Onsdag 20. mars 2019
Europeiske konservative suspenderer Viktor Orbáns parti
Den konservative partifamilien EPP har suspendert Ungarns kontroversielle regjeringsparti Fidesz.
Publisert: 20 Mars 21:12
Den konservative partifamilien EPP har suspendert Ungarns kontroversielle regjeringsparti Fidesz.
Suspensjonen ble vedtatt med 193 stemmer for og bare 3 mot da medlemspartiene i EPP møttes i Brussel onsdag.
Én stemte avholdende.
– I praksis betyr dette at Fidesz ikke lenger får stille med kandidater til verv i EPP. Fidesz vil også miste stemmeretten, og partiet får heller ikke delta på EPPs møter, sa tyske Manfred Weber da han møtte pressen etterpå.
Weber leder EPPs gruppe i EU-parlamentet og er partiets spisskandidat i europavalget i mai.
Fidesz ledes av Ungarns statsminister Viktor Orbán.

KompromissFlere medlemspartier i EPP har krevd full eksklusjon av Fidesz, inkludert norske Høyre.
Men til slutt ble utfallet et kompromiss der døra holdes på gløtt for at partiet kan tas inn i folden igjen senere.
– Vi som representerer Høyre, var beredt på å stemme for full eksklusjon i dag sammen med de nordiske søsterpartiene. Men vi så også at det er en stor fordel med et så bredt flertall, sier stortingsrepresentant Michael Tetzschner, som ledet Høyres delegasjon til møtet.
– Man har jo ikke noe ønske om å hive ut medlemmer. Det viktigste for det store flertallet her er å påvirke politikken i Ungarn. Så får vi se om det lykkes, sier Tetzschner til NTB.

Vedvarende konflikterSuspenderingen kommer etter vedvarende konflikter mellom Orbán og hans europeiske kollegaer.
Listen over bekymringer er lang, påpeker Tetzschner. Han ramser opp mangelfull respekt for domstolenes uavhengighet, valg som ikke kan anerkjennes som fullt ut frie og rettferdige, korrupsjon og maktmisbruk i nasjonalforsamlingen som noen av problemene.
Men det som fikk begeret til å renne over for mange, var en krass plakatkampanje i Ungarn rettet direkte mot EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Han er selv medlem av EPP.
I onsdagens vedtak fordømmes kampanjen som falske nyheter.

EvalueringsutvalgVedtaket innebærer også at det skal opprettes et uavhengig evalueringsutvalg ledet av tidligere EU-president Herman Van Rompuy.
Utvalget får nå i oppgave å vurdere om Fidesz har gjort det som skal til for å bli medlem igjen. Men konklusjonen vil drøye til etter valget til nytt EU-parlament i slutten av mai.
Orbán mener selv at det er mer venstreorienterte og liberale medlemspartier i EPP som står bak opprøret mot ham. Blir Fidesz til slutt kastet ut, advarer han, kan EPP bli en mer snever gruppe, uten styrken som trengs for å beseire venstresiden i Europa.
Orbán holder døra åpen for at Fidesz kan skifte allianse etter EU-valget.
– Vi kan kun være medlem av en gruppe som er mot innvandring og som slutter opp om kristne verdier, understreker han.
(©NTB)
Tirsdag 15. oktober 2019
I MØTE: Tidligere har Ap-ledelsen avvist forslag om å utrede EØS. Nå sier Støre at det kan være en god idé.
Tirsdag 15. oktober 2019
Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Tirsdag 15. oktober 2019
• Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) har funnet en gruppe fattige som Høyre bryr seg om: Lavtlønte med høy formue som «ikke kan selge den ene veggen i leiligheten sin for å betale formuesskatt», som Asheim formulerer det til Dagens...
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.