Fredag 1. mars 2019
FORNØYD: Førsteamanuensis Målfrid Braut-Hegghammer mener Nord-Koreas leder Kim Jong-un har størst grunn til å smile etter bruddet i forhandlingene med USA. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX
Donald Trump vil slite med å spinne Hanoi-toppmøtet som en seier, mener forsker:
Mener Kim vinner mest
Målfrid Braut- Hegghammer
AVLYST: Flere timer før planlagt ble det brudd i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea. – Trump har gitt mye bare ved å møte opp, mener forsker.

Atomvåpen

Etter uker med forarbeid og et to dager langt toppmøte måtte president Donald Trump og Kim Jong-un strekke våpen. Lederne gikk hver til sitt uten å ha kommet noe lenger på nedrustningsavtalen. I en pressekonferanse rett etter forhandlingsbruddet torsdag trakk Donald Trump fram Nord-Koreas krav om opphevelse av sanksjoner som hovedgrunnen til at amerikanerne avbrøt forhandlingene:

– De [Nord-Korea, journ.anm.] ønsket å oppheve sanksjonene i sin helhet. Det kunne vi ikke gjøre. De var villige til å avvikle atomprogrammet på de fleste områdene vi ønsket, men vi kunne ikke oppheve alle sanksjonene for kun dette, sa Trump til et stort pressekorps i Hanoi i går.

Samtidig fortsatte USAs president å skryte av sitt forhold til den nordkoreanske lederen, og han påpekte at de hadde kommet et stykke nå, og at de vil møtes igjen ved en seinere anledning.

Fakta

Hanoi-toppmøtet:

• Det andre toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble avholdt i Vietnams hovedstad Hanoi 27. og 28. februar.

• Trump og Kims første, historiske toppmøte ble holdt i Singapore i juni i fjor.

• USA forsøker å overtale Nord-Korea til å gå med på en avtale som innebærer nordkoreansk atomnedrustning. Så langt er det lite som tyder på at Nord-Korea vil godta å kvitte seg med alle sine atomvåpen.

KILDE: NTB

Vellykket for Kim Jong-un

– Det som har skjedd i Hanoi er viktig av to grunner: Nord-Koreas lederskap har vist at de kan si høflig nei takk til USA for åpen scene. Den andre grunnen er at dette etter mitt syn er en skuffelse for Trump-administrasjonen, sier Målfrid Braut-Hegghammer.

Braut-Hegghammer er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo hvor hun er knyttet til forskningsprosjektet Oslo Nuclear Project, som forsker på spredning av atomvåpen og sikkerhetspolitikk.

– Det er ikke mer en to år siden Trump snakket om «fire and fury». Nå er tonen en helt annen.

Urealistisk nedrustning

Møtet i Hanoi denne uka var det andre i rekka mellom de to statslederne. Sist de møttes, i Singapore sommeren 2018, kom statslederne til en vag enighet om at Koreahalvøya på sikt skulle bli fri for atomvåpen, og om at Nord-Korea skulle stoppe prøvesprengninger og at landene skulle utveksle fanger.

Avtalen ble kritisert av flere for å være vag, og det var forventet at toppmøtet i Hanoi skulle gi et klarere bilde om nedrustningsprosessen videre.

– Hva har skjedd i etterkant av det forrige toppmøtet i Singapore?

– Nesten ingen ting, Nord-Korea har vært klare i etterkant på at de ikke forpliktet seg til ensidig nedrustning i Singapore. USA har fortsatt å antyde at deres mål er at Nord-Korea skal måtte legge brakk atomvåpenprogrammet sitt. Det er to målsettinger som ikke samsvarer, påpeker Braut-Hegghammer.

Hun antyder videre at USA spilte ut mange av sine forhandlingskort bare ved å møte Nord-Koreas lederskap:

– Hvis man gir dem det de aller helst vil ha med en gang, så er det begrenset hvor mye man kan gi etter hvert. Det gjør det vanskelig å ro dette i land.

Førsteamanuensen har derfor liten tro på at amerikanernes mål om total nedrustning i Nord-Korea.

– Hva skal til for at Nord-Korea oppgir atomvåpenprogrammet sitt?

– Det kommer de ikke til å gjøre, og det er denne prosessen et tydelig bilde på. Nord-Korea har bekreftet sin status som atomvåpenstat og kan ikke tvinges til noe som helst, sier Braut-Hegghammer.

Trøbbel for Trump

Braut-Hegghammer er tydelig på hva hun mener det nordkoreanske lederskapet har fått ut av samtalene:

– At Kim har fått denne plassen på verdensscenen uten å ha gitt en eneste substansiell innrømmelse, har vært en stor en stor seier for ham og har gitt det nordkoreanske lederskapet mye større spillerom som en regional aktør.

Hun mener videre at bruddet er mer uheldig for president Donald Trump i en av hans viktigste utenrikssaker:

– Det som ser ut til å bli utfallet her, er at Nord-Korea har fått en plass på den internasjonale scenen, mens USA foreløpig ikke har fått noen viktige innrømmelser, noe Trump veldig gjerne skulle hatt. Det blir vanskelig å spinne dette som en seier for presidenten, avslutter Braut-Hegghammer.

martinu@klassekampen.no

Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.
Mandag 11. mars 2019
SJOKK: Rekordlange og landsomfattende strømbrudd øker presset på Nicolás Maduro og gjør livet vanskeligere for kriserammede Venezuelas befolkning.