Torsdag 7. mars 2019
I SIKTET: USAs første muslimske kongresskvinne Ilhan Omar er under angrep etter kritikk av USAs utenrikspolitikk, ikke minst forholdet til Israel. FOTO: ALEX WONG, AP/NTB SCANPIX
• Ilhan Omar angripes av demokrater etter Israel-kritikk • Forsvares mot antisemittisme-anklager
Støttes av jødiske allierte
SVERTES: Jødiske aktivister i USA mener både republikanere og demokrater vil stagge Israel-kritikk og politiske utfordrere ved å stemple en styrket venstreside som antisemitter.

USA

I USA angripes landets første muslimske kongresskvinne Ilhan Omar av både republikanere og sitt eget demokratparti etter kritikk av Israel og den israelske lobby-organisasjonen Aipac.

En rekke aktivister, mange av dem jøder, forsvarer Omar og mener USAs to store partier bruker falske anklager om antisemittisme for å hindre kritikk av Israel og å sverte en voksende venstreside.

«Hykleriet er en indikator på en kamp mellom en eldre kongressgenerasjon og en framvoksende progressiv koalisjon som integrerer palestinske rettigheter i sin agenda», skriver leder for Jewish Voice for Peace, Rebecca Vilkomerson, i Newsweek.

Hun ser på angrepene på Omar som «del av en kynisk strategi som skal stemple en framvoksende koalisjon som antisemitter».

Fakta

Ilhan Omar (37):

• Amerikansk-somalisk kongresskvinne for Demokratene i Representantenes hus i USA. Representerer delstaten Minnesota.

• Valgseieren i 2018 gjorde Omar – sammen med Rashida Tlaib fra Michigan – til den første muslimske kvinnen i Kongressen noensinne.

• Tilhører en framvoksende amerikansk venstreside som i større grad enn partieliten prioriterer kamp for økonomisk rettferdighet og kritikk av amerikansk utenrikspolitikk.

• Har ved flere anledninger kritisert Israels okkupasjon av Palestina og den pro-israelske lobbyorganisasjonen Aipac.

AIPAC-trøbbel

Sammen med blant andre Alexandria Ocasio Cortez og Rashida Tlaib tilhører Omar – som Klassekampen traff før kongressvalget i fjor – en amerikansk venstreside som utfordrer både Donald Trump og sin egen partielite.

Omar – som har fått plass i Kongressens utenrikskomité – prioriterer både kamp for større økonomisk rettferdighet og kritikk av amerikansk utenrikspolitikk, som forhold til både Saudi-Arabia og Israel.

I februar kokte det da Omar tvitret «it’s all about the benjamins» – alt handler om pengene – med referanse til Aipacs pengeinnflytelse på amerikansk politikk.

Den siste runden med kritikk ble utløst da Omar på et arrangement sa at «jeg vil snakke om den politiske innflytelsen i dette landet som sier at det er ok for folk å jobbe for lydighet overfor et annet land».

Blant annet hennes egen kongresskollega Eliot L. Engel har kalt uttalelsen «skammelig antisemittisk», med referanse til gamle antisemittiske anklager om at jøder, på grunn av lojalitet til Israel, ikke kan stoles på.

Demokraten Nancy Pelosi fulgte tirsdag opp med å legge fram et resolusjonsforslag som ses som en kraftig fordømmelse av Omar. Resolusjonen tar til orde for å «forkaste antisemittisme som hatefulle ytringer av intoleranse» og advarer mot å anklage jøder for «dobbel lojalitet».

Forslaget skulle etter planen stemmes over i går.

«Uærlig sverting»

Jødisk kommentator i The Washington Post Paul Waldman er svært kritisk til det han kaller Demokratenes «uærlige sverting av Omar», og han mener «hele poenget med resolusjonen er (…) å sørge for at kritikk av Israel straffes på den mest synlige måten».

«I hennes klart mest skamfulle avgjørelse i nåværende periode som leder, har Nancy Pelosi bestemt at tida har kommet for å irettesette Ilhan Omar for ting hun ikke faktisk sa, og for ideer hun ikke faktisk uttrykte», skriver han.

Waldman peker på at Omars uttalelse skjedde i sammenheng med hennes kritikk av at hun selv forsøkes presses til lojalitet overfor Israel.

«Dobbel lojalitet er akkurat det Aipac krever – og får. Og de krever ikke dette av jøder, men av alle kongressmedlemmer», skriver Waldman.

«Tilhengere av Israel har ikke vært synonymt med ‘jøder’ siden 1980-tallet. I USA i dag er det større sannsynlighet for at en ‘tilhenger av Israel’ er en evangelisk kristen republikaner enn en jøde», skriver Waldman.

Jøder for Ilhan

Han er en av mange som reagerer på ledelsen i Demokratene sin behandling av Omar. Over hundre jødiske akademikere, journalister og kunstnere – blant annet Naomi Klein og Ilan Pappe – har signert oppropet #jewswithilhan – «jøder som støtter Ilhan».

«Det er absolutt ingenting antisemittisk ved å peke ut den skadelige rollen til Aipac, som bruker millioner hvert år på å kjøpe amerikanske politisk støtte til israelsk aggresjon og militarisme mot det palestinske folk», heter det i oppropet.

«Det vil bli stygt»

Sammen med Rashida Tlaib er Omar den eneste i Kongressen som støtter boikottkampanjen av Israel.

Såkalte Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) er et svært betent tema i amerikansk politikk, og 26 delstater har – etter blant annet påtrykk fra Aipac – innført lovverk som skal gjøre det vanskeligere å støtte boikott-politikk og kritikk av Israel.

«Å være mot Benjamin Netanyahu og okkupasjonen er ikke det samme som å være antisemittisk. Jeg er takknemlig for de mange jødiske allierte som har tatt til orde for det samme», tvitret Omar forrige søndag.

Journalist hos The Intercept, Jeremy Scahill, mener «det er en skam» at Demokratene nå «kaster Ilhan Omar under bussen».

«Det Omar gjør, å konfrontere en stor og destruktiv amerikansk utenrikspolitikk med forfriskende ærlighet og klarhet, er farlig i Washington. Hun kommer til å møte begge partiers fulle styrke på grunn av dette. Hun er en sjelden stemme som fortjener vårt forsvar. Det vil bli stygt.»

Jødehat vokser

Omar har mottatt drapstrusler og har lenge blitt utsatt for en lang rekke tilfeller av islamofobisk hets. På et republikansk arrangement i West Virginia ble en hijabkledd Omar – på en plakat – koblet til det islamistiske terrorangrepet på USA i 2001.

Mange raser samtidig mot at både republikanere og demokrater virker langt mer opptatte av å angripe Omar for hennes Israel-kritikk enn for å ta oppgjør med den virkelige spredningen av antisemittiske holdninger og vold på høyresida etter Trumps valgseier i 2016.

The Intercepts Mehdi Hassan peker på at Trump selv ved flere anledninger har leflet med konspirasjonsteorier om jøder. I valgkampen tvitret han blant annet et bilde der Hillary Clinton var plassert inne i en davidstjerne, ved siden av en pengestabel.

Høyreekstremistiske miljøer fått større armslag og har også rotfeste langt inn i det Republikanske partiet. Steve Scalise er blant republikanerne som krever at Demokratene kaster Omar fra utenrikskomiteen etter den siste tidas kontrovers.

Selv har Scalise tidligere beskrevet seg selv som «David Duke, uten bagasjen». Duke er tidligere stormester i Ku Klux Klan og uttalt rasist og antisemitt.

Han var del av den høyreekstremistiske marsjen i Charlottesville der deltakere ropte «jews will not replace us» – jøder vil ikke erstatte oss.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.
Mandag 11. mars 2019
SJOKK: Rekordlange og landsomfattende strømbrudd øker presset på Nicolás Maduro og gjør livet vanskeligere for kriserammede Venezuelas befolkning.