Lørdag 23. februar 2019
Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia
Venezuela har delvis stengt grenseovergangene til Colombia i forkant av opposisjonens planer om å få amerikanske hjelpeforsyninger inn i landet.
Publisert: 23 Februar 06:14
Venezuela har delvis stengt grenseovergangene til Colombia i forkant av opposisjonens planer om å få amerikanske hjelpeforsyninger inn i landet.
Visepresident Delcy Rodriguez skriver på Twitter at regjeringen i Venezuela har beordret en midlertidig stenging av tre grenseoverganger i delstaten Táchira på grunn av «alvorlige og ulovlige trusler mot fred og uavhengighet i Venezuela fra colombiansk side».
Det er i disse områdene opposisjonen med leder Juan Guaido i spissen har fått levert mat og medisiner i tonnevis den siste tiden fra Trump-administrasjonen. Han dro onsdag fra Caracas til grensebyen Cúcuta i Colombia for å få hjelpesendingene over den strengt bevoktede grensa, for deretter å distribuere dem i Venezuela. Han skal ha reist med en bilkortesje med flere kjøretøy og andre medlemmer av den folkevalgte nasjonalforsamlingen.
Fredag dukket han overraskende opp på den stjernespekkede «Live Aid Venezuela»-konserten der tusenvis av venezuelanere også var til stede på den colombianske siden av grensa. Guaido, som egentlig er pålagt utreiseforbud av venezuelansk høyesterett, hevdet at han hadde fått hjelp av militært personell til å krysse grensen.
Et par timer etter kom meldingen om at Venezuela delvis stenger grensen.

FN-møteMange frykter sammenstøt mellom militæret og opposisjonen i helga, når det er varslet at flere hundre tusen frivillige som støtter opposisjonen vil forsøke å få hjelpeforsyninger inn i Venezuela fra flere kanter. Den karibiske øystaten Curaçao nektet fredag opposisjonens støttespillere å laste mat og medisiner om bord på et skip som skulle ta seg til Venezuela sjøveien. Myndighetene i Curaçao påpekte at de selvsagt ønsker å hjelpe folk i Venezuela, men at de ikke kan la skip legge fra kai uten at de vet at det har en trygg havn å anløpe.
Fredag var Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza i New York i møte med generalsekretær António Guterres i FN. Arreaza var også i møte med FN-utsendinger fra land som støtter president Nicolás Maduros regime, inkludert Iran, Russland, Bolivia, Syria og Nord-Korea.
Guterres ber Venezuela avstå fra å bruke dødelig kraft mot demonstranter og sier FN vil fortsette å samarbeide med Venezuela for å hjelpe innbyggere i nød.

To dødeUtenriksminister Arreaza forsikret pressen om at det venezuelanske militæret «aldri vil få ordre om å skyte mot sivilbefolkningen» og at «de er der for å forsvare venezuelansk territorium mot ethvert væpnet angrep mot landet vårt».
Det er imidlertid allerede meldt om sivile tap, etter at to personer ble drept og minst 15 såret i sammenstøt mellom landsbyboere og regjeringssoldater fredag, ifølge menneskerettighetsgruppa Kape Kape. Medlemmer av en urfolksgruppe skal ha angrepet en militærkolonne som forsøkte å passere en veisperring ved landsbyen Kumarakapai, i delstaten Bolivar nær grensa til Brasil. Soldatene åpnet ild med gummikledde stålkuler og brukte tåregass under sammenstøtet.
Det hvite hus har fordømt handlingene.


(©NTB)
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...