Lørdag 16. mars 2019
Hundretusener demonstrerte for klimaet
Flere hundre tusen mennesker deltok fredag i klimademonstrasjoner arrangert av ungdommer og skoleelever over hele verden.
Publisert: 16 Mars 02:09
Flere hundre tusen mennesker deltok fredag i klimademonstrasjoner arrangert av ungdommer og skoleelever over hele verden.
På forhånd var det planlagt over 2.000 «skolestreiker», demonstrasjoner og markeringer i 123 land på alle verdens kontinenter.
Fasiten ble et samlet deltakertall på flere hundre tusen mennesker, ifølge nyhetsbyråene AP, AFP og DPA. Anslaget er basert på tall fra arrangørene og rapporter fra byråenes journalister i en lang rekke land.
– Vi står overfor den største eksistensielle krisen som menneskeheten noen gang har opplevd. Og likevel er den blitt ignorert, sa svenske Greta Thunberg (16) under demonstrasjonen som ble holdt i Stockholm.

Historisk omfangThunberg er hjernen bak de såkalte skolestreikene som er blitt holdt ukentlig i en rekke forskjellige land.
Fredagens demonstrasjoner var de mest omfattende så langt. De koordinerte protestene utgjorde trolig til sammen en av verdens største klimademonstrasjoner noensinne.
Ungdommenes krav er mer effektive tiltak for å begrense den globale oppvarmingen.
En av de største demonstrasjonene ble holdt i den italienske storbyen Milano, hvor arrangørene anslår at hundre tusen mennesker var til stede.
Bare i Tyskland skal over 300.000 personer ha deltatt i protester i nærmere 230 byer. Både i Berlin, Köln og München var det flere enn 10.000 demonstranter, ifølge politiet.

Terror-avlysningOgså i Hongkong, Bangkok, New Delhi, Sør-Afrika og Wellington på New Zealand protesterte unge klimaaktivister.
Den planlagte demonstrasjonen i Christchurch på New Zealand ble avlyst på grunn av terrorangrepet mot to av byens moskeer.
I New York deltok tusenvis av studenter i protestene. De marsjerte gjennom Columbus Circle, City Hall og fotballbanen til Bronx High School of Science. En polititalsmann opplyser at flere ble pågrepet.
Protesten i USAs hovedstad Washington var etter alt å dømme mindre enn i mange av de andre byene. Nyhetsbyrået AP skriver at flere hundre skoleelever møtte opp foran Kongressen.
– Grenser, språk eller religioner skiller oss ikke, sa åtte år gamle Havana Chapman-Edwards, som kaller seg den lille diplomaten, til de frammøtte i hovedstaden.
«Den siste oppdateringen sier: 2.052 steder i 123 land på alle kontinenter, inkludert Antarktis. Spørsmålet er: Hva skal du gjøre 15. mars 2019? », skrev Thunberg (16) på Twitter etter at demonstrasjonene i Australia var i gang.

Også i NorgeRundt 30.000 demonstrerte i de belgiske byene Brussel og Gent. Demonstrantene spurte her: «Hvorfor skal vi gå på skolen, når dere ikke vil høre på de utdannede?»
Tusenvis marsjerte også i den regntunge, polske hovedstaden Warszawa. Studentene krevde forbud mot kullkraft, som er en viktig kilde til CO2-utslipp. Flere hadde ansiktsmasker og bar bannere hvor det sto: «Dagens luft lukter som planetens siste dager».
I Norge ble det gjennomført skolestreiker i Oslo, Trondheim, Tromsø, Narvik, Mandal, Farsund og Sandnes, ifølge arrangørenes nettsider.
Det er planlagt en større klimaprotest i hele Norge fredag 22. mars.
De som deltar, dropper skolen og prioriterer i stedet å marsjere i gatene med krav om kraftigere tiltak for å kutte utslippene av klimagasser.
(©NTB)
Torsdag 21. mars 2019
• Festmiddag i Strasbourg, NRK-lisens og ny Apple-watch. Kommer disse utgiftene barna i Månestråle barnehage til gode, slik barnehageloven krever? Det er spørsmålet Oslo kommune stiller seg etter tilsynet med Oslo-barnehagen, som...
Torsdag 21. mars 2019
• Festmiddag i Strasbourg, NRK-lisens og ny Apple-watch. Kommer disse utgiftene barna i Månestråle barnehage til gode, slik barnehageloven krever? Det er spørsmålet Oslo kommune stiller seg etter tilsynet med Oslo-barnehagen, som...
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Torsdag 21. mars 2019
FN og EU er ikke nevnt i den nye læreplanen for samfunnskunnskap. – Navlebeskuende, mener lærer Assad Nasir.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Onsdag 20. mars 2019
• Reiselivsleiaren og jaktentusiasten Hilde Charlotte Solheim tek eit flengande oppgjer med det ho kallar ein ukultur i delar av jegermiljøet her i landet. Ho har saman med ektemannen, næringslivs­leiaren Stein Lier Hansen, trekt seg frå eit...
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».