Onsdag 6. mars 2019
VINNER: Socialdemokratiets leder Mette Fredriksen ligger nå an til å bli den neste statsministeren i Danmark, med en stadig mer solid ledelse på meningsmålingene. Her legger hun fram partiets nye innvandringspolitikk 5. februar i fjor. FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN, RITZAU SCANPIX/NTB SCANPIX
Socialdemokratiet tar velgere fra Dansk Folkeparti, kort tid før Folketingsvalget:
Deilig å være rød i Danmark
SLITER: Den konservative danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen sliter på meningsmålingene, mye fordi støttepartiet Dansk Folkeparti mister velgere. FOTO: SIMON LÆSSØE/NTB SCANPIX
FRAMGANG: Endhedslisten ligger an til å gjøre et svært godt valg, med jevne ni prosent på målingene. Her ved politisk ordfører Pernille Skipper. FOTO: KLASSEKAMPEN
VALG: De danske sosialdemokratene har satset på sosial omfordeling og strengere innvandringspolitikk. Nå kan den røde blokka gjøre sitt beste valg på 40 år.

DANMARK

Socialdemokratiets leder Mette Fredriksen høster nå fruktene av en strategi hun har fulgt i lang tid.

I fjor sommer brøt lederen for Arbeiderpartiets danske søsterparti den 25 år gamle politiske alliansen med sentrumspartiet Radikal Allianse. Begrunnelsen var innvandringspolitikken.

Mens Radikale Venstre står for det som i dansk sammenheng er liberal innvandringspolitikk, har Socialdemokratiet under Mette Fredriksen beveget seg i en stadig mer restriktiv retning. Det er en strategi som nå betaler seg i stemmer. Kort tid før Folketingsvalget går Socialdemokratiet fram på målingene, mens høyrepopulistene i Dansk Folkeparti går tilbake.

– Socialdemokratiet har valgt å støtte opp om en del av den stramme immigrasjonspolitikken som Dansk Folkeparti har ført. Det er en opplagt forklaring, sier lektor i statsvitenskap ved Københavns universitet, Karina Kosiara-Pedersen.

Fakta

Folketingsvalget:

• Den danske grunnloven krever at det skrives ut nyvalg minst hvert fjerde år. Det betyr at valget må finne sted før 17. juni i år.

• Det er opp til statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) å sette en dato for valget. Det har han ennå ikke gjort.

• Opposisjonen leder på meningsmålingene, og har dratt fra de borgerlige partiene etter nyttår. Det skyldes først og fremst at Socialdemokratiet har tatt velgere fra det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti.

«Klassisk sosialdemokrati»

I velgerundersøkelsen fra Folketingsvalget i 2015 kom det fram at velgerne beveget seg mellom partiene Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og det konservative regjeringspartiet Venstre.

– De tre partiene bytter velgere. Det er ikke noe som får meg til å tro at det ikke er slik i år også, sier Kosiara-Pedersen.

Statsviteren sier at det ikke har vært enighet innad i det sosialdemokratiske partiet om innstrammingene i innvandringspolitikken, men at det nå er forholdsvis lite intern opposisjon mot den restriktive linjen.

Parallelt har Mette Fredriksen ført en mer venstreorientert arbeids- og sosialpolitikk, til forskjell fra forgjengeren Helle Thorning-Schmidt.

Torsdag i forrige uke rykket Fredriksen ut med et forsvar for «efterlønnen», den danske ordningen for tidligpensjon. De konservative partiene forsøker å avskaffe ordningen fullstendig.

Fredriksen vil i stedet utvide muligheten for tidligpensjon for grupper som har slitt seg ut i arbeidslivet, som hun sa til den danske avisa Ekstra Bladet i januar.

Vil regjere alene

I et intervju med Klassekampen 30. januar i år sa Fredriksen at hun ville ta partiet tilbake til en mer tradisjonell sosialdemokratisk politikk.

– Jeg mener det er nødvendig med en mer klassisk, sosialdemokratisk økonomisk politikk for å bekjempe ulikhet, sa partilederen.

Den røde blokka har nå et solid forsprang på snittet av meningsmålingene, og ligger an til å få hele 95 mandater, noe som ville vært det beste valgresultatet for venstresida siden 1979, ifølge den danske nettavisa Alltinget.

Det betyr flertall, også uten støtte fra det nye sentrumsorienterte miljøpartiet Alternativet. Socialdemokratiet går til valg på å regjere alene, med parlamentarisk støtte fra de andre venstresidepartiene.

Karina Kosiara-Pedersen tror det blir enklere å få til i den økonomiske politikken enn i innvandringspolitikken.

– Når vi ser på hvordan Socialdemokratiet har stemt i utlendingsspørsmål det siste året, så vil det være noen harde forhandlinger mellom de røde partiene. Og det blir vanskeligere når Enhedslisten står sterkt, sier hun.

Radikal framgang

Det venstreradikale partiet Enhedslisten ligger an til å gjøre et svært godt valg.

Partiet får rundt 9 prosent på snittet av målingene, og kan bli en betydelig maktfaktor i Folketinget, dersom det blir regjeringsskifte.

Partiet slekter på det norske partiet Rødt, og har som Rødt gjennomført en betydelig modernisering.

– Enhedslisten vekter nå innflytelsen høyere enn det å bare stå og rope det ideologisk rene. Det gjør at flere kan se seg selv som velgere hos dem. I tillegg har de en grønn dagsorden. Jeg tror en stor del av forklaringen på framgangen er at velgerne opplever at de er så normale at de gjør en forskjell i Folketinget, sier Kosiara-Pedersen.

I tillegg til egen politikk mener Kosiara-Pedersen at splittelsen på borgerlig side er et betydelig problem for den sittende konservative statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V).

To nye partier stiller til valg på borgerlig side. Det kan føre til at stemmene splittes ut over småpartier som ikke kommer inn i Folketinget, mener hun.

– De vil spise av Lars Løkkes velgere alle sammen. Blå blokk kan risikere å miste en del stemmer på den måten, og da kan de miste flertallet, sier hun.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.