Onsdag 6. mars 2019
TILBAKE PÅ LUFTA: At en stor institusjon som statskanalen skal gå inn og detaljstyre hva slags kunstuttrykk som skal tillates og ikke, blir veldig feil, sier Audun Vinger om NRKs nå kansellerte Michael Jackson-boikott. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
• NRKs Michael Jackson-boikott ble opphevet før den rakk å starte • Vellykket PR-stunt, hevder musikkviter
– En viss nymoralisme
Undersak

Artister i hardt vær

Flere artister er de siste månedene blitt beskyldt for seksuell trakassering og overgrep.

Ryan Adams. 13. februar skrev The New York Times at flere kvinner anklager artisten for upassende oppførsel. I den samme saken blir det også hevdet at han skal ha blottet seg for en 14 år gammel jente på en video­chat. Beskyldningene har ifølge Billboard ført til at en rekke amerikanske radiostasjoner har droppet artisten fra sine spillelister.

6ix9ine. Den omdiskuterte Brooklyn-rapperen ble i slutten av oktober 2018 dømt til fire års prøvetid og 1000 timers samfunnstjeneste, skriver Variety. Bakgrunnen for dommen er at han i 2015 ble beskyldt for å ha hatt seksuell omgang med en 13-åring. Han var selv 18 på det tidspunktet.

R. Kelly. R&B-artisten er tiltalt for ti tilfeller av seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13 til 17 år, skriver NTB. R. Kelly erklærer seg ikke skyldig. Mandag i forrige uke ble han løslatt mot kausjon. Daniel Ramberg, musikksjef i NRK P3, uttalte til Aftenposten i januar at kanalen ikke har spilt R. Kellys sanger siden 2017.

NRKs varslede Michael Jackson-boikott var et overilt forsøk på å vise sosial bevissthet, mener kritiker Audun Vinger. I går ettermiddag snudde statskanalen.

Musikk

Det vakte sterke reaksjoner da NRK på mandag bestemte seg for å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene på sine radiokanaler i to uker. Men avgjørelsen rakk ikke å trå i kraft før den i går formiddag ble trukket tilbake av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Beslutningen er basert på gode intensjoner, men i ettertid ser vi at den blir feil. Jeg har derfor gjort om på den, sier han til NRK.

Bakteppet for diskusjonen er at NRK har kjøpt rettighetene til å vise Michael Jackson-dokumentaren «Leaving Neverland».

I dokumentaren hevder James Safechuck og Wade Robat at de ble utsatt for seksuelle overgrep av artisten da de var barn. Dokumentaren har fått kritikk for at den ikke lar Jackson-familiens side av historien komme fram.

Fakta

Michael Jackson-boikott:

• Mandag besluttet NRK at Michael Jacksons låter skulle tas ut av spillelistene på P1, P13 og P1+ i to uker fra og med 8. mars.

• Beslutningen skyldtes en dokumentarfilm om Jackson, der den avdøde artisten anklages for grove overgrep mot barn.

• I går gikk NRK tilbake på avgjørelsen, etter en vurdering av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Overstyrer magefølelse

– Dette har vært et overilt forsøk fra NRK sin side på å vise sosial bevissthet, sier Audun Vinger, musikkanmelder i Dagens Næringsliv.

– Mange har allerede et problematisk forhold til Michael Jackson og er mindre fristet til å lytte til ham uansett. Men at en stor institusjon som statskanalen skal gå inn og detaljstyre hva slags kunstuttrykk som skal tillates og ikke på dette grunnlaget, blir veldig feil.

Vinger trekker fram sitt eget forhold til artisten R. Kelly, som ikke lenger er på spillelistene hans.

– Det handler ikke bare om å ta et moralsk standpunkt, men om en magefølelse. Det føles bare for kleint å bli værende på dansegulvet hvis R. Kelly blir spilt.

Han mener det er vanskelig å bli kvitt en dårlig assosiasjon til en artist.

– Mange hører ikke på Ryan Adams lenger heller. Det blir et personlig valg, men det er ikke NRK som skal styre den magefølelsen.

– Selve sakskomplekset rundt Michael Jackson har vært kjent lenge. Er det noe spesielt ved vår tid som gjør at dette kommer nå?

– Ja, det er nok en viss nymoralisme ute og går som forsterker situasjonen. Det er moderne å ville forkaste det gamle systemet, der det har vært inngnidd i våre sinn at er man kjent, med mye makt og penger, kan man gjøre hva man vil. Den tid er forbi.

– Elsker at de snur

Charlotte Myrbråten er musikkritiker i Klassekampen. Hun er i utgangspunktet positiv til at radiokanaler kan ta en pause fra artister som beskyldes for lovbrudd.

– Det er ikke en menneskerett å bli spilt på radio, og jeg skjønner at NRK hadde behov for å markere noe i denne saken, sier Myrbråten.

Hun synes ikke at en boikott er moraliserende, men tolker fenomenet som et nikk til ofre for handlingene de nevnte artistene er beskyldt for.

Samtidig synes Myrbråten det er litt underlig at denne debatten skulle oppstå rundt nettopp Michael Jackson.

– Disse overgrepsanklagene har vært kjent lenge, uten at det har blitt noen dom i rettsvesenet. Og nå er han jo død. Personlig sliter jeg mer med R. Kelly. Jeg klarer ikke å skille musikken hans fra handlingene han er tiltalt for.

Myrbråten vil gjerne legge til at hun også beundrer at NRK skifter mening.

– Jeg elsker at folk går tilbake på en avgjørelse.

Vellykket PR

Audun Molde, faglig leder for populærmusikk-studiet ved Høyskolen Kristiania, mener NRKs oppførsel i denne saken først og fremst må tolkes som et vellykket PR-stunt.

– De har kjøpt rettighetene til dokumentaren og vil ha høye seertall. At alle norske medier skriver om det gjennom hele uka, kan ikke sees på noen annen måte enn en meget vellykket markedsføring, sier Molde, som blant annet har skrevet boka «POP. En historie».

– Hensynet til publikums følelser blir et søkt argument, all den tid dette kommer før dokumentaren vises. Hadde det blitt en seerstorm i etterkant, ville det kanskje vært et mer naturlig argument.

Prinsipielt mener Molde man litt for ofte blander kunstverk og kunstner i slike debatter.

– Det finnes mange eksempler på store kunstnere som var ufyselige mennesker, sikkert også blant kunstnere som lever i dag. Vi leser bøkene til Knut Hamsun og ser filmene til Woody Allen. Phil Spector sitter fengslet for drap, men jeg ser ikke at NRK boikotter hans mange produksjoner, sier Molde.

Det som blir spennende nå, er hvordan forbrukerne av musikk reagerer på dokumentaren, mener Molde.

– Man trenger jo ikke NRK for å høre på Michael Jackson. Vil Jacksons avspillinger på Spotify gå opp eller ned neste uke, etter at dokumentaren er blitt vist?

kultur@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...