Onsdag 20. mars 2019
Europeiske konservative suspenderer Viktor Orbáns parti
Den konservative partifamilien EPP har suspendert Ungarns kontroversielle regjeringsparti Fidesz.
Publisert: 20 Mars 21:12
Den konservative partifamilien EPP har suspendert Ungarns kontroversielle regjeringsparti Fidesz.
Suspensjonen ble vedtatt med 193 stemmer for og bare 3 mot da medlemspartiene i EPP møttes i Brussel onsdag.
Én stemte avholdende.
– I praksis betyr dette at Fidesz ikke lenger får stille med kandidater til verv i EPP. Fidesz vil også miste stemmeretten, og partiet får heller ikke delta på EPPs møter, sa tyske Manfred Weber da han møtte pressen etterpå.
Weber leder EPPs gruppe i EU-parlamentet og er partiets spisskandidat i europavalget i mai.
Fidesz ledes av Ungarns statsminister Viktor Orbán.

KompromissFlere medlemspartier i EPP har krevd full eksklusjon av Fidesz, inkludert norske Høyre.
Men til slutt ble utfallet et kompromiss der døra holdes på gløtt for at partiet kan tas inn i folden igjen senere.
– Vi som representerer Høyre, var beredt på å stemme for full eksklusjon i dag sammen med de nordiske søsterpartiene. Men vi så også at det er en stor fordel med et så bredt flertall, sier stortingsrepresentant Michael Tetzschner, som ledet Høyres delegasjon til møtet.
– Man har jo ikke noe ønske om å hive ut medlemmer. Det viktigste for det store flertallet her er å påvirke politikken i Ungarn. Så får vi se om det lykkes, sier Tetzschner til NTB.

Vedvarende konflikterSuspenderingen kommer etter vedvarende konflikter mellom Orbán og hans europeiske kollegaer.
Listen over bekymringer er lang, påpeker Tetzschner. Han ramser opp mangelfull respekt for domstolenes uavhengighet, valg som ikke kan anerkjennes som fullt ut frie og rettferdige, korrupsjon og maktmisbruk i nasjonalforsamlingen som noen av problemene.
Men det som fikk begeret til å renne over for mange, var en krass plakatkampanje i Ungarn rettet direkte mot EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Han er selv medlem av EPP.
I onsdagens vedtak fordømmes kampanjen som falske nyheter.

EvalueringsutvalgVedtaket innebærer også at det skal opprettes et uavhengig evalueringsutvalg ledet av tidligere EU-president Herman Van Rompuy.
Utvalget får nå i oppgave å vurdere om Fidesz har gjort det som skal til for å bli medlem igjen. Men konklusjonen vil drøye til etter valget til nytt EU-parlament i slutten av mai.
Orbán mener selv at det er mer venstreorienterte og liberale medlemspartier i EPP som står bak opprøret mot ham. Blir Fidesz til slutt kastet ut, advarer han, kan EPP bli en mer snever gruppe, uten styrken som trengs for å beseire venstresiden i Europa.
Orbán holder døra åpen for at Fidesz kan skifte allianse etter EU-valget.
– Vi kan kun være medlem av en gruppe som er mot innvandring og som slutter opp om kristne verdier, understreker han.
(©NTB)
Tirsdag 23. april 2019
ANGREPET: Prestestudent Franklyn Fernando kjenner flere som var til påske­messe da St. Anthony’s Shrine ble angrepet påskemorgen. Han vet ikke hvor mange som er i live.
Tirsdag 23. april 2019
• Det ble en grufull avslutning på påska da sju selvmordsbombere første påskedag angrep tre kirker og fire luksushotell på Sri Lanka. Eksplosjonene tok livet av 290 mennesker og såret rundt 500. Det er det verste angrepet landet har sett...
Tirsdag 23. april 2019
Viseveteranene bak plateklassikeren «På stengrunn» har gått i studio for å lage en oppfølger. Med seg på laget har de fått den unge artisten Moddi.
Tirsdag 23. april 2019
ADVART: Politiet visste om terror­planene, men regjeringen fikk ikke beskjed. – Myndighetene har sviktet, sier den srilankiske politikk-professoren Jayadeva Uyangoda.
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som mandag kveld ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.