Onsdag 20. mars 2019
EU stiller ultimatum til britene
En kort utsettelse av brexit er mulig, mener EUs president Donald Tusk. Men kun hvis Underhuset sier ja til utmeldingsavtalen først.
Publisert: 20 Mars 19:16
En kort utsettelse av brexit er mulig, mener EUs president Donald Tusk. Men kun hvis Underhuset sier ja til utmeldingsavtalen først.
– I lys av konsultasjonene jeg har hatt de siste dagene, mener jeg en kort utsettelse er mulig, men den vil være betinget av en positiv avstemning om utmeldingsavtalen i Underhuset, sa Tusk til pressen i Brussel onsdag kveld.
Utspillet legger massivt press på Storbritannias statsminister Theresa May før EU-toppmøtet i Brussel torsdag.
Der skal stats- og regjeringssjefene ta stilling til et forslag fra May om å utsette brexit med tre måneder.

Tredje forsøkStorbritannia skulle egentlig ha gått ut av EU fredag 29. mars, men May har nå funnet det nødvendig å be om utsettelse fordi Underhuset to ganger har stemt ned skilsmisseavtalen hun har forhandlet fram med Brussel.
I et brev til Tusk onsdag foreslår May derfor å utsette skilsmissen til 30. juni. Samtidig lover hun at regjeringen så snart som mulig vil gjøre et tredje forsøk på å få avtalen igjennom i Underhuset.

Vil unngå EU-valgOgså en mer langvarig utsettelse av skilsmissen er blitt diskutert, for å gi Storbritannia og EU mer tid til å finne en ny måte å løse flokene på. Men det ville ha krevd britisk deltakelse i valget til nytt EU-parlament i slutten av mai.
– Det ville ikke vært i noens interesse, sa May i Underhuset onsdag.
Ifølge henne ville det vært «uakseptabelt» å be britene om å velge et nytt sett med EU-parlamentarikere nesten tre år etter folkeavstemningen der flertallet stemte for å gå ut av unionen.

Åpent spørsmålTusk fastholder på sin side at det fortsatt er et åpent spørsmål hvor lenge utsettelsen bør være.
En utsettelse som går forbi valgdagene i slutten av mai uten at Storbritannia har deltatt, byr på både politiske og juridiske problemer, påpeker han.
Samtidig er det uklart for EU hva utsettelse skal være godt for, all den tid situasjonen i Underhuset er som den er.

Trussel om vetoFrankrike truer med veto hvis ikke May legger fram en overbevisende plan.
– Hvis May ikke er i stand til å gi tilstrekkelige garantier på toppmøtet for at strategien hennes er troverdig, vil det kunne føre til at forespørselen blir avvist, advarer Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian.
Skjer det, vil Storbritannia krasje ut av EU uten avtale, fastslår han.
Utsettelse av skilsmissen er kun mulig hvis EUs øvrige medlemsland enstemmig går med på det.

Krisemøte kan bli nødvendigBlant diplomater fryktes det nå en langdryg og vanskelig diskusjon på toppmøtet i Brussel.
Tusk åpner også for at europeiske ledere kan bli innkalt til et ekstra krisemøte neste uke hvis situasjonen krever det.
Men EU-toppen har ikke tenkt å kaste inn håndkleet helt ennå.
– Selv om håpet om at dette vil lykkes til slutt kan virke skrøpelig, til og med illusorisk, og selv om utmattelsen ved brexit blir mer og mer synlig og berettiget, så kan vi ikke før aller siste øyeblikk gi opp forsøkene på å nå fram til en positiv løsning, sa Tusk på pressekonferansen onsdag kveld.
Mandag 26. august 2019
• Statsminister Erna Solbergs bompengepakke, som ble akseptert av alle regjeringspartiene fredag, må karakteriseres som en relativt avbalansert løsning på et komplisert stridsspørsmål. Frp har vært opptatt av å vise frustrerte...
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Mandag 26. august 2019
Nasjonalmuseet ventet i to år med å ­offentliggjøre kunstavtalen med Fredriksen-søstrene. – Svært uheldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.
Lørdag 24. august 2019
• Riktignok finnes det enkelte høyreekstreme terrorister som henter inspirasjon i klimaapokalyptiske scenarioer og bekjenner seg til en form for grønn fascisme, slik vi skrev om tidligere denne uka. Likevel er det et langt mer framtredende...
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Lørdag 24. august 2019
Nasjonalmuseets forhandlinger med Fredriksen-familien ble innledet allerede i 2016. To personer med nære forbindelser til John «Storeulv» Fredriksen var sentrale i prosessen: Svein Aaser og Helene Jebsen Anker.
Lørdag 24. august 2019
Kjartan Fløgstads nye roman «Due og drone» kjem ut same år som han fyller 75, etter meir enn femti år som forfattar. I fjor kom Heming Gujords «Fløgstad verk», der særleg romanane blir grundig og perspektivrikt analysert og kommentert, med...
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...