Mandag 25. februar 2019
LØPER: Demonstranter løper fra tåregassen til den bolivarianske nasjonalgarden i Urena i Venezuela, nært grensa til Colombia. Spenningen i landet har økt etter at opposisjonen og USAs nødhjelpsaksjon på lørdag ble stoppet av myndighetene. 8FOTO: FERNANDO LLANO, AP/NTB SCANPIX
• Sammenstøt etter nødhjelpsaksjon • Juan Guaidó: Holder alle muligheter åpne
Slår på krigstrommene
SELVERKLÆRT PRESIDENT: Opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte seg selv som interimspresident i Venezuela i forrige måned. FOTO: FERNANDO LLANO, AP/NTB SCANPIX
SITTENDE PRESIDENT: Venezuelas president Nicolás Maduro og førstedamen Cilia Flores deltar på et støttearrangement for regjeringen i hovedstaden Caracas. FOTO: BORIS VERGARA, AP/NTB SCANPIX
TRAPPER OPP: To er drept i sammenstøt ved grenseoverganger til Venezuela. USAs utenriksminister Mike Pompeo sier de nå «vil handle».

Krisa i Venezuela

Lørdag ble minst 285 personer såret og to drept, blant annet en 14 år gammel gutt, i sammenstøt ved grense­overgangen mellom Colombia og Venezuela da demonstranter forsøkte å slippe inn amerikansk nødhjelp, melder kolombianske myndigheter. Flere biler med nødhjelp skal også ha blitt satt i brann.

USAs utenriksminister Mike Pompeo la skylden på de han kalte «Maduros pøbler» og «Cuba-agenter». The Telegraph, som var på stedet, hevdet at det var militært personell lojale til Maduro som satte fyr på lastebilene. Klassekampen har ikke kunnet bekrefte dette.

Den USA-støttede opposisjonslederen Juan Guaidó, som erklærte seg selv som Venezuelas president forrige måned, og hans tilhengere mislyktes lørdag med å få inn nødhjelpen.

Venezuelas sittende president Nicolás Maduro hevder på sin side at den amerikanske nødhjelpen er et ledd i en intervensjon, og har bedt hæren om ikke å slippe inn hjelpen.

Søndag fordømte EUs utenrikssjef Federica Mogheri president Maduros bruk av vold for å forhindre at nødhjelpen ble fraktet inn til Venezuela, skriver NTB.

Flere hjelpeorganisasjoner har tidligere uttrykt bekymring overfor Klassekampen over måten nødhjelp brukes på i en politisk konflikt.

Fakta

Krisa i Venezuela:

• Misnøyen mot lederen Nicolás Maduro har økt på grunn av landets økonomiske krise, men millioner støtter ham fortsatt.

• Forrige måned erklærte Juan Guaidó seg selv som landets president og er nå anerkjent av rundt 50 land.

• USA har sendt bistand til landet, men Maduro mener hjelpen er en intervensjon. I dag møter Guaido USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Bryter med Colombia

Hæren er fortsatt lojal mot Maduro-regjeringen, men lørdag hoppet minst 60 venezuelanske soldater og politimenn av og flyktet til Colombia, ifølge BBC.

Maduro stengte samme dag grensene til Brasil og Colombia. Han brøt også diplomatiske forbindelser med Colombia og erklærte deres diplomater uønsket. De fikk 24 timer på seg til å forlate Venezuela.

Åpner for invasjon?

«Dagens hendelser har tvunget meg til å ta en beslutning: å foreslå på formelt vis overfor verdenssamfunnet at vi holder alle muligheter åpne for å frigjøre dette landet som sliter» skrev Guaidó på Twitter sent lørdag kveld lokal tid.

Den republikanske USA-senatoren Marco Rubio tvitret kort tid etter dette: «Etter diskusjoner med flere regionale ledere i kveld (lørdag, red.anm.), er det nå klart at de alvorlige overgrepene utført av Maduro har åpnet døra til forskjellige potensielle multi­laterale handlinger, som bare for 24 timer siden ikke var aktuelle».

Guaidó reiser søndag, til tross for reiseforbud, til Bogotá i Colombia for å delta på et møte i den såkalte Lima-gruppa, som består av 14 latinamerikanske land. USAs visepresident Mike Pence vil også delta på møtet fra Washington.

«USA vil nå handle mot dem som motsetter seg den fredelige gjenopprettelsen av demokrati i Venezuela», skrev Mike Pompeo på Twitter lørdag kveld.

Allerede i juli i fjor bekreftet Jeremy Daimond, CNNs korrespondent i Det hvite hus, at USAs president Donald Trump hadde «diskutert en militær invasjon av Venezuela» med sine rådgivere, og møtt kraftig motstand.

– Likevel diskuterte han en dette med andre latinamerikanske ledere måneden etter, sa Daimond.

Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton skrev lørdag på Twitter: «Land som fortsatt anerkjenner Maduro, bør merke seg hva de god­kjenner».

Norge er et av få vestlige land som ikke har anerkjent Guaidó som president. Tidligere har utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttalt:

«Situasjonen i Venezuela er tilspisset, og vi oppfordrer partene til å etablere en inkluderende politisk prosess som kan lede til nyvalg. Norge har dialog med begge parter og har tilbudt dem assistanse til en slik prosess dersom og når de måtte ønske det.

Klassekampen hadde da avisa gikk i trykken ikke fått UDs kommentar til Boltons uttalelse.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Lørdag 10. august 2019
MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.