Tirsdag 19. mars 2019
GRØNT ER IKKE SKJØNT: Statsminister Erna Solberg sier mange miljøspørsmål får forrang for fordelingsspørsmål. Her fra Høyres landsmøte på Gardermoen i helga.
Statsminister Erna Solberg advarer om «pervers» fordelingseffekt av grønne skatter:
Ut mot grønne skatter
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».

ULIKHET

I gårsdagens Klassekampen tok Oslo Høyre-leder Heidi Nordby Lunde et kraftig oppgjør med eget parti i ulikhetsdebatten. Lunde uttalte at man bidrar til å polarisere økonomien når man på den ene siden vil kutte formuesskatten og på den andre siden øker avgiftene for dem på bunn.

Skatteletter til barnefamilier spises opp av økte egenandeler, bompenger og avgifter som regjeringen har innført, var advarselen fra Lunde.

Overfor Klassekampen innrømmer nå også statsminister Erna Solberg (H) at det er store utfordringer med at enkelte skatter slår uheldig ut for dem på bunn.

Fakta

Høyre om elbil:

• I Granavolden-plattformen står det at regjeringen vil «Videreføre skattefordelene for el-bil når det gjelder engangsavgift og merverdiavgift i hele perioden for å nå 2025-målene».

• På helgas landsmøte vedtok Høyre at «elbilfordelene skal vare til minst 2021, og at det fortsatt må være egne insentiver for å velge elbil til et nytt bærekraftig avgiftssystem for bil er på plass».

Grønne skatter

– Det er stort sett sånn at alle partier har sagt at forbruksbeskatning og grønne skatter er bedre enn inntektsbeskatning. Når man kommer vekk fra teori og til praksis, dukker det opp andre diskusjoner, sier Solberg og fortsetter:

– En diskusjon som er helt relevant, er fordelingseffekten på skattlegging av grønne ting. Det er ganske perverst hvis du ser på fordelingseffekten, sier statsministeren.

Hun viser til at skattefordelene ved el-biler stort sett går til dem som har råd til en bil mange ikke har råd til.

– Så det er et system man må se på. Veldig mange miljøspørsmål får forrang for fordelingsspørsmål, sier Solberg.

Full støtte fra Frp

Utspillet fra statsministeren får full støtte hos regjeringspartner Frp.

– Jeg sier velkommen etter. Det er veldig gledelig at flere og flere ser at en del avgifter, som miljøinsentiver, gjør at de som har mest fra før, får enda større subsidier fra staten, sier Sivert Bjørnstad, finanspolitisk talsperson i Frp.

Han tar til orde for «full gjennomgang» av skatte- og avgiftsregimet for å revurdere ordninger der høyinntektsgrupper og formuende er de største mottakerne av statlige subsidier.

Helgas landsmøte i Høyre vedtok på sin side å videreføre skattefordelene for el-biler til minst 2021. Frp vil sette ned foten for videreføring av skattefordelene etter dette.

– Etter 2021 kan vi ikke holde på som i dag. Det er to milliarder kroner som går tapt, sier Bjørnstad.

Skal koste å forurense

Abid Raja, finanspolitisk talsperson i Venstre, sier at en viktig del av en borgerlig miljøpolitikk er å bruke skatte- og avgiftssystemet til å belønne miljøvennlige valg.

– Jeg tror ikke statsministeren mener det er perverst at det koster mer å forurense enn å ikke gjøre det, sier Raja.

Han sier at det samtidig er viktig å tenke på fordelingseffekten av ulike skatter og avgifter. Han peker på billigere kollektivtransport og gratis kjernetid som viktige tiltak regjeringen har gjennomført for å avhjelpe situasjonen til barnefamilier med dårlig råd.

– For oss er det viktigste å ha en politikk som til sammen bidrar både til å kutte utslipp og virker utjevnende, og der har vi fått til mye bra sammen med statsminister Erna Solberg, sier Raja.

Forventer omlegging

Rigmor Aasrud, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er overrasket over utspillet til Solberg.

– Det blir spennende å se på resultatene fra den kommende budsjettkonferansen dersom statsministeren mener at avgiftene hennes regjering har ansvar for, er perverse, sier Aasrud.

Ap-politikeren tar imidlertid også ballen og vedkjenner at noen avgifter kan gi fordelingsproblemer.

– Jeg tror det er riktig å se gjennom avgiftssystemet og særlig på bilavgifter og bompenger. Vi har foreslått et system vi mener er mer rettferdig, sier Aasrud.

Hun advarer imidlertid mot avsporing.

– Essensen i debatten er at forskjellene har økt etter seks år med denne regjeringen. Ulikhetsmeldingen til regjeringen gir få svar på dette. Vi kan ikke fortsette å gi skatteletter, sier Aasrud

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på sin side kraftig på Solbergs uttalelser.

– Det perverse i vår tid er at både ulikhet og klimautslipp får øke uten at statsledere som Erna Solberg gjør noe med det. Solberg bør ikke snakke om fordelingseffekt så lenge hun rigger skattesystemet vårt for de rike, sier Lysbakken.

andreash@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. mars 2019 kl. 12.00
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 5. august 2019
LÅGE SKULDRER: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran er ikkje uroa for Fellesforbundet sitt EØS-krav. Ap kjem ikkje til å endre syn, seier han.
Lørdag 3. august 2019
KLAR TIL KAMP: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran vil ikkje akseptere ei skrinlegging av Nord-Noreg-banen. Han meiner regjeringa «herjar» med lands­delen.
Mandag 29. juli 2019
LØNN: Fem prosent av private barne­hager har ikke tariffavtale. Private barnehagers landsforbund (PBL) vil at det ikke skal være noen vei utenom. De får støtte fra Utdanningsforbundet.
Lørdag 27. juli 2019
VIL UTFORDRE: Ap sliter på målingene foran kommunevalget. Likevel øyner partiet håp om å kapre Høyre-bastionene Stavanger og Kristiansand.
Torsdag 25. juli 2019
RAMME: Regjeringen vil ikke fremme den omstridte nasjonale ramma for vindkraft til Stortinget. Nå krever både SV, Sp og MDG å få saken til behandling.
Onsdag 24. juli 2019
IRAN: Regjeringen bekrefter at den vurderer å bli med i fransk-britisk koalisjon i Hormuzstredet. KrF er positive, mens Rødt, SV og MDG advarer.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.