Fredag 1. mars 2019
SETTER FOTEN NED: Iselin Nybø er en av personene bak et forslag til Venstres landsmøte om å forby såkalt konversjonsterapi. Her er hun i rollen som forsknings- og høyere utdanningsminister på Universitetet i Oslo. Foto: Tore Meek, NTB scanpix
• Venstre-politikere fremmer forslag mot «konversjonsterapi» • Tror på gjennomslag
Vil forby homoterapi
SKEIVE: Venstre-topper vil ha slutt på at homofile tilbys «terapi» mot egen legning, og vil ha lovforbud. Saken kan havne på Kjell Ingolf Ropstads (KrF) bord.

venstre

Norge bør bli best i verden på skeives rettigheter, skriver Iselin Nybø, Grunde Almeland og Guri Melby i et av forslagene som er levert inn til Venstres landsmøte i starten av mars. Der foreslår de blant annet et forbud mot såkalt konversjonsterapi.

– Først og fremst mener vi at konversjon i seg selv er grunnleggende problematisk og noe som ikke skal finne sted, sier Almeland, som representerer Venstre på Stortinget, til Klassekampen.

Konversjonsterapi går ut på at man forsøker å endre en persons seksuelle orientering fra homofil eller bifil.

Fakta

Til Helhet:

• Klassekampen har tidligere skrevet om nettverket Til Helhet, som tilbyr bistand til personer som selv opplever at de har en «uønsket seksuell orientering».

• Venstre-topper vil nå ha forbud mot såkalt konversjonsterapi.

Til Helhet

Klassekampen har tidligere skrevet om nettverket Til Helhet, som kaller seg et tverrkirkelig kontaktforum, som blant annet har som mål å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig».

«Vi i Til Helhet ønsker å bistå deg som har en – for deg – uønsket seksuell orientering eller uønskede følelser (lesbiske/homofile/bifile følelser/transseksualitet), og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en annen vei i dette», heter det i forumets presentasjon av seg selv på sitt eget nettsted.

Leder for Til Helhet Jens Fredrik Brenne har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken før avisa gikk i trykken. Han har tidligere sagt til Klassekampen at han ikke forsøker å omvende homofile, men å støtte folk som ikke vil leve ut sin legning.

«Svært mange lever enslige uten å leve ut sin seksualitet. Jeg kan ikke skjønne hva som er krenkende med å hjelpe folk til dette», har han sagt.

«Poenget er å myndiggjøre folk og sette dem i stand til å ta ansvar for sine egne følelser. Jeg får ofte takk fra lesbiske og homofile for vårt arbeid», sa han.

Ikke vurdert

Bakgrunnen for Klassekampens saker var at Oslo Misjonskirke Betlehem, som er menigheten til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), var tilknyttet nettverket. Kirka er ikke lenger en del av Til Helhet.

Ropstad selv har gått ut og tatt avstand fra seksuell reorientering. Det gjentar han nå i en e-post til Klassekampen.

«Jeg er barne- og familieminister for alle barn, uansett legning og for alle familieformer. Folk må selv bestemme hvilke liv de ønsker å leve og med hvem», skriver han videre. Ropstad skriver at han ikke har vurdert forslaget som er levert inn til Venstres landsmøte.

«Dette er noe Venstre må ta stilling til på sitt landsmøte, jeg har ikke vurdert dette nå.»

For en uke side uttalte han til Vårt Land at han har «forståelse for at Til Helhet kan oppleve seg tolket i verste ­mening».

Regjeringen

Almeland i Venstre sier de som jobber med skeiv politikk, er opptatt av et forbud.

– Jeg har god tro på vi kan få gjennomslag for dette også hos de andre partiene vi sitter i regjering med, sier han.

Høyres Kristin Ørmen Johnsen, som leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er blant dem som støtter et forbud.

– Praksisen med å «omvende» lesbiske, homofile, bifile, transpersoner eller intetkjønnspersoner har ingen støtte i anerkjente psykologiske og psykiatriske miljøer. Det anses for å være en skadelig praksis som kan gi langvarige traumer og psykologisk skade, sier Johnsen.

Hun viser til at Malta allerede har innført et forbud, i tillegg til at flere andre europeiske land er i gang med lovprosesser som sikter på å forby konverteringsterapi.

Almeland har tro på at hvis forslaget tas opp til behandling på Venstres landsmøte, vil de klare å få flertall.

– Skeives rettigheter er tradisjonelt noe som engasjerer veldig i partiet, sier han.

Hvis han får rett, venter den formelle jobben og diskusjonen om hvordan et slikt forbud kan se ut. Da blir eventuelle inngrep i andre rettigheter noe av det som må debatteres, sier Almeland.

– I de tilfellene der to rettigheter står opp mot hverandre, for eksempel religionsfrihet og skeives rettigheter, er det et dilemma vi må tørre å diskutere, fortsetter han:

– Hvert enkelt menneskes rett til å leve det livet de vil og elske den de elsker uten komplekser for det på grunn av en forestilling av hva seksualitet bør være, mener jeg veier tungt.

politikk@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.