Lørdag 16. mars 2019
AVBILDET: Leder av Oslo Frp Tone Ims Larssen mener politikernes familiemedlemmer er blitt fratatt friheten når hjemmene deres er blitt filmet. Her lar hun seg avbilde utenfor sitt eget hjem.
Fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen håper Laila Bertheussen er uskyldig:
Forsvarer Waras samboer
Undersak

Kritiserer Solberg

– Erna Solberg er dårlig på å beklage for ting hun plumper ut i, og hun er i overkant tilgivende når folk gjør dumme ting. Veldig mange reagerer på dette, sier Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre.

Onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateret Black Box for oppsetningen av stykket «Ways of seeing», der en film av fasaden av Waras hjem blir vist.

Solberg sa at de som lagde stykket bør tenke på at dette gjør det vanskeligere å være politiker.

Hansmark mener en unnskyldning er på sin plass.

– Jeg syns man skal tillate kunstnere ganske mye, og Solberg burde ikke antydet at teateret har noe med det som har skjedd rundt Waras hus å gjøre. Jeg skulle ønske hun hadde beklaget det.

Justisminister Tor Mikkel Wara har til VG også sagt at han mener det er en sammenheng mellom forestillingen og truslene mot ham.

– Det er kanskje common sense å knytte teaterstykket sammen med hendelsene, men en statsminister bør tenke seg bedre om, sier Hansmark.

Hansmark mener Wara kan fortsette som justisminister, på tross av at politiet har ransaket hjemmet og siktet samboeren.

– Det er ikke noe i veien for at han skal fortsette, verken juridisk eller tillitsbasert, sier han.

Trine Skei Grande (V)
Laila Anita Bertheussen
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.

politikk

– Absolutt. Jeg står fortsatt ved kritikken av Black Box.

Dette sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen.

– Saken har fått en litt annen vending. Nå får vi se hva som skjer til slutt med den. Mitt fokus har vært på familiemedlemmene som har kommet uskyldig inn i dette, legger Larssen til.

Larsen har engasjert seg for at Black Box teater skal miste offentlig støtte etter at de viste teaterstykket «Ways of seeing», der justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) hjem blir snikfilmet. I stykket blir også Resett-redaktør Helge Lurås’ hjem og hjemmet til to andre sentrale Frp-ere filmet.

Torsdag ble det kjent at Waras samboer gjennom snart 25 år, Laila Anita Bertheussen, er siktet for én av de fem trusselhendelsene mot familiens hjem, nemlig brannstiftelsen i parets felles bil 10. mars. De fire andre hendelsene har ingen mistenkte. Bertheussen nekter straffskyld.

Fakta

Wara-saken:

• Torsdag siktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen for å ha tent på parets bil og for å ha framstilt det som en handling utført av noen andre. Hun nekter straffskyld.

• I vinter har det vært flere tilfeller av trusler og hærverk mot parets bolig. Waras samboer satte hendelsene i sammenheng med at film av boligen blir vist i teaterstykket «Ways of seeing». Hun har også politianmeldt teater­scenen Black Box.

• Leder av Oslo Frp, Tone Ims Larsen, mener teateret som viste forestillingen, bør miste sin offentlig støtte.

Ser enkeltmennesket

– Tror du hun er uskyldig?

– Jeg håper jo det. Det jeg ser, er et enkeltmenneske som er blitt hardt presset, og som overhodet ikke er rustet til å takle det. Jeg har en sønn som vil forsvare mammaen sin for alt i verden når jeg blir kritisert eller kalt rasist. Han klarer ikke alltid å være rasjonell.

– Antyder du nå at Bertheussen er et offer?

– Ja, jeg antyder at hun har kommet i en situasjon hun overhodet ikke har bedt om. Jeg har snakket med henne, jeg har snakket med alle sammen som ble filmet til forestillingen. Kona til Kent Andersen (Frp) har for eksempel fire mindreårige barn som hun ikke tør å la leke ute lenger. Det er greit at kunstnerne mener at ektefellene er høyreekstreme, men de har også fratatt friheten til deres familier, sier Larssen.

Hun sier at Andersen og Wara har hard hud, men at det ikke gjelder Waras samboer.

– Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne.

– Ville du kritisert Black Box like hardt dersom det ikke hadde vært trusselhendelser?

– Ja, absolutt. Det å bli eksponert på den måten kan ikke aksepteres.

Regjeringsmedlemmene er i sjokk etter siktelsen. Tor Mikkel Wara er permittert og Jon Georg Dale (Frp) fungerer nå som både samferdselsminister og justis- og beredskapsminister. Erna Solberg (H) og Olaug Bollestad (KrF) omtaler siktelsen som en «familiær tragedie».

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier til Klassekampen at dette først og fremst er trist for Wara og hans familie.

Samtidig forsvarer Grande Black Box og forestillingen:

«Nå må politiet og PST få gjøre jobben sin i den videre etterforskningen. Når det er sagt stiller jeg fortsatt bak mine tidligere uttalelser om Black Box og viktigheten av ytringsfriheten i kunsten», skriver Grande i en SMS til Klassekampen. Hun får følge av Hallstein Bjercke, tidligere kulturbyråd i Oslo og Venstres førstekandidat i hovedstaden. Han reagerer slik på Frps ønske om å fjerne støtten til Black Box:

– Det syns jeg er noe sludder, og det er grunn til at vi har prinsippet om at kunsten skal være fri og på en armlengdes avstand unna politikerne, sier han.

– Black Box er et av de beste uavhengige teatrene i landet, legger han til.

Kritiserte Grande

Før siktelsen har Bertheussen vært aktiv i samfunns­debatten og på Facebook. Da Trine Skei Grande kom med en støtteerklæring til henne etter bilbrannen hun nå er siktet for, skrev hun blant annet: «Kjære Trine Skei Grande takk for omtanke men hvor var/er du når denne grenseløs kunstneriske ytringsfriheten gruset personvern og retten til privatlivets fred?»

innenriks@klassekampen.no

Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Lørdag 23. mars 2019
SYSTEMFEIL: Flere av feilene som førte til Kebne­kaise-ulykken er fremdeles ikke rettet opp, sju år etter dødsulykken.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.