Fredag 15. mars 2019
Høyre vil slå hardere ned på gjenger og ungdomskriminelle
Sivilrettslig inndragning, økt bruk av ungdomsfengsel og «dobbeltstraff» for gjengkriminelle er blant grepene Høyre vil ta for å luke ut ungdomskriminalitet.
Publisert: 15 Mars 22:59
Sivilrettslig inndragning, økt bruk av ungdomsfengsel og «dobbeltstraff» for gjengkriminelle er blant grepene Høyre vil ta for å luke ut ungdomskriminalitet.
– Mangelen på rask og følbar respons gjør at ungdommer kan miste respekten for politi og rettsvesen, heter det i en resolusjon om ungdoms- og gjengkriminalitet som ble vedtatt på Høyres landsmøte fredag.
Den inneholder en rekke konkrete tiltak som skal sørge for at unge gjentakende eller gjengorganiserte lovbrytere skal merke det når de bryter loven. Høyre vil:
* Øke bruken av ungdomsfengsler for unge mellom 15 og 18 år og vurdere om ungdom kan dømmes til en kombinasjon av fengsel og ungdomsstraff
* Åpne for at politiet kan gi enda høyere bøter for å bære kniv
* Innføre en lov om sivilrettslig inndragning av verdier fra kriminell virksomhet i straffesaker
* Se på muligheten for å innføre ungdomsstraff som subsidiær fengselsstraff der bøter ikke betales
* Vurdere å gjøre det straffeskjerpende å begå kriminelle handlinger i regi av gjengvirksomhet etter dansk modell
* Åpne for å pålegge kriminelle forbud mot å oppholde seg på bestemte geografiske områder.

– Frykter smitteeffektPartileder og statsminister Erna Solberg varslet allerede i talen på landsmøtet at hun ønsket å ta i bruk strengere virkemidler for å stanse gjengkriminalitet.
– Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår, sa hun.
Hun varslet ikke hvilke konkrete tiltak hun ville støtte, men var klar på at kriminelle miljøer som de som har vokst fram i Oslo, må slås ned på.
– Noen av de unge er veldig hardbarkede. Da er det en utfordring med samfunnsstraff, mener Solberg.
Hun sier gjenger i Oslo «skaper utrygghet og rekrutterer sårbare unge» og frykter at smitteeffekten kan nå også andre byer.
– Kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger, skal slås hardt ned på. Vi kan ikke være naive, men må tenke nytt, sa hun.

Dansk modellI Danmark har man tatt i bruk dobbeltstraff for personer som blir dømt for gjengkriminalitet, noe Frp-nestleder og tidligere justisminister Sylvi Listhaug omtalte som «helt konge» da hun besøkte den danske hovedstaden i forrige uke.
På spørsmål fra NTB om hva statsministeren mener om dette, svarte Solberg:
– Dette har ikke vært et tema her i Norge – så langt.
I resolusjonsforslaget som ble vedtatt på landsmøtet heter det imidlertid at myndighetene bør «vurdere å gjøre det straffeskjerpende å begå kriminelle handlinger i regi av gjengvirksomhet etter dansk modell».

RadikaleSolberg selv stilte ikke i debatten om forslagene på landsmøtet. De som stilte mottok imidlertid i all hovedsak støtte, og det var lite motstand selv mot de mest radikale forslagene.
Unge Høyre reagerte imidlertid på forslaget om å forby kriminelle å oppholde seg på bestemte geografiske områder.
– Vi har en del grunnleggende prinsipper i en rettsstat som Norge. Blant annet skal man ikke straffes før domfellelse, og man skal ha krav på juridisk bistand. Vi mener disse prinsippene rokkes ved i noen av forslagene, deriblant det om å åpne for å utestenge personer fra et geografisk område, sa Simen Murud i Unge Høyre.
– I praksis er dette et besøksforbud, og det krever domfellelse i en domstol, sa han.

(©NTB)
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...