Fredag 8. mars 2019
Konstanse Løfors
Abort ble avgjørende for Venstre-topper som sa nei til regjeringsplattformen
Liberalt nei til Erna
Ingvild Wetrhus Thorsvik
Anja Johansen
Naomi Røkkum FOTO: JO STRAUBE
Sondre Hansmark
Erlend Horn
Amanda Rygg
ELLERS TAKK: Det var ikke noe bygdeopprør i Venstre da Granavolden-plattformen ble vedtatt i januar. Tvert imot stemte et verdiliberalt mindretall nei til plattformen.

venstre

– Det var den verdiliberale fløyen i Venstre som stemte nei til regjeringsplattformen.

Det sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Klassekampen.

Han var en av sju medlemmer av Venstres landsstyre som stenten nei til den såkalte Granavolden-plattformen, som partiet ga sin tilslutning til i januar.

I dag samles et krisetynget Venstre til Landsmøte på Hell i Trøndelag. Etter at regjeringen bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF ble dannet, har Venstre måtte tåle mye kjeft for å ha gitt KrF gjennomslag i regjeringsplattformen. Forbudet mot tvillingabort var den mest kontroversielle delen av avtalen.

Klassekampen har vært i kontakt med alle de sju som stemte imot regjeringsplattformen som Erna Solbergs regjering nå styrer på. Flere gir utrykk for at abort var den viktigste årsaken til at de ikke ville gi sin støtte.

Det skal ha blitt lagt en protokolltilførsel til det endelige vedtaket om å si ja til plattformen, som understreker at flere i Venstres landsstyre er imot innstrammingen av abortloven.

Fakta

Venstre-nei

• I januar ga Høyre, Frp, KrF og Venstre sin tilslutning til den såkalte Granavolden-plattformen, og regjeringen bestående av de fire partiene ble dannet.

• I plattformen fikk KrF gjennomslag for et forbud mot såkalt tvillingabort, eller fosterreduksjon.

• Sju medlemmer av Venstres landsstyre stemte nei til plattformen: Sondre Hansmark, Konstanse Løfors, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Amanda Rygg, Anja Johansen, Naomi Røkkum og Erlend Horn.

KrF-trøbbel

I januar skrev Klassekampen at flere venstrefolk var overrasket over at det var vanskeligere å forhandle med KrF enn Frp i regjeringsforhandlingene som pågikk i intense dager på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i januar. «Når KrF prioriterer abortinnstramming og en konservativ bioteknologipolitikk, blir det vanskelig for Venstre», sa Hansmark den gang.

– Unge Venstre sa at vi ville stemme imot enhver abortinnstramming, og det gjorde vi, sier Hansmark nå.

Det bekrefter Unge Venstres nestleder Konstanse Løfors, som også stemte imot regjeringsplattformen.

– Dette spørsmålet er såpass prinsipielt for oss at jeg ikke kunne si ja, sier Løfors.

Abort, olje og Israel

Varaordfører i Mandal, Ingvild Wetrhus Thorsvik, stemte også nei på grunn av innstrammingen i abortloven.

– For meg handlet det mer om prinsippet enn at innstrammingen er spesielt stor i seg selv, sier Thorsvik.

– Det dreier seg om hvilke tendenser man ser i andre europeiske land som Polen og Ungarn, med innskrenking av kvinners og minoriteters rettigheter.

Amanda Rygg er leder i Norges liberale studentforbund, og stemte også imot plattformen på bakgrunn av KrFs gjennomslag for å endre abortloven.

– Abort var hovedårsaken. Men også fordi jeg mener Venstre bør ha høyere ambisjoner i studentpolitikken, sier Rygg.

Leder i Nordland Venstre, Anja Johansen, sier til Klassekampen at hun var urolig for at Venstre skulle tape omdømme ved å gå med på innstramminger i abortloven.

– Jeg var bekymret for stormen det kunne vekke. Og vi har jo sett at det har vært skadelig, sier Johansen som er ordførerkandidat for Venstre i Vågan kommune i Lofoten.

– Men viktigst for meg var formuleringer i plattformen om letepolitikk som gir samme trykk som før i olje- og gassnæringa. Det er åpenbart i strid med Paris-måla. Jeg var også veldig ubekvem med formuleringene til støtte for kristendom og Israel, sier hun.

Ville gå tilbake

Daværende leder i Norges venstrekvinnelag Naomi Røkkum og sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn, var også blant dem som ga tommelen ned til regjeringsplattformen.

Ifølge Unge Venstre-leder Sondre Hansmark fremmet Horn et eget forslag om at Venstre skulle gå tilbake til forhandlingsbordet for å skaffe Venstre større gjennomslag.

Horn ønsker ikke å uttale seg til Klassekampen. «Jeg ønsker ikke å uttale meg om hva jeg har lagt vekt på eller stemt i et internt møte i Venstre», skriver han i en sms.

Røkkum sier at heller ikke hun ikke vil uttale seg om saken, da hun stemte på vegne av Venstrekvinnelaget og ikke lenger er leder.

Ny leder for Venstrekvinnelaget er Astrid Knutsen Hårstad, som er politisk rådgiver for klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Hun viser Klassekampen videre til sin nestleder Øydis Lebiko.

– Venstrekvinnelaget var uenig i å gjøre endringer i abortloven og mente at dette ikke var noe man burde forhandle om. Derfor stemte vår representant nei til plattformen, sier Lebiko til Klassekampen.

politikk@klassekampenno

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.