Torsdag 21. mars 2019
BEST SAMMEN: Mette Nord, leder i Fagforbundet mener Senterpartiet og de rødgrønne hører sammen. Hun vil ha slutt på at Sp flørter med høyresida på fylkestingsting og i kommunestyrer. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Fagforbundet er Sps suverent største bidragsyter og vil ha slutt på høyresamarbeid:
Krever rødgrønn troskap
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.

SP

Helt siden dannelsen av den første rødgrønne regjeringen i 2005 har Sp vært en lojal rødgrønn partner i rikspolitikken. De er tydelig kritiske til den blågule regjeringen, og har varslet at de ønsker søker regjeringsmakt med Arbeiderpartiet.

I kommune -og fylkespolitikken er Sp langt mindre trofast.

En gjennomgang gjort av Klassekampen viste onsdag at Sp går til valg uten å avklare om de vil samarbeide til høyre eller venstre i ti av elleve fylker. Også i mange kommuner nekter partiet å fortelle hvem de vil samarbeide med før stemmene er talt opp.

Fakta

Valg 2019:

• 9. september avholdes kommune og fylkestingsvalget.

• Regjeringens regionsreform har redusert antallet fylker fra 19 til 11. Valget 2019 er første gang de nye fylkene er valgkrets.

• Senterpartiet kan gjøre et brakvalg. Ifølge nettstedet Poll of polls ligger de an til å få 11,4 prosent i fylkene (opp fra 8 i 2015) og 15,1 prosent i kommunene (mot 8,5 prosent i 2015).

Ber om venstresving

Sps motvilje mot å flagge side får Fagforbundet til å reagere sterkt.

– Vi har en klar beskjed til Senterpartiet: Dere må søke samarbeid med venstresida i kommunene og fylkene, ikke gjøre hestehandler med Høyre og Frp i forbindelse med valget i høst, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Hun representerer ikke bare over 365.000 medlemmer, men også betydelige økonomiske muskler. Fagforbundet gir årlig 2,25 millioner i støtte til Senterpartiet og er partiets suverent største bidragsyter.

Nord begrunner innblandingen med at høyresida undergraver arbeidet for faste stillinger i kommunene og setter arbeidsvilkår i fare ved å privatisere velferdstjenester.

– Det er våre medlemmer som blir de store taperne dersom Sp heller samarbeider med Høyre og Frp. Derfor reagerer nå flere av våre tillitsvalgte på at lokale Sp-folk flørter med høyresida, sier Nord.

– Senterpartiledelsen har sagt at avgjørelser om samarbeid lokalt skal tas lokalt?

– Vi er tilhengere av lokaldemokrati og forstår at dette må bestemmes lokalt. Det må likevel gå an å sende et tydelig signal fra ledelsen i Senterpartiet om at det er på venstresida de har mest å hente politisk, sier Nord.

Hun trekker fram, sentralisering, EU-spørsmål, velferd, kommuneøkonomi og arbeidstakerrettigheter som noen områder hvor Sp og venstresida er enige.

Kan vippe kommunene

Frykten for at Sp skal vingle til høyre blir forsterket av at Sp kan gjøre et brakvalg. Ifølge nettstedet Poll of polls ligger de an til en oppslutning på 15,1 prosent i kommunevalget. Opp fra 8,1 sist kommunevalg.

Nettstedets egen gjennomgang viser at Sp i så fall vil kunne havne i vippeposisjon i 214 kommuner.

– Dere gir Sp over to millioner i året. Vil dere kutte i pengestøtten hvis de ikke blir tydeligere rødgrønne?

– Vi har ikke tenkt å gjøre noe med det nå. Dette er en oppfordring til partiet og partiledelsen om å ta konsekvensene av egen politikk og samarbeide rødgrønt, sier Nord.

Hun ser lokalvalget som et skritt på veien mot regjeringsskifte.

– Vi må bygge opp et troverdig regjeringsalternativ fram til stortingsvalget i 2021. Sp må bidra til å bygge tillit og samarbeid, sier Nord.

Også SV og Ap har blitt oppfordret av Fagforbundet om å samarbeide rødgrønt.

Trenger avklaring

Fagforbundet er ikke alene om å irritere seg over Sps vingling. LO mener velgerne fortjener en avklaring.

«Det er viktig for medlemmene våre at de vet hvilke samarbeidskonstellasjoner de får, før de går til valgurnene i høst», skriver Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO til Klassekampen. Hun er klar på at LO ønsker flest mulig rødgrønne flertall i fylker og kommuner.

LO og Fagforbundet kan imidlertid se langt etter en rødgrønn marsjordre fra Sp-ledelsen.

«Jeg mener det blir feil om vi skal sitte sentralt å bestemme hva som er de beste løsningene i den og den kommunen. Lokale beslutninger må tas nær folk», skriver Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, i en e-post. Han fortsetter:

«For oss handler det om å få gjennomslag for politikken vår, og jeg har tillit til at våre folkevalgte i den enkelte kommune og fylke selv finner ut hva slags samarbeid som fungerer best akkurat der.»

jos@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. mars 2019 kl. 10.56
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 5. august 2019
LÅGE SKULDRER: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran er ikkje uroa for Fellesforbundet sitt EØS-krav. Ap kjem ikkje til å endre syn, seier han.
Lørdag 3. august 2019
KLAR TIL KAMP: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran vil ikkje akseptere ei skrinlegging av Nord-Noreg-banen. Han meiner regjeringa «herjar» med lands­delen.
Mandag 29. juli 2019
LØNN: Fem prosent av private barne­hager har ikke tariffavtale. Private barnehagers landsforbund (PBL) vil at det ikke skal være noen vei utenom. De får støtte fra Utdanningsforbundet.
Lørdag 27. juli 2019
VIL UTFORDRE: Ap sliter på målingene foran kommunevalget. Likevel øyner partiet håp om å kapre Høyre-bastionene Stavanger og Kristiansand.
Torsdag 25. juli 2019
RAMME: Regjeringen vil ikke fremme den omstridte nasjonale ramma for vindkraft til Stortinget. Nå krever både SV, Sp og MDG å få saken til behandling.
Onsdag 24. juli 2019
IRAN: Regjeringen bekrefter at den vurderer å bli med i fransk-britisk koalisjon i Hormuzstredet. KrF er positive, mens Rødt, SV og MDG advarer.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.