Mandag 18. mars 2019
FOR ENKELT: Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde er enig med SV-leder Audun Lysbakken i at ulikhet handler om mer enn fattigdom. Det blir for enkelt å skylde på innvandring, mener hun.
• Vil partiets skattedogmer til livs • Tar til orde for nasjonal eiendomsskatt
Hun banner i Høyre-kirka
Undersak

Hva skal Venstre gjøre for å løfte seg?

Daniel Torkildsen, pressesjef i Høyre

– De må dyrke posisjonen som et liberalt parti. Det er mange debatter som handler om ny teknologi og selskaper som Airbnb og Uber som Venstre kunne tatt. I tillegg beveger hele samfunnet seg i sekulær retning, og der er det stort mulighetsrom for Venstre.

Marte Leirvåg, bystyre­kandidat for Bergen Høyre

– Venstre må snakke mer om hva de har fått til i regjering, og mindre om interne forhold. Tredeling av foreldrepermisjon er for eksempel en kjempebra sak for Venstre, som de bør snakke høyere om.

Mattis Månum Pettersen, leder i Innlandet Unge Høyre

– Jeg tror det er enklest for unge velgere å kjenne seg igjen i Venstres politikk, så jeg ville sett til Unge Venstre og satset på miljøpolitikk. For ikke bare er det trendy, det er også noe Venstre lykkes med i regjering.

Linda Hofstad Helleland, stortings­representant

– Snakke om egne saker og hva de betyr for folk fra hele landet i hverdagen. Venstre bør snakke om hele bredden av saker, som næringspolitikk, skole, miljø, kultur. Det er saker folk flest er opptatt av.

ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.

Høyre

– Høyresida i Norge har ikke vært flinke nok i det hele tatt i debatten om ulikhet, sier ­Heidi Nordby Lunde.

Hun leder Oslo Høyre og sitter på Stortinget.

– Når man i tillegg nesten avsporer hele debatten ved å si at det er innvandring som er årsaken til stor ulikhet i Norge, bommer vi, sier hun.

1. mars la finansminister Siv Jensen (Frp) fram Regjeringens ulikhetsmelding. Jensen trakk fram innvandring som den største driveren til økt ulikhet. Det er også noe næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har pekt på ved flere anledninger.

Fakta

Nytt prinsipprogram:

• På helgas Høyre-landsmøte vedtok partiet nytt prinsipprogram for første gang på ti år. Blant vedtak om «lokal verdiskaping» finner vi:

• Nei til grunnrentebeskatning på havbruk og fiskeri, såkalt lakseskatt.

• Gi kommunene større frihet til å gi dispensasjon til bygging i strandsonen.

• Redusere selskapsskatten, redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital samt øke bunnfradraget, og på lengre sikt fjerne formuesskatten.Kilde: NTB

Globalisering og teknologi

Lunde sier hun synes det er «innmari synd» at ulikhetsdebatten ikke ble tatt videre av regjeringspartiene etter at ulikhetsmeldingen ble lagt fram. Hun mener grunnen til det er at debatten fort «havnet i innvandringssporet».

– Problembeskrivelsen av ulikhet blir for enkel. Innvandring er én årsak, men de store driverne er globalisering og teknologi, sier Lunde.

Hun peker på at det stadig er flere enslige foreldre som lever i fattigdom, og at mange av disse er norske kvinner. I tillegg frykter hun at økt globalisering og automatisering vil forsterke ulikhetsproblemet i årene framover.

Hun mener videre at høyresida blander sammen ulikhets- og fattigdomsproblematikk.

– Jeg er helt enig med Audun Lysbakken som sa at man ikke må forveksle ulikhetsdebatten med fattigdomsdebatten. Det gir helt ulike svar, sier Lunde.

Polariserer

Stortingsrepresentanten fra Oslo understreker at ulikhet i seg selv ikke er noe problem i et mangfoldig samfunn, men at det kan bli et problem dersom det bidrar til å skape mistillit i befolkningen.

– Det skal være helt legitimt å skape verdier og bli kjemperik i Norge. Så skal vi være forsiktige med å på den ene siden gi skatteletter til barnefamilier som på den andre siden spises opp av økte egenandeler, bompenger og avgifter som vi også har innført, sier Lunde.

Hun sier at Norge bør lære av USA og Storbritannia der lavinntektsgruppers reallønn lenge har stått stille samtidig som kostnadene øker.

– Det er klart at når man vil fjerne formuesskatten samtidig som vi øker avgiftene for folk på bunn, så polariserer man økonomien, sier Lunde.

– Høyre må ta debatten og sørge for en innretning på skattesystemet som fortsatt fremmer verdiskapning, men som ikke polariserer økonomien, sier hun.

Låst til ett skattespor

Hun sier at på tross av at det er mye debatt om skatt i Høyre, er partiet «forferdelig dårlig» på å oppdatere egen skattepolitikk.

Hun mener partiet preges av å låse seg til ett spor med egne skattedogmer.

– Selv om jeg vil ha ned skattenivået og fjerne formuesskatten, betyr ikke det at andre skatter bør øke eller bestå. Jeg er for eksempel uenig i at selskapsskatten bør reduseres mer, sier Lunde og fortsetter:

– For å banne skikkelig i kirka er jeg en av de få i Høyre som er for eiendomsskatt, sier Lunde.

– Jeg er for å skrote deler av de skattene som i dag går på sekundærbolig og næringseiendom og heller innføre en nasjonal eiendomsskatt for dette.

– Hva med arveavgift?

– Dersom man skulle gjeninnført en form for arveavgift, kan den i hvert fall ikke være i samme format som før vi fjernet den. Jeg synes ikke arveavgift i seg selv er en god idé, men dersom vi skal ha en skattedebatt, er jeg villig til å få alt på bordet, sier Lunde til Klassekampen.

andreash@klassekampen.no

Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Fredag 5. april 2019
KRAV: AUF og Fagforbundet vil ha med Arbeiderpartiets landsmøte på forbud mot barnehageprofitt.
Mandag 1. april 2019
PRESS: Mens Stortinget sier nei, vedtar Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø støtte til FNs atomvåpenforbud. Høyre trekker på skuldrene av vedtakene.
Fredag 29. mars 2019
ÅPENT: SVs stortingsrepresentanter er uenige om hvem som bør bli ny nestleder i SV.
Torsdag 28. mars 2019
KRITISK: Oberstløytnant Tormod Heier sier at politikerne ikke har lært av Libya-krigen. Han mener det mangler en seriøs vurdering av om det er i landets interesse å delta i slike operasjoner.
Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».