Tirsdag 26. februar 2019
VEDGÅR MANGLER: Redaktør i VG, Gard Steiro vedgår at VGs første artikkel om Trond Giskes «dansevideo» var mangelfull. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
VG gjorde for dårlig research på bakgrunnen for «Giske-videoen», mener politisk redaktør i Nordlys:
VG-sjefen tar selvkritikk
VG-redaktør Gard Steiro mener avisa burde ha presisert at Trond Giskes dansing med en ung kvinne på bar i Oslo ble opplevd som uproblematisk av kvinnen selv.

MEDIER

VG var først ute med å omtale den såkalte dansevideoen med Trond Giske som verserte på sosiale medier i forrige uke. I den første artikkelen, som ble publisert i nettavisa klokka 19.41 torsdag, framgikk det ikke at de var de to kvinnene som hadde bedt Giske om å få lov til å filme ham på dansegulvet på Bar Vulkan.

I saken sto det at VG hadde snakket med kvinnen som danset med Giske, og hun ble sitert på følgende: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.»

Seinere samme kveld ut­talte kvinnene til NRK at det var de som hadde tatt kontakt med Giske, og ikke omvendt: «Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit.»

Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG tar langt på vei selvkritikk for at avisa ikke hadde med opplysningene som seinere framkom i Kveldsnytt.

– De opplysningene som NRK formidlet, mener jeg er relevante for saken. De burde med fordel ha vært med i VGs første artikkel samme kveld, sier Steiro.

– Det er flere omstendig­heter som førte til at det ikke ble noe av, uten at jeg vil gå mer inn på dette. Men det er naturligvis vårt ansvar, og vi formidlet opplysningene da NRK kom med sin sak. Det var – og det understreker jeg – ikke et ønske eller behov om å holde noe tilbake, sier han til Klassekampen.

Fakta

Dansevideo felte Giske:

• Torsdag meldte VG om en bekymringsmelding om Giske på bakgrunn av en video der han danser med en ung kvinne på bar. Kvinnen har siden kritisert at varselet ble sendt uten at hun ble kontaktet i forkant.

• Bekymringsmeldingen ble sendt etter at Giske ble innstilt som medlem i Arbeiderpartiets landsstyre. Som følger av varselet, trakk nominasjonskomiteen i partiet Giske fra sin innstilling til styret.

• Dekningen av saken har i ettertid vært kilde for kritikk.

VG-redaktøren ønsker ikke å svare på hvorfor avisa ikke presiserte at kvinnene mente danseopptrinnet med Giske var uproblematisk. Han kan heller ikke svare på om kvinnene tok kontakt med VG for å be om at artikkelen ble presisert.

– Jeg ønsker ikke å gå inn i hva slags upublisert materiale vi satt på, eller hva slags kontakt vi hadde med kildene til denne saken, sier Steiro.

– Moralisering

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, er en av flere som har stilt seg kritisk til VGs dekning av saken. Han mener avisa burde gjort en grundigere jobb med å oppklare hva den involverte kvinnen mente med at «det ble litt mye».

– Det spørsmålet sitatet etterlater, er: Hva fikk hun nok av?

Fjellheim stusser også over at kvinnen overfor NRK omtalte møtet med Giske som «uproblematisk og greit».

– Dersom kvinnen, primærkilden i saken, visste at VG kjørte en varslingssak på hendelsen, framstår det rart at hun seinere tar avstand til saken i NRK, sier Fjellheim.

Han mener saken blir skrevet inn i et narrativ der det som skjedde på baren i Oslo, blir en bekreftelse på at Trond Giske ikke har «lært», at han ikke har anger eller empati.

– Videoen er jo ikke en dokumentasjon på dette. Den dokumenterer en mann som har vært på en snurr og blitt bedt om å ta en selfie, sier Fjellheim, som mener at saken ikke er egnet til å felle Giske og hans integritet.

– Jeg er ingen Giske-fan, men det er ikke sånn at han må søke til VGs kommentariat for å få lov til å gå ut på byen.

– Her ser vi en sterkt moraliserende presse som har gått ut av sin observerende rolle, sier han.

Klassekampen har ikke lyktes med å få kontakt med de to kvinnene.

– Et spørsmål om tillit

Gard Steiro mener at Giske-videoen hadde offentlig interesse uavhengig av hvordan de to kvinnene opplevde situasjonen.

– Hva som er klanderverdig eller ikke, avhenger av kontekst og person. Grunnen til at det kommer reaksjoner på denne saken, er ikke at disse kvinnene er blitt utsatt for et overgrep på noen som helst måte, men at Giske har bedt partiet om fornyet tillit.

– Giske har lovet at han skulle unngå situasjoner med mye alkohol og damer med stor aldersforskjell. Spørsmålet er hva han har lært av dette og hva hendelsen sier om hans dømmekraft, sier Steiro.

Han tilbakeviser at VG er blitt brukt i en intern maktkamp i Arbeiderpartiet om Giskes framtid.

– I denne saken er det andre momenter enn VGs omtale som slår ut. Denne videoen ble spredd på nettet og havnet hos flere medier. Valgkomiteen og mange andre politikere har også fått den tilsendt og vurdert innholdet. Saken handler altså om Giskes dømmekraft, og han har selv satt seg i denne situasjonen.

– Var VG i tilstrekkelig grad kritisk til interessene til Fagforbundets representant, som sendte inn denne videoen til valgkomiteen?

– Ja, vi stilte ham spørsmål om hva som var hans motiv for å varsle valgkomiteen om denne videoen, samt andre spørsmål som vi mente var relevante. Han mente da at Giskes oppførsel var klander­verdig, basert på det videoen viste og informasjon han hadde mottatt om denne. Vårt første mål var å få sjekket om videoen var autentisk, noe den viste seg å være.

– Men at videoen er autentisk, betyr ikke nødvendigvis at man vet noe om situasjonen som vises?

– Jeg mener at vi også sjekket dette, og at vi skrev det vi visste på dette tidspunktet.

– Driver VG kampanje­journalistikk mot Giske?

– Nei, det er heller ikke utgangspunktet for denne saken. Alt handler heller ikke om en maktkamp i Arbeiderpartiet. Noen ganger er det bare en hendelse som har nyhetens interesse i en bestemt kontekst. I dette tilfellet var det en scene fra Bar Vulkan som handler om Giskes dømmekraft.

– Og litt om VG?

– Ja, VG får tåle debatt og kritikk, men dette er som sagt en hendelse som har funnet sted helt uavhengig av VGs journalistiske dekning, sier Gard Steiro.

kultur@klassekampen.no

Tirsdag 26. mars 2019
Den kunstneriske ytringsfriheten har fått trangere kår i Vesten, viser ny rapport. Prosessen mot «Ways of seeing» gjør at Norge trolig vil føye seg til versting-lista neste år.
Mandag 25. mars 2019
Forfatteren Kjartan Fløgstad anklager styret i Den norske Forfatterforening for historieløshet og melder seg ut av foreningen.
Lørdag 23. mars 2019
Fem forfattere ble kastet ut av læreplanen i 2006. Bare én av dem har beholdt plassen i elevenes bevissthet.
Fredag 22. mars 2019
TV?2s avsløring av VGs sitatfusk i saken om Giske-videoen ryster Medie-Norge. Kommentator Frøy Gudbrandsen frykter at avsløringen skal svekke tilliten til medienes metoo-dekning.
Torsdag 21. mars 2019
FN og EU er ikke nevnt i den nye læreplanen for samfunnskunnskap. – Navlebeskuende, mener lærer Assad Nasir.
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.
Tirsdag 19. mars 2019
Utdannings­direktoratet har snudd: Holocaust er til­bake på skolens pensum. ­ Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn er likevel ikke imponert.
Mandag 18. mars 2019
To bøker. To teorier. En av dem skal være politiets hovedspor for øyeblikket. Skal det bli «true crime»-sjangeren som oppklarer mordet på Olof Palme?
Lørdag 16. mars 2019
Med «Ways of seeing» ville regissør Pia Maria Roll vise hvordan propaganda og overvåking blir aktivt brukt i maktutøvelsen. Nå mener hun at etterspillet viser at tesen deres stemmer.
Fredag 15. mars 2019
Nå blir det gratis for alle forlag å melde opp bøker til innkjøpsordningen. – En seier for indieforfattere, jubler Kristin Over-Rein i Boldbooks.