Torsdag 28. februar 2019
VRAK: Et indisk fly krasjet i den indiske delen av Kashmir. India hevder at det skyldes en teknisk feil. Pakistan sa i går at det pakistanske luftvåpenet skjøt flyet ned. FOTO: MUKHTAR KHAN, AP/NTB SCANPIX
• Dramatisk opptrapping mellom India og Pakistan • Jagerfly skutt ned
– Vekker sterke følelser
RASENDE: Tilhengere av den pakistanske islamistiske gruppen Islami Jamiat-e-Talaba demonstrerer mot India på onsdag. FOTO: M. CHAUDARY, AP/NTB SCANPIX
JUBEL: Tilhengere av det indiske regjeringspartiet BJP feirer at det indiske luft-våpenet har bombet mål i Pakistan, tirsdag kved. FOTO: M. CHAUDARY, AP/NTB SCANPIX
HETT: Konflikten mellom India og Pakistan handler om innenrikspolitikk i begge land, sier professor Arild Engelsen Ruud.

Kashmir

Konflikten mellom India og Pakistan tok i går en dramatisk vending. Jagerfly fra begge land skjøt i går på hverandre, og flere fly skal ha blitt skutt ned.

Situasjonen er på vei til å bli svært spent. Kina, EU, Russland og USA har bedt de to landene om å besinne seg.

Det gjorde også Pakistans statsminister Imran Khan i en tv-tale i går.

Khan advarte mot krig, og sa at kriger kan komme ut av kontroll. Statsministeren ba sin indiske motpart om å åpne politiske samtaler, heller enn å forsette krigshandlingene.

– Med den typen våpen dere og vi har, har vi råd til å gå til krig? spurte Khan henvendt til India.

Både India og Pakistan har atomvåpen. Samtidig stengte pakistanske myndigheter i går hele luftrommet over landet, i det som i seg selv er et tegn på en dramatisk forverret situasjon.

Fakta

Kashmir:

• India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.

• India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel elleve millioner mennesker i regionen.

• Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet, mens nærmere 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.Kilde: NTB

Fikk støtte fra opposisjonen

Imran Khans indiske kollega, den indiske statsministeren Narendra Modi, fikk på sin side i går bred støtte fra opposisjonen i India.

Opposisjonen stilte seg bak regjeringen og det indiske forsvaret, og understreket viktigheten av å forsvare landet.

Det var indiske militære styrker som satte i gang den militære konfrontasjonen, da jagerfly fra det indiske luftforsvaret bombet det som ifølge India var en base for den pakistanske terrororganisasjonen Jaish-e-Mohammed (JeM).

Leiren lå inne på pakistansk side av den omstridte grensa i provinsen Kashmir. India hevder at angrepet var et svar på et terrorangrep som JeM skal ha utført mot det indiske militæret.

Handler om valg i India

Professor i Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo Arild Engelsen Ruud forklarer konflikten med innenrikspolitiske drivkrefter på begge sider.

– Det er noen bakenforliggende årsaker som gjør at det eskalerer nå. Det går mot valg i India, og det er en økende misnøye i Kashmir med den indiske staten, sier Ruud.

India har tidligere håndtert terrorangrep fra pakistanske terrorgrupper uten å bruke militærmakt mot pakistansk jord, og Ruud mener at krisa delvis skyldes at den indiske statsministeren Narendra Modi nå har innenrikspolitiske motiver for å svare med maktbruk.

– Det er helt tydelig at konflikten med Pakistan vekker nasjonalistiske følelser i India, sier Ruud.

Det er følelser som Modi kan være avhengig av for å vinne parlamentsvalget som skal finne sted om drøye to måneder.

Økonomien går dårlig

Narendra Modi har ifølge Ruud to politiske bein å stå på. Han representerer det hindunasjonalistiske partiet BJP, som mobiliserer politisk støtte på en hinduistisk nasjonalisme.

I tillegg ble han valgt på en program for økonomisk vekst og arbeidsplasser, en politikk som ikke har fungert etter planen. Arbeidsløsheten i India er høy, og den økonomiske frustrasjonen i befolkningen er økende, mener Ruud.

Det kan by på problemer for Modi, som dermed blir enda mer avhengig av å finne støtte i den hindunasjonalistiske ideologien.

– Det kan være at det fungerer, men det kan også slå tilbake på Modi om de får en langvarig konflikt, sier forskeren.

Tjener på terror

Verken India eller Pakistan tror på en militær løsning på den fastlåste situasjonen i Kashmir, mener Ruud.

Likevel finnes det heller ingen politisk løsning på problemet, og en rekke aktører har interesser av å holde konflikten gående, sier han.

India hevder at deler av den pakistanske staten har støttet opp om ekstreme islamistiske terrorgrupper i Kashmir i en årrekke.

– Det er ingen grunn til å tvile på den tesen, sier Ruud.

Ifølge UiO-professoren dreier det seg om det pakistanske militærets behov for å opprettholde konflikten med India, og slik legitimere sin egen makt og innflytelse i landet.

– Mange innenfor det pakistanske militæret støtter en fortsatt konflikt med India. Delvis dreier det seg om ideologi, delvis om egeninteresse. De kan ikke matche det indiske militæret i størrelse, men det pakistanske militæret har en betydelig større andel av statsbudsjettet enn det indiske. De bruker pengene til å kjøpe våpen, sier Ruud.

– Deler av det pakistanske statsapparatet er fornøyd med å holde konflikten mellom landene gående, sier forskeren.

– Det er likevel ingen av partene som har interesse av å trappe opp konflikten for langt, sier han.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.