Mandag 11. mars 2019
OFFENSIV: Alfred Bjørlo, «bygdepsykopat» og ordfører i Eid kommune for Venstre, mener partiet må bruke valgkampen på å slåss mot EØS-motstanderne.
Venstres landsmøte er bekymret over at EØS-kritiske partier har vind i seilene:
Valget blir EØS-oppgjør
Undersak

Folk på møtet

Hvilken sak bør Venstre satse på for løse krisa?

Annamaria Gutierrez, Norges Venstrekvinnelag

Vilkårene i tekstilindustrien. Vi må sikre at klærne som selges i Norge lages av en bærekraftig og etisk tekstilindustri. Det er uforsvarlig at store kjeder selger klær som er laget av arbeidere som jobber under umenneskelige forhold.

Trine Jørgensen Dahll, delegat fra Telemark

Klassisk miljøvern. Alt fra motstand mot vindmøller, forurensing fra oppdrettsnæringen og forslag om gruvedeponi i Grenland. Det er massiv motstand mot deponering i hele Grenland og burde være det i hele Oslofjorden.

John Egil Magga, landstyremedlem i Unge Venstre

Vi er nødt til å gå tilbake til våre kjernesaker. Før var vi kjent som det soleklare skolepartiet. Det har vi mistet. Et sted å satse er å sikre at alle elever har lærere som får faglig påfyll og er sterke fagpersoner.

Terje Gabo, delegat fra Vestfold

Brukerstyrt personlig assistanse. Vi må få det som i Sverige hvor det er statlig finansiert. Hvilket tilbud den enkelte bruker får, bør ikke bestemmes av kommuneøkonomien. I Larvik er det virkelig ille. Brukerne får ikke engang ha med assistent når de reiser ut av landet.

EUROPA: Venstre vil bruke kommunevalget til å hylle EØS. Partiet varsler valgkamp mot Senterpartiet og andre som sår tvil om avtalen.

VENSTRE

– Vi må snakke mer om hvor viktig EØS er og vi må konfrontere Senterpartiet på det, sier Alfred Bjørlo. Han er ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane, har fått kallenavnet «Bygdepsykopaten» av Trine Skei Grande og er en av Venstres tydeligste distriktsprofiler. Nå varsler han og Venstre-ledelsen fullt distriktsoppgjør om EØS-avtalen i kommunevalget.

Fakta

EØS-avtalen:

• Avtale mellom EU og Island, Liechtenstein og Norge.

• Norge ble med i EØS i 1992. Avtalen gir Norge adgang til det europeiske markedet på lik linje med EU-land, men Norge må også følge store deler av regelverket som vedtas i EU.

• Norge har veto-rett på regelverk som kommer fra EU, men har foreløpig ikke brukt denne retten.

• Blant partiene på Stortinget, er Rødt, SV og Senterpartiet motstandere av EØS-avtalen og ønsker å reforhandle eller erstatte den med en handelsavtale.

Himmel og Hell

Venstres landsmøte på Hell skjer mot et bakteppe av forferdelige meningsmålinger, flere nede på ett-tallet, interne konflikter, og nedgang i medlemstall. Frafall av tillitsvalgte gjør at partiet risikerer å mangle lister i mange mindre kommuner i kommunevalget. Mens Venstre er på Hell, er EØS-motstanderne i den syvende himmel.

Rødt og SV fosser fram på meningsmålingene og i Klassekampen ble Senterpartiet nylig målt til 14 prosent. Det er de høyeste målingene Senterpartiet har fått siden målingene begynte i 2008. Samtidig er det økende motstand i LO og en realistisk sjanse for at Fellesforbundet sier nei til EØS på sin kongress seinere i år.

Fra scenen på landsmøtet har flere advart mot trusselen fra EØS-kritikerne.

Trine Skei Grande latterliggjorde EØS-motstanderne i sin landsmøtetale.

– Å tro at lille Norge kan få en bedre handelsavtale med EU en dagens EØS-avtale er som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen, Ole Brumm og ånden i lampen på én og samme gang, sa hun til vill applaus.

Også Iselin Nybø, minister for høyere utdanning brukte sin taletid til å advare mot EØS-motstanderne.

Alfred Bjørlo mener det er farlig at Senterpartiet er i ferd med å få et distriktspolitisk hegemoni, når de er kritisk til fri flyt i Europa.

– Det hardkjøret mot EØS som Senterpartiet leder an i, er ikke først og fremst en trussel mot Oslo og storbyene. Det er distriktene, fiskeriene og industrien som har mest å tape hvis vi lukker oss mot Europa, sier Bjørlo, som mener Senterpartiet er hovedmotstander i valget.

Topptung støtte

Bjørlo får støtte fra øverste hold i partiet.

– Vi kommer til å snakke mye om EØS i valgkampen. Det å snakke fram den avtalen og det kompromisset den er, blir viktig framover. Det er skremmende hvor mange av de rødgrønne partiene som driver valgkamp mot EØS-­avtalen. Det kan undergrave norsk økonomi, sier Trine Skei Grande.

Hun peker på Brexit som et eksempel på hva som kan skje hvis EØS-motstanderne vinner gjennom og får helhjertet støtte fra nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Uenighetene mellom stortingsrepresentant Abid Raja og Grande har vært mange i den siste tida, men i denne ­saken er de på linje.

– Norske små og mellomstore bedrifter er helt avhengige av avtalen. Da er det et problem når Senterpartiet og andre partier legger EØS-­avtalen for hat, sier Raja.

Svenske tilstander

Ikke alle mener Venstre bør bruke valgkampen til ­distriktspolitisk slagsmål om EØS.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark foreslo i Klassekampen lørdag at partiet ­rendyrker seg som nisjeparti og satser på å være det mest liberale partiet innenfor rus, bioteknologi, abortrettigheter, asylpolitikk.

Bjørlo vil legge alle ideer om nisjeparti og rendyrket byparti døde en gang for alle og heller hente inspirasjon fra Venstres søsterparti ­Centern i Sverige.

– De understreker i alt de gjør at man skal ha en nærdyrket politikk. De utvikler politikk for hele Sverige og er opptatt av at alle skal kunne leve gode liv uansett hvor de bor. Samtidig er de tydelig liberale og opptatt av åpen økonomi mot Europa, sier Bjørlo.

– Vi diskuterer gjerne EØS, men da må vi snakke om det konkrete, ikke la debatten drukne i store ord, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet.

Han peker på konkrete områder han mener Norge er i ferd med å miste kontrollen over.

– For oss handler dette om hva Norge skal bestemme selv, Er det riktig å gi fra oss innflytelse over nasjonal energipolitikk, som vi ser med Acer? Skal vi gi fra oss kontroll over jernbanen til aktører som GoAhead? spør Sp-lederen. Han understreker at Sps fokus i valgkampen vil være på lokale saker.

jos@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.