Onsdag 27. februar 2019
SPLID: Labour-leder Jeremy Corbyn sliter med et stadig mer splittet parti. Han har nå gått med på å støtte en ny folkeavstemning om britenes EU-medlemskap. Her i Brussel tidligere i år. FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX
• Jeremy Corbyn går inn for ny folkeavstemning • Theresa May vil utsette brexit-datoen
Bøyde av for presset
SPAGAT: Jeremy Corbyn ble nødt til å gå inn for en ny folkeavstemning om britenes forhold til EU. – Det lar seg ikke unngå, sier fagforeningsaktivisten Joe Rollin til Klassekampen.

Brexit

Jeremy Corbyn ga seg til slutt.

Den radikale Labour-lederen sa i en uttalelse mandag kveld at han nå støtter en ny folkeavstemning om brexit og britenes forhold til EU.

Corbyn har den siste tida vært utsatt for et intenst press fra store deler av sitt eget parti. En rekke Labour-parlamentarikere har truet med å melde seg ut av partiet dersom Corbyn ikke støttet kravet om en folkeavstemning nummer to. Ni gjorde nettopp det i forrige uke.

Samtidig har partiet en god del representanter fra valg­distrikter der flertallet stemte for å forlate EU. Parlamentarikeren John Mann skal ifølge den konservative avisa The Telegraph ha advart Jeremy Corbyn om at en ny folkeavstemning vil «forhindre at du blir statsminister».

En annen Labour-representant sa i går til avisa at partiet nå «aldri vil bli samlet». Hele 25 Labour-representanter vil stemme mot forslaget, meldte The Guardian i går.

Fakta

Ny krise i Labour:

• Det britiske arbeiderpartiet Labour har en turbulent historie. Årene etter at outsideren Jeremy Corbyn vant ledervalget i 2015, har likevel vært spesielt trøblete.

• I forrige uke brøt sju Labour-representanter ut av partiet og dannet en uavhengig partigruppe i parlamentet. Bruddet kom etter en lang rekke uenigheter, blant annet om antisemittisme i Jeremy Corbyns leir.

• Mandag bøyde Jeremy Corbyn av for et langvarig press og gikk inn for en ny folke­avstemning om brexit.

• Det er svært upopulært i deler av fagbevegelsen, men støttes av mange unge Corbyn-tilhengere og fikk stor støtte på partiets landsmøte i fjor høst.

Mot fagforeningens vilje

Løftet om en ny folkeavstemning om brexit kan også skade den tette alliansen mellom den britiske arbeiderpartilederen og det nest største britiske fagforbundet.

Corbyns nære allierte Len McCluskey har i lang tid advart mot en ny folke­avstemning i harde ordelag. McCluskey er leder av Unite, det andre største fagforbundet i Storbritannia. McCluskey har ikke uttalt seg til pressen etter at det mandag ble kjent at Corbyn støtter en ny folke­avstemning.

– Lot seg ikke unngå

En ny folkeavstemning blir sett på som en måte å stanse brexit på.

Mange av Unites medlemmer stemte for å ta Storbritannia ut av EU.

Likevel sier den lokale Unite-aktivisten Joe Rollin i Barnsley til Klassekampen at Corbyn ikke hadde noe valg.

– Nord-England har blitt forrådt og forlatt av en rekke regjeringer. Vi lider under avindustrialisering og en ondsinnet og unødvendig sparepolitikk. Folk her så brexit-avstemningen som en måte å slå tilbake mot «systemet» på, men dessverre så er det disse områdene som blir rammet igjen hvis mer industri legges ned i en katastrofalt «no deal»-situasjon, sier Rollin.

Han mener at en folke­avstemning nummer to er en måte å forhindre at Storbritannia forlater EU uten en avtale.

– Får ikke flertall

Den profilerte Corbyn-tilhengeren og kommentatoren i magasinet New Statesman, Grace Blakeley, sier til Klassekampen at den nye folke­avstemningen uansett ikke blir noe av.

– Det er ekstremt usannsynlig at det får flertall i parlamentet, sier hun.

Blakeley sier Corbyn ikke har noe annet valg enn å gå inn for en folkeavstemning nummer to, selv om hun personlig har ment at det er en dårlig idé.

– Det kan skade Labour i det neste parlamentsvalget, dersom valget finner sted før brexit-spørsmålet er løs. Da kan partiets motstandere hamre løs og si at Labour har forrådt brexit.

– Men hvis det er lenge til neste valg, så kan det hende at det går bra, sier hun.

Utsetter brexit

Den konservative statsministeren Theresa May har selv alvorlige problemer, men benyttet i går sjansen til å hamre løs på Jeremy Corbyn og den andre folkeavstemningen.

– Corbyns avgjørelse er en trussel mot demokratiet, sa May i går.

Samtidig åpnet hun selv for å utsette brexit-datoen på ubestemt tid.

May vil legge fram en ny brexitavtale for parlamentet 12. mars. Dersom det britiske parlamentet stemmer nei til denne løsningen, kommer statsministeren til å foreslå å utsette hele brexit. Storbritannia skal i utgangspunktet gå ut av EU 29. mars i år, med mindre både det britiske parlamentet og EU er enige om å utsette utmeldingen.

EU har allerede signalisert vilje til å ordne en utsettelse, og May vil stille spørsmålet for sitt eget parlament den 14. mars, to uker før den endelige fristen.

utenriks@klassekampen.no

Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.
Mandag 11. mars 2019
SJOKK: Rekordlange og landsomfattende strømbrudd øker presset på Nicolás Maduro og gjør livet vanskeligere for kriserammede Venezuelas befolkning.