende for May. Allerede onsdag morgen sa EU-president Jean Claude Juncker at man trolig ikke kommer noen vei i løpet av dagens toppmøte.

Analysenettstedet Eurointelligence hevdet i går at Juncker vil kalle inn til en ekstraordinær brexit-samling i neste uke, med andre ord helt opptil den opprinnelige exit-datoen 29. mars.

EUs sjefforhandler Michel Barnier har sagt at britene må presentere «en konkret plan» for hva de vil bruke ekstra tid på.

Han gir samtidig inntrykk av at EU ikke lar seg presse av at britene ikke får på plass en avtale.

– På EU-siden er vi forberedt, sier Barnier, som mener «alle bør nå sluttføre alle forberedelser for et no-deal-scenario».

Det britiske parlamentet har gjennom avstemning gitt May klar orde om å unngå en slik «hard brexit».

Corbyn-kupp

Bare timer før EU-toppmøtet skal Mays fremste politiske konkurrent, Labour-leder Jeremy Corbyn, i dag møte Michel Barnier.

Da får Corbyn – som har oppfordret til å finne flertall for «et nært økonomisk forhold til EU etter brexit» – mulighet til å legge fram sine brexit-visjoner for Barnier.

Også Labour støtter nå en utsettelse på tre måneder. Partiet sier det ønsker å respektere folkeavstemningen fra 2016, men mener May nå forsøker å skape inntrykk av at britene må velge mellom hennes brexitavtale og ingen avtale.

Corbyns høyre hånd John McDonnell fortalte i går ITV at partiet isteden ønsker at en utsettelse skal brukes på å forhandle fram en annen avtale istedenfor å bruke trussel om «hard brexit» til å presse fram støtte til Mays avtale.

EU-valg i mai

Innholdet i Mays brev til EU er et resultat av press fra Brussel og ikke minst kraftige interne diskusjoner mellom May og de ivrigste brexit-tilhenger i hennes Tory-parti.

May skal ha forkastet opprinnelige planer om en lengre utsettelse på alt fra ni måneder til to år, fordi hardlinere i partiet frykter at dette vil føre til at brexit reverseres.

Den nye utmeldingsdatoen 30. juni er over en måned etter de europeiske valgene til EU-parlamentet.

I brevet sier May at det vil være «uakseptabelt» å be britene om å velge et nytt sett med EU-parlamentarikere nesten tre år etter folkeavstemningen der flertallet stemte for å gå ut av unionen.

– Det er helt avgjørende at vi er ute av EU før EU-valget. Det ville være ekstraordinært om folk som stemte for å forlate EU, ser at vi stiller kandidater i dette valget, sa Tory-topp Andrea Leadsom i et radiointervju med LBC i går.

Grense-trøbbel

Mays brexitavtale har to ganger blitt stemt ned i parlamentet, ikke minst etter motstand fra den hardeste brexit-fløyen i Mays konservative parti.

De mener at et tillegg som May forhandlet fram om den betente irskegrensa fortsatt ikke er godt nok.

Da avtalen ble nedstemt første gang i januar, stemte mange av Mays partifeller imot avtalen på grunn av en klausul som garanterer åpen grense mellom Nord-Irland og Irland dersom ikke Storbritannia og EU blir enige om en ordning som sikrer dette.

Garantien innebærer blant annet at hele Storbritannia forblir i tollunion med EU inntil et alternativ er på plass.

Brexit-fløyen mener klausulen er en felle som skal låse Storbritannia til tollunionen og EU på ubestemt tid.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».