Torsdag 21. mars 2019
BEST SAMMEN: Mette Nord, leder i Fagforbundet mener Senterpartiet og de rødgrønne hører sammen. Hun vil ha slutt på at Sp flørter med høyresida på fylkestingsting og i kommunestyrer. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Fagforbundet er Sps suverent største bidragsyter og vil ha slutt på høyresamarbeid:
Krever rødgrønn troskap
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.

SP

Helt siden dannelsen av den første rødgrønne regjeringen i 2005 har Sp vært en lojal rødgrønn partner i rikspolitikken. De er tydelig kritiske til den blågule regjeringen, og har varslet at de ønsker søker regjeringsmakt med Arbeiderpartiet.

I kommune -og fylkespolitikken er Sp langt mindre trofast.

En gjennomgang gjort av Klassekampen viste onsdag at Sp går til valg uten å avklare om de vil samarbeide til høyre eller venstre i ti av elleve fylker. Også i mange kommuner nekter partiet å fortelle hvem de vil samarbeide med før stemmene er talt opp.

Fakta

Valg 2019:

• 9. september avholdes kommune og fylkestingsvalget.

• Regjeringens regionsreform har redusert antallet fylker fra 19 til 11. Valget 2019 er første gang de nye fylkene er valgkrets.

• Senterpartiet kan gjøre et brakvalg. Ifølge nettstedet Poll of polls ligger de an til å få 11,4 prosent i fylkene (opp fra 8 i 2015) og 15,1 prosent i kommunene (mot 8,5 prosent i 2015).

Ber om venstresving

Sps motvilje mot å flagge side får Fagforbundet til å reagere sterkt.

– Vi har en klar beskjed til Senterpartiet: Dere må søke samarbeid med venstresida i kommunene og fylkene, ikke gjøre hestehandler med Høyre og Frp i forbindelse med valget i høst, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Hun representerer ikke bare over 365.000 medlemmer, men også betydelige økonomiske muskler. Fagforbundet gir årlig 2,25 millioner i støtte til Senterpartiet og er partiets suverent største bidragsyter.

Nord begrunner innblandingen med at høyresida undergraver arbeidet for faste stillinger i kommunene og setter arbeidsvilkår i fare ved å privatisere velferdstjenester.

– Det er våre medlemmer som blir de store taperne dersom Sp heller samarbeider med Høyre og Frp. Derfor reagerer nå flere av våre tillitsvalgte på at lokale Sp-folk flørter med høyresida, sier Nord.

– Senterpartiledelsen har sagt at avgjørelser om samarbeid lokalt skal tas lokalt?

– Vi er tilhengere av lokaldemokrati og forstår at dette må bestemmes lokalt. Det må likevel gå an å sende et tydelig signal fra ledelsen i Senterpartiet om at det er på venstresida de har mest å hente politisk, sier Nord.

Hun trekker fram, sentralisering, EU-spørsmål, velferd, kommuneøkonomi og arbeidstakerrettigheter som noen områder hvor Sp og venstresida er enige.

Kan vippe kommunene

Frykten for at Sp skal vingle til høyre blir forsterket av at Sp kan gjøre et brakvalg. Ifølge nettstedet Poll of polls ligger de an til en oppslutning på 15,1 prosent i kommunevalget. Opp fra 8,1 sist kommunevalg.

Nettstedets egen gjennomgang viser at Sp i så fall vil kunne havne i vippeposisjon i 214 kommuner.

– Dere gir Sp over to millioner i året. Vil dere kutte i pengestøtten hvis de ikke blir tydeligere rødgrønne?

– Vi har ikke tenkt å gjøre noe med det nå. Dette er en oppfordring til partiet og partiledelsen om å ta konsekvensene av egen politikk og samarbeide rødgrønt, sier Nord.

Hun ser lokalvalget som et skritt på veien mot regjeringsskifte.

– Vi må bygge opp et troverdig regjeringsalternativ fram til stortingsvalget i 2021. Sp må bidra til å bygge tillit og samarbeid, sier Nord.

Også SV og Ap har blitt oppfordret av Fagforbundet om å samarbeide rødgrønt.

Trenger avklaring

Fagforbundet er ikke alene om å irritere seg over Sps vingling. LO mener velgerne fortjener en avklaring.

«Det er viktig for medlemmene våre at de vet hvilke samarbeidskonstellasjoner de får, før de går til valgurnene i høst», skriver Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO til Klassekampen. Hun er klar på at LO ønsker flest mulig rødgrønne flertall i fylker og kommuner.

LO og Fagforbundet kan imidlertid se langt etter en rødgrønn marsjordre fra Sp-ledelsen.

«Jeg mener det blir feil om vi skal sitte sentralt å bestemme hva som er de beste løsningene i den og den kommunen. Lokale beslutninger må tas nær folk», skriver Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, i en e-post. Han fortsetter:

«For oss handler det om å få gjennomslag for politikken vår, og jeg har tillit til at våre folkevalgte i den enkelte kommune og fylke selv finner ut hva slags samarbeid som fungerer best akkurat der.»

jos@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. mars 2019 kl. 10.56
Lørdag 29. februar 2020
RETT: Fire måneder etter at regjeringen slo alarm om justismord mot trygdede, sår EU tvil om hvorvidt Nav egentlig gjorde noe galt. Det tar Torbjørn Røe Isaksen med ro.
Fredag 28. februar 2020
STRID: Det ble stille da Trine Skei Grande tok Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som statsråder. Men på bakrommet kjemper fremdeles støttespillerne for å felle lederen.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.