Onsdag 20. mars 2019
EU stiller ultimatum til britene
En kort utsettelse av brexit er mulig, mener EUs president Donald Tusk. Men kun hvis Underhuset sier ja til utmeldingsavtalen først.
Publisert: 20 Mars 19:16
En kort utsettelse av brexit er mulig, mener EUs president Donald Tusk. Men kun hvis Underhuset sier ja til utmeldingsavtalen først.
– I lys av konsultasjonene jeg har hatt de siste dagene, mener jeg en kort utsettelse er mulig, men den vil være betinget av en positiv avstemning om utmeldingsavtalen i Underhuset, sa Tusk til pressen i Brussel onsdag kveld.
Utspillet legger massivt press på Storbritannias statsminister Theresa May før EU-toppmøtet i Brussel torsdag.
Der skal stats- og regjeringssjefene ta stilling til et forslag fra May om å utsette brexit med tre måneder.

Tredje forsøkStorbritannia skulle egentlig ha gått ut av EU fredag 29. mars, men May har nå funnet det nødvendig å be om utsettelse fordi Underhuset to ganger har stemt ned skilsmisseavtalen hun har forhandlet fram med Brussel.
I et brev til Tusk onsdag foreslår May derfor å utsette skilsmissen til 30. juni. Samtidig lover hun at regjeringen så snart som mulig vil gjøre et tredje forsøk på å få avtalen igjennom i Underhuset.

Vil unngå EU-valgOgså en mer langvarig utsettelse av skilsmissen er blitt diskutert, for å gi Storbritannia og EU mer tid til å finne en ny måte å løse flokene på. Men det ville ha krevd britisk deltakelse i valget til nytt EU-parlament i slutten av mai.
– Det ville ikke vært i noens interesse, sa May i Underhuset onsdag.
Ifølge henne ville det vært «uakseptabelt» å be britene om å velge et nytt sett med EU-parlamentarikere nesten tre år etter folkeavstemningen der flertallet stemte for å gå ut av unionen.

Åpent spørsmålTusk fastholder på sin side at det fortsatt er et åpent spørsmål hvor lenge utsettelsen bør være.
En utsettelse som går forbi valgdagene i slutten av mai uten at Storbritannia har deltatt, byr på både politiske og juridiske problemer, påpeker han.
Samtidig er det uklart for EU hva utsettelse skal være godt for, all den tid situasjonen i Underhuset er som den er.

Trussel om vetoFrankrike truer med veto hvis ikke May legger fram en overbevisende plan.
– Hvis May ikke er i stand til å gi tilstrekkelige garantier på toppmøtet for at strategien hennes er troverdig, vil det kunne føre til at forespørselen blir avvist, advarer Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian.
Skjer det, vil Storbritannia krasje ut av EU uten avtale, fastslår han.
Utsettelse av skilsmissen er kun mulig hvis EUs øvrige medlemsland enstemmig går med på det.

Krisemøte kan bli nødvendigBlant diplomater fryktes det nå en langdryg og vanskelig diskusjon på toppmøtet i Brussel.
Tusk åpner også for at europeiske ledere kan bli innkalt til et ekstra krisemøte neste uke hvis situasjonen krever det.
Men EU-toppen har ikke tenkt å kaste inn håndkleet helt ennå.
– Selv om håpet om at dette vil lykkes til slutt kan virke skrøpelig, til og med illusorisk, og selv om utmattelsen ved brexit blir mer og mer synlig og berettiget, så kan vi ikke før aller siste øyeblikk gi opp forsøkene på å nå fram til en positiv løsning, sa Tusk på pressekonferansen onsdag kveld.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...