Onsdag 6. mars 2019
SELVSAGT: – Å se etter at barnehagens penger er brukt på den måten de skal, er en del av revisors oppdrag, sier Per Hanstad, administrerende direktør i Revisorforeningen.
Revisorer mente pengebruk på kafé, spabesøk og millionleie var i «samsvar med lov»:
Lovbrudd godkjent
Undersak

Byråden reagerer

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), reagerer sterkt på at regnskap som viser brudd på barnehageloven er blitt godkjent av revisor.

– Det er veldig uheldig og ikke bra i det hele tatt at sånt skjer, sier Thorkildsen til Klassekampen.

Hun mener eksemplene Klassekampen omtaler, viser sårbarheten i dagens system som baserer seg på revisorgodkjenning og tilsyn.

– Økonomiske tilsyn, som vi har begynt med og som høyrebyrådet aldri gjennomførte, avdekker de verste utslagene av systemet. Men vi får ikke gjort noe med de store urimelighetene ved dagens system, sier Thorkildsen.

Hun mener dagens barnehagelov gir for gode muligheter til å bygge seg opp profitt og peker på tre områder der hun vil ha endringer:

Pensjonspåslag gjør det lukrativt å gi ansatte dårligere pensjon, men samtidig motta støtte som om man har gode pensjoner.

Livslang rett til kommunale tilskudd gjør det vanskelig å bli kvitt useriøse aktører.

Manglende mulighet til å stille vilkår til private barnehager, som å slå fast hva som er en urimelig høy fortjeneste.

– Vi må få flertall på Stortinget for endringer i barnehageloven, sier Thorkildsen og appellerer til kunnskapsministeren.

– Jan Tore Sanner må ta inn over seg hvor alvorlig denne situasjonen er. Det er altfor lett at penger som skulle gå til barns livsutfoldelse og glede, går i lomma til eiere som ikke har det som sin førsteprioritet, sier Thorkildsen og legger til:

– Private barnehager gikk med 1,2 milliarder i overskudd i 2017, noe som tilsvarer mer en 2000 heltidsansatte i barnehage. Sånn kan vi ikke ha det, sier byråden.

Saken er rettet 7. mars 2019: Vi gjenga det siste sitatet av byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) feil: Private barnehager gikk med 1,2 milliarder kroner i overskudd i 2017, og av dette ble 11 prosent overført som utbytte til eiere. De tok ikke ut 1,2 mrd. i overskudd, slik vi opprinnelig skrev. Red.

ALT I ORDEN: Flere millioner barne­hagekroner ble brukt feil uten at revisorer meldte fra. Regnskap som bryter barnehageloven, skal ikke godkjennes, slår Revisorforeninga fast.

Barnehage

– Avdekkes det vesentlige brudd på barnehagelovens paragraf 14a, skal ikke revisor godkjenne regnskapet, sier Per Hanstad, administrerende direktør i Revisoforeningen.

Lovens paragraf 14a sier at «offentlige tilskudd og foreldrebetaling skal komme barna i barnehagen til gode». Likevel viser en gjennomgang Klassekampen har gjort at regnskap godkjennes selv om barnehageloven er brutt.

Revisor Eilev Stuverud i Revisorforum AS godkjente et av regnskapene som inneholdt brudd. Torshovhagen barnehage måtte betale tilbake 4,7 millioner kroner brukt på blant annet millionlønn, spabehandling og for høy husleie til morsselskapet. Det kom fram i et tilsyn.

Fakta

Barnehageregnskap:

• Klassekampen har sett på regnskapene for tre barnehager som ifølge både tilsynsmyndighet og klageinstans har brutt barnehageloven.

• Bolteløkka måtte betale tilbake 500.000 kroner på grunn av for få ansatte, samt private utgifter til husleie og bil.

• Torshovhagen måtte betale tilbake 4,7 millioner kroner brukt på blant annet spabesøk og husleie.

• Økernly måtte betale tilbake 800.000 fordi barnehagen hadde for få ansatte samme år som eierne tok ut en million i utbytte.

• Revisorene godkjente barnehagenes regnskap.

Ser ikke på barnehagelov

Stuverud sier til Klassekampen at han ikke forholder seg til barnehageloven når han reviderer regnskap for barnehager.

Jeg har ikke noe kjennskap til dette her. Jeg reviderer etter regnskapsloven. Jeg kjenner til barnehageloven, men går ikke direkte inn på den når jeg ser på barnehagens regnskap, sier han.

– Det er jo blitt brukt penger på ting som ganske tydelig ikke handler om barnehagedrift?

– De er et aksjeselskap, så de har lov å ha sosiale tiltak for de ansatte. Også må vi jo se på beløpsstørrelsen.

– Kravet endte på 4,7 millioner kroner.

– Jeg vet ikke hva de endte opp med å betale tilbake. Det jeg vil si er at jeg har taushetsplikt, sier Stuverud.

Også revisor Robert Sundt i Re-visjon AS viser til taushetsplikt. Han har godkjent regnskapet for Økernly barnehage som måtte betale tilbake 800.000 kroner etter å ha hatt for få ansatte samme år som eierne tok ut utbytte på en million kroner.

«Vi har taushetsplikt om kundeforhold. Har ingen kommentar generelt til dette», skriver Sundt i en SMS til Klassekampen.

En selvfølge å følge loven

– Når kommunen og Fylkesmannen har vedtatt at barnehagene må betale tilbake, har det vært et forhold som revisor burde påpekt hvis han eller hun hadde sett det. Vi tar det som en selvfølge at revisorer følger barnehageloven, sier Revisorforeningens Per Hanstad.

Revisor Ola Palmar Gjengedal godkjente regnskapet for Bolteløkka barnehage i 2014, men la ved et brev der han fortalte kommunen om en bil som «ikke burde vært med som en eiendel i barnehagens balanseregnskap».

– Hvis revisor avdekker vesentlige brudd og ledelsen ikke retter det, skal det rapporteres i beretningen, sier Per Hanstad.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 7. mars 2019 kl. 10.24
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...