Fredag 1. mars 2019
FORNØYD: Førsteamanuensis Målfrid Braut-Hegghammer mener Nord-Koreas leder Kim Jong-un har størst grunn til å smile etter bruddet i forhandlingene med USA. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX
Donald Trump vil slite med å spinne Hanoi-toppmøtet som en seier, mener forsker:
Mener Kim vinner mest
Målfrid Braut- Hegghammer
AVLYST: Flere timer før planlagt ble det brudd i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea. – Trump har gitt mye bare ved å møte opp, mener forsker.

Atomvåpen

Etter uker med forarbeid og et to dager langt toppmøte måtte president Donald Trump og Kim Jong-un strekke våpen. Lederne gikk hver til sitt uten å ha kommet noe lenger på nedrustningsavtalen. I en pressekonferanse rett etter forhandlingsbruddet torsdag trakk Donald Trump fram Nord-Koreas krav om opphevelse av sanksjoner som hovedgrunnen til at amerikanerne avbrøt forhandlingene:

– De [Nord-Korea, journ.anm.] ønsket å oppheve sanksjonene i sin helhet. Det kunne vi ikke gjøre. De var villige til å avvikle atomprogrammet på de fleste områdene vi ønsket, men vi kunne ikke oppheve alle sanksjonene for kun dette, sa Trump til et stort pressekorps i Hanoi i går.

Samtidig fortsatte USAs president å skryte av sitt forhold til den nordkoreanske lederen, og han påpekte at de hadde kommet et stykke nå, og at de vil møtes igjen ved en seinere anledning.

Fakta

Hanoi-toppmøtet:

• Det andre toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble avholdt i Vietnams hovedstad Hanoi 27. og 28. februar.

• Trump og Kims første, historiske toppmøte ble holdt i Singapore i juni i fjor.

• USA forsøker å overtale Nord-Korea til å gå med på en avtale som innebærer nordkoreansk atomnedrustning. Så langt er det lite som tyder på at Nord-Korea vil godta å kvitte seg med alle sine atomvåpen.

KILDE: NTB

Vellykket for Kim Jong-un

– Det som har skjedd i Hanoi er viktig av to grunner: Nord-Koreas lederskap har vist at de kan si høflig nei takk til USA for åpen scene. Den andre grunnen er at dette etter mitt syn er en skuffelse for Trump-administrasjonen, sier Målfrid Braut-Hegghammer.

Braut-Hegghammer er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo hvor hun er knyttet til forskningsprosjektet Oslo Nuclear Project, som forsker på spredning av atomvåpen og sikkerhetspolitikk.

– Det er ikke mer en to år siden Trump snakket om «fire and fury». Nå er tonen en helt annen.

Urealistisk nedrustning

Møtet i Hanoi denne uka var det andre i rekka mellom de to statslederne. Sist de møttes, i Singapore sommeren 2018, kom statslederne til en vag enighet om at Koreahalvøya på sikt skulle bli fri for atomvåpen, og om at Nord-Korea skulle stoppe prøvesprengninger og at landene skulle utveksle fanger.

Avtalen ble kritisert av flere for å være vag, og det var forventet at toppmøtet i Hanoi skulle gi et klarere bilde om nedrustningsprosessen videre.

– Hva har skjedd i etterkant av det forrige toppmøtet i Singapore?

– Nesten ingen ting, Nord-Korea har vært klare i etterkant på at de ikke forpliktet seg til ensidig nedrustning i Singapore. USA har fortsatt å antyde at deres mål er at Nord-Korea skal måtte legge brakk atomvåpenprogrammet sitt. Det er to målsettinger som ikke samsvarer, påpeker Braut-Hegghammer.

Hun antyder videre at USA spilte ut mange av sine forhandlingskort bare ved å møte Nord-Koreas lederskap:

– Hvis man gir dem det de aller helst vil ha med en gang, så er det begrenset hvor mye man kan gi etter hvert. Det gjør det vanskelig å ro dette i land.

Førsteamanuensen har derfor liten tro på at amerikanernes mål om total nedrustning i Nord-Korea.

– Hva skal til for at Nord-Korea oppgir atomvåpenprogrammet sitt?

– Det kommer de ikke til å gjøre, og det er denne prosessen et tydelig bilde på. Nord-Korea har bekreftet sin status som atomvåpenstat og kan ikke tvinges til noe som helst, sier Braut-Hegghammer.

Trøbbel for Trump

Braut-Hegghammer er tydelig på hva hun mener det nordkoreanske lederskapet har fått ut av samtalene:

– At Kim har fått denne plassen på verdensscenen uten å ha gitt en eneste substansiell innrømmelse, har vært en stor en stor seier for ham og har gitt det nordkoreanske lederskapet mye større spillerom som en regional aktør.

Hun mener videre at bruddet er mer uheldig for president Donald Trump i en av hans viktigste utenrikssaker:

– Det som ser ut til å bli utfallet her, er at Nord-Korea har fått en plass på den internasjonale scenen, mens USA foreløpig ikke har fått noen viktige innrømmelser, noe Trump veldig gjerne skulle hatt. Det blir vanskelig å spinne dette som en seier for presidenten, avslutter Braut-Hegghammer.

martinu@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.