Fredag 8. mars 2019
SMIL! Kinesiske funksjonærer poserer til en selfie utenfor Folkekongressen som åpnet i Beijing tirsdag. FOTO: MARK SCHIEFELBEIN, AP/NTB SCANPIX
Italia kan støtte Kinas omstridte infrastrukturprosjekt:
Skaper splid i EU
ØST MOT VEST: USA advarer EU-stormakten Italia mot å knytte seg til Kinas globale infrastrukturplan.

KINA

I det som beskrives som «en massiv seier» for Kina planlegger Italia, ifølge avisa The Financial Times, å bli det første G7-landet som støtter Kinas internasjonale infrastrukturprosjekt Belt and Road Initiative (BRI).

Både USA og EU frykter prosjektet vil styrke Kinas posisjon på det geopolitiske sjakkbrettet.

Samtidig raser striden om hvilken stormakt som skal dominere avgjørende digital infrastruktur i framtida.

I går erklærte det kinesiske teknologiselskapet Huawei at det vil saksøke USA etter at amerikanerne – blant annet av frykt for kinesisk 5G-dominans – har innført forbud mot selskapets produkter.

Fakta

Den nye Silkeveien:

• Belt and Road Initiative (BRI) er et kinesisk, globalt infrastrukturprosjekt.

• Utbyggingen omfatter mer enn 2000 forretningsavtaler i 80 land.

• Målet er å knytte Kina tettere til Sentral-Asia, Midtøsten, Europa og Afrika gjennom et nettverk av havner, veier og jernbanelinjer.

• Prosjektet har skapt uro i USA og EU, som frykter planen vil gi Kina for mye makt.

Italia søker østover

Kinas president Xi Jinping drar 22. mars til Europa for å treffe Italias statsledere. Ifølge Italias økonomidepartement skal landet på dette møtet trolig signere et dokument som uttrykker støtte til BRI.

Initiativet er det største infrastrukturprosjektet i verdenshistorien. Det omfatter 80 land, over 2000 forskjellige forretningsavtaler og skal ha en totalverdi på over en trillion amerikanske dollar.

Et av målene er å binde Kina, over sjø og land, med Sentral-Asia, Midtøsten, Europa og Afrika, gjennom et transportnettverk langs den gamle Silkeveien.

Italia er fortsatt gjeldstynget etter eurokrisa fra 2011, og veksten i landet anslås å falle fra 0,9 prosent til –0,2 i løpet av 2019. Den høyrepopulistiske regjeringen i Roma vil derfor tiltrekke seg investeringer.

«Vi vil sørge for at «Made in Italy»-produkter kan få større suksess i Kina, verdens raskest voksende marked», sier departementssekretær Michele Geraci til The Financial Times.

Men både i Washington D.C., der president Donald Trump fører en handelskrig mot Kina, og i Brussel er det stor bekymring. Kinesiske selskaper har de siste årene allerede investert i åtte havner i EU-landene Belgia, Frankrike, Hellas, Italia, Nederland og Spania.

Xis Italia-møte vil skje dagen etter at EU-stater skal debattere en felles tilnærming til slike kinesiske investeringer. Dersom Italia knytter seg tettere til Kina, vil en slik samkjøring bli vanskeligere.

USA sier de er «skeptiske» til hvorvidt BRI-planen vil tjene Italia og mener den «er laget av Kina, for Kina».

Forsker: Kan splitte EU

Land som blir økonomisk avhengige av kinesisk støtte kan komme til å forfekte Kinas standpunkter i internasjonal politikk, påpeker Asia-ekspert og professor ved fredsforskningsinstituttet Prio, Stein Tønnesson.

– Et EU-land som Italia kan innta pro-Kina-posisjoner i unionen og hindre flertallsstandpunkt i spørsmål knyttet til Kina, sier han på telefon fra Myanmar.

Frykter spionasje

Samtidig handler frykten om at Kina, gjennom sine selskaper, kan få innsyn i sensitiv infrastruktur i andre land.

– Det gjelder både digital infrastruktur, slik Huawei-striden dreier seg om. Men i dag inneholder også det meste av fysisk infrastruktur, som jernbaner, havner, flytrafikk og biltrafikk, it-elementer som potensielt kan utnyttes, sier Tønnesson.

Ifølge ham handler Huawei-konflikten i stor grad om at selskapet er ledende på utviklingen av 5G-nettet, neste generasjons system for datakommunikasjon.

5G vil være en digital «revolusjon» og gi enorme muligheter for større og raskere utveksling av data, og utvikling av kunstig intelligens.

– Den som dominerer 5G-nettet får et stort økonomisk og maktpolitisk overtak, sier han.

Ifølge Tønnesson frykter USA at Huawei skal opprette skjulte dører som Kina kan bruke til spionasje, og i ytterste konsekvens militært lammende cyber-sabotasje under en mulig framtidig storkrig mellom for eksempel USA og Kina.

– I framtida vil en slik krig kunne avgjøres digitalt, sier Tønnesson.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.