Fredag 15. mars 2019
Næringsministeren: – Jeg har ikke skapt en eneste arbeidsplass
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha slutt på at politikere skryter av at de skaper arbeidsplasser. – Det er det bedriftene som gjør, sier han.
Publisert: 15 Mars 21:54
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha slutt på at politikere skryter av at de skaper arbeidsplasser. – Det er det bedriftene som gjør, sier han.
– Med unntak av kanskje en og annen jobb i et direktorat, har jeg som næringsminister ikke skapt en eneste arbeidsplass, sa Røe Isaksen i et engasjert innlegg på Høyres landsmøte på Gardermoen fredag.
– Et av mine valgkampløfter er å ikke reise rundt og skryte av alle arbeidsplassene jeg har skapt, slik mine rødgrønne forgjengere har gjort. Den jobben er det bedrifter på steder som Porsgrunn og Harstad som gjør, sa næringsministeren.
Politikernes jobb er å legge til rette for jobbskaping, framholdt han, og understrekte at en del av Høyres kjerneoppdrag er å legge til rette for små og mellomstore bedrifter.
– Mer enn 90 prosent av alle norske selskaper har færre enn 20 ansatte, og 99 prosent av landets bedrifter har under 100 ansatte. Dette er grunnfjellet i norsk næringsliv. Og det er de som gjør det mulig å leve i bygd og by i hele landet, sa han.

Vil skrote lovSelv om han mener regjeringen allerede har gjort mye for å «forenkle, fornye og forbedre» rammevilkårene for disse bedriftene, sier Røe Isaksen at det fortsatt finnes regler og skatter som stikker kjepper i hjulene for dem.
En av disse er brukthandelsloven. Hensikten med den er å hindre salg av stjålne varer, men den har også stått i veien for gode miljøtiltak som panteordninger og gjenbruk av klær, framholdt næringsministeren.
– Loven stiller krav om at alle som ønsker å drive brukthandel i næringsvirksomhet må ha tillatelse fra politiet. Jeg mener politiet har bedre ting å gjøre enn å lese søknader om å få selge brukte anorakker, sa Røe Isaksen, som lovet å fremme forslag om å skrote loven allerede i løpet av de nærmeste dagene.

– Velkommen etterHandelsorganisasjonen Virke har flere ganger tatt til orde for å skrote brukthandelsloven, og er storfornøyd med at næringsministeren lytter til dem.
– Kloden tåler ikke at vi bruker og kaster så mye, og da er det åpenbart at en lov som hindrer gjenbruk og ombruk må skrotes, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.
Arbeiderpartiet mener også at brukthandelsloven må bort. Stortingsrepresentant og partiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland sier næringsministeren burde gjort dette allerede i fjor høst.
– Det er bra Røe Isaksen tar til orde for dette nå, men han burde foreslått det allerede i stortingsmeldingen om handelsnæringen. Den er ikke tydelig nok på sirkulærøkonomi, så der må Stortinget gjøre den jobben regjeringen ikke har gjort, sier Aasland til NTB.
– Dette handler om gjenbruk, motivasjon for å legge til rette for reparasjon av alt fra sko til klær. Vi må også få klare reduksjoner i matsvinnet som er altfor stort, sier han.
(©NTB)
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...