Fredag 15. mars 2019
PR OG POLITIKK: Flere av de store, norske PR-byråene har ansatte som samtidig har folkevalgte verv i kommune- og fylkespolitikken. Line Oma (t.v.) er lokalpolitiker for Ap i Oslo og er konsulent i Rud Pedersen. Ida Lindtvedt står til valg på Viken KrF sin liste og jobber i First House. FOTO: MIMSY MØLLER, SAMFOTO/NTB SCANPIX OG ANNIKEN C. MOHR
Lokalpolitikere fra Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og KrF jobber i PR-byråer:
Folkevalgte lobbyister
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.

PR-Bransjen

– Ingen er tjent med at svingdøra blir for vid og brei, sier konsulent Håkon Knudsen i Geelmuyden Kiese til Klassekampen.

I tillegg til jobben i Geelmuyden Kiese er Knudsen fylkespolitiker for Arbeiderpartiet i Buskerud.

I går skrev Klassekampen at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil stenge døra mellom PR og politikk. Han har gitt et tydelig signal til partiorganisasjonen om at jobb i PR-bransjen ikke er veien å gå dersom man ønsker seg posisjoner i partiet.

Fakta

PR og politikk:

• I går skrev Klassekampen at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha tette skott mellom PR-bransjen og politikken.

• En gjennomgang av ansatte i de største PR-byråene i Norge som Klassekampen har gjort, viser at flere av selskapene har ansatte som samtidig er politikerer i kommune- og fylkespolitikken.

PR og politikk

Ikke alle norske partier har samme holdning. Forrige uke meldte Medier24 at KrFs førstekandidat i Viken, Ida Lindtveit Røse, startet i jobb som seniorrådgiver i selskapet First House. Til Klassekampen sa Røse at hun vil avslutte arbeidsforholdet med First House idet hun kommer inn i fylkestinget i Viken.

En kartlegging Klassekampen har gjort av ansatte i de store, norske PR-byråene viser at flere har ansatte som samtidig har folkevalgte verv i kommune- og fylkespolitikken:

Håkon Knudsen (Ap) er fylkespolitiker i Buskerud og konsulent i Geelmuyden ­Kiese.

Line Oma (Ap) er nominert på 10. plass på Oslo Aps liste til kommunevalget. Hun er konsulent i Rud Pedersen.

Kristoffer Gustavsen (H) er bystyrepolitiker i Oslo og konsulent i Geelmuyden Kiese. Han er renominert til bystyret.

Phillip André Charles (H) er nominert på 57. plass på Oslo Høyres liste til kommunevalget, og rådgiver i Kruse Larsen.

Ida Lindtveit Røse (KrF) er førstekandidat for KrF i Viken, og rådgiver i First House.

Tiril Stillufdatter Karlsen (V) er kommunepolitiker i Bærum og konsulent i Geelmuyden Kiese.

Streng «code of conduct»

Håkon Knudsen (Ap) sier til Klassekampen at Geelmuyden Kieses praksis med åpne kundelister er avgjørende for å kunne kombinere jobb i PR-byrå med folkevalgt verv.

– Jeg har full åpenhet overfor Ap om hvem som står på min kundeliste. Jeg tar ikke oppdrag fra kunder i Buskerud. Det ville blitt rolleblanding, sier han.

Knudsen tar ikke gjenvalg i fylkespolitikken til høsten.

– Det hadde jeg bestemt meg for fra før jeg startet i jobben. Men jeg kan si at selv om det er mulig å kombinere i Geelmuyden Kiese, så er det lettere å være konsulent når man ikke er folkevalgt, sier han.

Line Oma (Ap) skriver om sin nye konsulentjobb i en e-post til Klassekampen at «rollebevissthet er helt grunnleggende».

«Som politiker med jobb ved siden av skal en alltid være bevisst på sin egen rolle i ulike situasjoner. Rud Pedersen har en streng Code of Conduct som blant annet sier at en alltid skal være åpen om hvem en jobber for dersom en tar kontakt med andre aktører. Det vil også være viktig å ikke jobbe med saker jeg engasjerer meg i politisk, og omvendt», skriver hun.

– Jobber du med kunder som har interesse av beslutninger som tas i Oslo kommune?

«Nei det gjør jeg ikke i dag. Skulle den situasjonen oppstå vil jeg selvfølgelig be om at min habilitet vurderes, i samråd med partiet og administrasjonen.»

– Uproblematisk

Knudsens kollega Kristoffer Gustavsen (H) i Geelmuyden Kiese sier til Klassekampen at han håper på gjenvalg til bystyret i Oslo.

– Nominasjonskomiteen til Oslo Høyre vet hvor jeg jobber, og det står i de kanaler hvor det er hensiktsmessig. Det viktigste er å være åpen og ryddig, og noen ganger må man melde seg inhabil.

Phillip André Charles er rådgiver i PR-byrået Kruse Larsen og har hatt flere verv i Høyre og Unge Høyre. Til høsten stiller han til bystyret for Høyre i Oslo. Det ser han på som uproblematisk.

– Så lenge man er åpen om hvem man jobber med og bindingene man har, burde ikke det være noe problem, sier Charles.

Han understreker at Kruse Larsen har åpne kundelister og sier han ikke ser for seg habilitetskonflikter i bystyret med bakgrunn i tidligere kundeforhold.

Det har ikke lykkes Klassekampen å komme i kontakt med Tiril Stillufdatter Karlsen.

Gruppeleder for Venstre i Bærum, Ole Andreas Lilloe-Olsen, skriver i en SMS til Klassekampen at «Vi opplever ikke dette som et problem hos oss. Tiril er økonom og er rådgiver innenfor innkjøp for firmaer. Hun jobber ikke politisk. I Bærum har vi også et ryddig system for å håndtere habilitet. Vi stiller med varaer der habilitet er en problemstilling».

politikk@klassekampen.no

For ordens skyld: journalist Maria Dyrhol Sandvik jobbet som praktikant i Geelmuyden Kiese sommeren 2012.

Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Tirsdag 8. oktober 2019
GÅR IKKE: – Tidenes grønneste budsjett, sier Venstres Ola Elvestuen om budsjettet som viser at Norge ligger an til å bryte klimamålene for 2020 og 2030.
Lørdag 5. oktober 2019
SIER JA: MDG-profiler tar plass i Europabevegelsens sentralstyre. Byråd i Oslo, Hanna E. Marcussen, mener EU trengs for å løse klimakrisa.
Fredag 4. oktober 2019
BLÅ SMELL: Målet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Nå ligger det an til at knapt én av ti vil gjøre det.
Mandag 30. september 2019
FORVIRRING: Fylkes­topper i MDG har ulike syn på hvilken dato det må bli stans i utvinningen av norsk olje- og gass.
Lørdag 28. september 2019
RØD: – Vi er på feil lag, sier Knut Arild Hareide om regjeringsdeltakelsen. Han mener KrF kan bytte side allerede etter 2021.
Torsdag 26. september 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn ­Eggum vil ikke kategorisk avvise MDG-samarbeid i 2021. Men da må partiet være villig til å fire på kravet om oljesluttdato.
Tirsdag 24. september 2019
OMSTILLE: Klima og omstilling blir en hovedsak for Ap fram mot valget i 2021, varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.