Onsdag 13. mars 2019
DYREBAR STRØM: Priscilla Nozuko er alenemor i Sør-Afrikas største township, Khayelitsha. Hun bruker en firedel av inntekten på strøm og vil få det vanskelig hvis strømprisene heves enda mer.
• Splittelse før parlamentsvalg • Fagbevegelsen raser mot ANCs strømplaner
El-strid kan gi valgsjokk
STREIKER MOT ANC: Organisasjonen Saftu streiker i protest mot ANCs økonomiske politikk og oppdelingen av det statlige energiselskapet Eskom.
BØLGEBLIKK: Khayelitsha er Sør-Afrikas største township. Ifølge offisielle tall bor 400.000 her, men det reelle antallet er trolig mellom én og to millioner.
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.

Sør-Afrika

– Å investere i Eskom i selskapets nåværende form er som å helle vann i en sil, sa Sør-Afrikas finansminister Tito Mboweni i sin budsjettale nylig.

Da han redegjorde for planene om å dele opp den statlige energikjempen Eskom, demonstrerte Saftu, en sammenslutning av fagforeninger utenfor parlamentet.

En éndagsstreik var utlyst i protest mot regjeringspartiet African National Congress’ (ANC) økonomiske politikk generelt og Eskom-saken spesielt.

– Vi vet at dette er første skritt mot privatisering. Det er det samme over hele verden. Det er slik det begynner, sa Nyaniso Siyana, lokal leder for Saftu i Cape Town.

Fagforeningene frykter kutt i arbeids­plasser og at strømprisene vil øke, noe som rammer de fattige hardt. En arbeidsløshet på rundt 27 prosent i kombinasjon med verdens­rekord i økonomisk ulikhet, gjør oppsigelser i statlige bedrifter til et ømtålig spørsmål.

Saftu ble dannet 2017 som en faglig opposisjon til ANC. Men også ANC-lojale Cosatu, landets største faglige sammenslutning, lover kamp hvis regjeringen foreslår oppsigelser. 13. februar gikk organisasjonen ut i streik mot et «blodbad av nedskjæringer».

– Oppdelingen av Eskom gjør at mange Cosatu-medlemmer vurderer andre alternativer. De vil ikke stemme på ANC, sa talspersonen Sizwe Pamla til det statlige tv-selskapet SABC i en uvanlig skarp markering før parlamentsvalget 8. mai.

Fakta

Eskom-striden:

• Det statlige selskapet Eskom ble dannet 1932 og står for drøyt 90 prosent av strøm­forsyningen i Sør-Afrika.

• Gjelden på 280 milliarder kroner gjør at selskapet vil gå konkurs uten hjelp fra myndighetene.

• Regjeringens plan innebærer at Eskom deles i tre. Staten skal støtte Eskom med 42,5 milliarder kroner under omstruktureringen.

• 8. mai er det parlamentsvalg.

Skyhøy gjeld

Eskom har en gjeld på drøyt 280 millioner kroner og ble i 2017 rystet av en større korrupsjonsskandale. Tapene vokser samtidig som antallet ansatte øker. I fjor hadde Eskom en arbeidsstyrke på drøyt 48.000, mens det var 32.000 i 2008.

I en tale 15. februar hevdet president Cyril Ramaphosa at selskapet har 27.500 overflødige ansatte, samtidig som han forklarte at kutt skal foregå frivillig. Finansminister Mboweni forklarer regjeringens strategi: Drøyt ti milliarder kroner avsettes for å tilby eldre ansatte førtidspensjon.

Men pensjonene er lave, og rykter om at regjeringen vil bruke midler fra statlige pensjonsfond, er provoserende for fagforeningene. Dessuten, mener Saftus Nyaniso Siyana, løser det ikke spørsmålet om eierskap.

– Det er problemer med Eskom, det er det ingen tvil om. Det var tidligere president Zuma som forårsaket dem. Men vi er mer urolige for privatiseringen. Strømprisene vil gå opp, det vil ramme de fattige, mens de rike vil bli enda rikere.

Må prioritere mat

Eskom har allerede bedt regjeringen om lov til å øke strømprisene med 15 prosent, fra 56 til 63 øre per kilowatt.

– Det vil merkes, sier Priscilla Nozuko.

Hun bor i et skur i Khayelitsha, Sør-Afrikas største township. Veggene og taket er av bølgeblikk. Gulvet er av planker. Men alt er ryddig og reint, og Nozuko har bygget en liten terrasse med bambusvegger.

I Khayelitsha betales strømmen på forskudd, som et kontantkort til mobilen. Nozuko bruker over 900 kroner i måneden – en firedel av det hun tjener som landbruksarbeider – på elektrisitet.

Kjøleskapet sluker det meste. En tv og noen sparepærer tar resten. En måler inne viser hvor mye strøm som gjenstår før hun må gå til kiosken og fylle på.

Khayelitsha ligger ved Atlanterhavskysten. Om vinteren stryker en kald vind over skurene og tvers gjennom veggene. Noen få har råd til å bruke ovner. Noen tyvkopler seg på strømnettet. Priscilla Nozuko har valgt en annen strategi.

– Jeg har oppdratt barna til å klare seg uten oppvarming innendørs. Hvis de fryser, må de ta fram et teppe. Jeg er alenemor, og jeg gjør det jeg har råd til. Jeg gir dem mat.

utenriks@klassekampen.no

Oversatt av Lars Nygaard

Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Lørdag 10. august 2019
MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.
Fredag 9. august 2019
FRAMTID: Dersom ikke ulikhetene og konfliktnivået i verden går ned, vil klimaendringene bli mye verre å leve med. Det melder FNs klimapanel i sin siste rapport.
Torsdag 8. august 2019
ESKALERer: Pakistan protesterer mot Indias inngrep i Kashmir. Det kan føre til en oppblussing av konflikten i området, sier forsker.