Fredag 15. mars 2019
PR OG POLITIKK: Flere av de store, norske PR-byråene har ansatte som samtidig har folkevalgte verv i kommune- og fylkespolitikken. Line Oma (t.v.) er lokalpolitiker for Ap i Oslo og er konsulent i Rud Pedersen. Ida Lindtvedt står til valg på Viken KrF sin liste og jobber i First House. FOTO: MIMSY MØLLER, SAMFOTO/NTB SCANPIX OG ANNIKEN C. MOHR
Lokalpolitikere fra Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og KrF jobber i PR-byråer:
Folkevalgte lobbyister
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.

PR-Bransjen

– Ingen er tjent med at svingdøra blir for vid og brei, sier konsulent Håkon Knudsen i Geelmuyden Kiese til Klassekampen.

I tillegg til jobben i Geelmuyden Kiese er Knudsen fylkespolitiker for Arbeiderpartiet i Buskerud.

I går skrev Klassekampen at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil stenge døra mellom PR og politikk. Han har gitt et tydelig signal til partiorganisasjonen om at jobb i PR-bransjen ikke er veien å gå dersom man ønsker seg posisjoner i partiet.

Fakta

PR og politikk:

• I går skrev Klassekampen at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha tette skott mellom PR-bransjen og politikken.

• En gjennomgang av ansatte i de største PR-byråene i Norge som Klassekampen har gjort, viser at flere av selskapene har ansatte som samtidig er politikerer i kommune- og fylkespolitikken.

PR og politikk

Ikke alle norske partier har samme holdning. Forrige uke meldte Medier24 at KrFs førstekandidat i Viken, Ida Lindtveit Røse, startet i jobb som seniorrådgiver i selskapet First House. Til Klassekampen sa Røse at hun vil avslutte arbeidsforholdet med First House idet hun kommer inn i fylkestinget i Viken.

En kartlegging Klassekampen har gjort av ansatte i de store, norske PR-byråene viser at flere har ansatte som samtidig har folkevalgte verv i kommune- og fylkespolitikken:

Håkon Knudsen (Ap) er fylkespolitiker i Buskerud og konsulent i Geelmuyden ­Kiese.

Line Oma (Ap) er nominert på 10. plass på Oslo Aps liste til kommunevalget. Hun er konsulent i Rud Pedersen.

Kristoffer Gustavsen (H) er bystyrepolitiker i Oslo og konsulent i Geelmuyden Kiese. Han er renominert til bystyret.

Phillip André Charles (H) er nominert på 57. plass på Oslo Høyres liste til kommunevalget, og rådgiver i Kruse Larsen.

Ida Lindtveit Røse (KrF) er førstekandidat for KrF i Viken, og rådgiver i First House.

Tiril Stillufdatter Karlsen (V) er kommunepolitiker i Bærum og konsulent i Geelmuyden Kiese.

Streng «code of conduct»

Håkon Knudsen (Ap) sier til Klassekampen at Geelmuyden Kieses praksis med åpne kundelister er avgjørende for å kunne kombinere jobb i PR-byrå med folkevalgt verv.

– Jeg har full åpenhet overfor Ap om hvem som står på min kundeliste. Jeg tar ikke oppdrag fra kunder i Buskerud. Det ville blitt rolleblanding, sier han.

Knudsen tar ikke gjenvalg i fylkespolitikken til høsten.

– Det hadde jeg bestemt meg for fra før jeg startet i jobben. Men jeg kan si at selv om det er mulig å kombinere i Geelmuyden Kiese, så er det lettere å være konsulent når man ikke er folkevalgt, sier han.

Line Oma (Ap) skriver om sin nye konsulentjobb i en e-post til Klassekampen at «rollebevissthet er helt grunnleggende».

«Som politiker med jobb ved siden av skal en alltid være bevisst på sin egen rolle i ulike situasjoner. Rud Pedersen har en streng Code of Conduct som blant annet sier at en alltid skal være åpen om hvem en jobber for dersom en tar kontakt med andre aktører. Det vil også være viktig å ikke jobbe med saker jeg engasjerer meg i politisk, og omvendt», skriver hun.

– Jobber du med kunder som har interesse av beslutninger som tas i Oslo kommune?

«Nei det gjør jeg ikke i dag. Skulle den situasjonen oppstå vil jeg selvfølgelig be om at min habilitet vurderes, i samråd med partiet og administrasjonen.»

– Uproblematisk

Knudsens kollega Kristoffer Gustavsen (H) i Geelmuyden Kiese sier til Klassekampen at han håper på gjenvalg til bystyret i Oslo.

– Nominasjonskomiteen til Oslo Høyre vet hvor jeg jobber, og det står i de kanaler hvor det er hensiktsmessig. Det viktigste er å være åpen og ryddig, og noen ganger må man melde seg inhabil.

Phillip André Charles er rådgiver i PR-byrået Kruse Larsen og har hatt flere verv i Høyre og Unge Høyre. Til høsten stiller han til bystyret for Høyre i Oslo. Det ser han på som uproblematisk.

– Så lenge man er åpen om hvem man jobber med og bindingene man har, burde ikke det være noe problem, sier Charles.

Han understreker at Kruse Larsen har åpne kundelister og sier han ikke ser for seg habilitetskonflikter i bystyret med bakgrunn i tidligere kundeforhold.

Det har ikke lykkes Klassekampen å komme i kontakt med Tiril Stillufdatter Karlsen.

Gruppeleder for Venstre i Bærum, Ole Andreas Lilloe-Olsen, skriver i en SMS til Klassekampen at «Vi opplever ikke dette som et problem hos oss. Tiril er økonom og er rådgiver innenfor innkjøp for firmaer. Hun jobber ikke politisk. I Bærum har vi også et ryddig system for å håndtere habilitet. Vi stiller med varaer der habilitet er en problemstilling».

politikk@klassekampen.no

For ordens skyld: journalist Maria Dyrhol Sandvik jobbet som praktikant i Geelmuyden Kiese sommeren 2012.

Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Torsdag 9. mai 2019
PRISSJOKK: Audun Lysbakken mener statsministeren bortforklarer merkostnader til nye kampfly. I tillegg kan dyrere våpen presse opp prisene ytterligere.
Tirsdag 7. mai 2019
STERKE: Bunadskledde rebeller har jaget helsebyråkratene på retrett. Nå konkurrerer Ap og Senterpartiet om å overstyre helse­foretaket i Møre og Romsdal.
Mandag 6. mai 2019
KAMP: Sylvi Listhaug vil vinne fleire kvinner til Framstegspartiet. Og ho lovar Venstre kamp om tredelinga av foreldre­permisjon.
Lørdag 4. mai 2019
SKRUR TIL: Frp håper å få med seg Ap på forslag om å sette et øvre tak på hvor mye ytelser folk kan få fra det offentlige. Økonom sier et tak kan øke barnefattigdommen.
Tirsdag 30. april 2019
VIL HENTE: FpU går imot partiprofiler og åpner opp for å hente hjem alle norske barn av IS-krigere, men ikke foreldrene.