Torsdag 21. februar 2019
Kystvaktansatt i USA planla massedrap
En løytnant i kystvakten i USA er pågrepet med 15 skytevåpen og planer om å drepe sivile «i stor skala», inspirert av hendelsene på Utøya 22. juli.
Publisert: 21 Februar 02:12
En løytnant i kystvakten i USA er pågrepet med 15 skytevåpen og planer om å drepe sivile «i stor skala», inspirert av hendelsene på Utøya 22. juli.
Christopher Paul Hasson (49) er en uttrykt tilhenger av doktrinen om den hvite rases overlegenhet og skal ifølge rettsdokumentene frigitt onsdag ha lest grundig gjennom deler av det 1.500 sider lange manifestet til Anders Behring Breivik. Det skal blant annet være delene der Breivik instruerer de som planlegger å bli massedrapsmenn til å samle våpen, mat, forkledninger og overlevelsesutstyr.
Hasson er foreløpig pågrepet for ulovlig besittelse av narkotika, våpen og ammunisjon, og holdes i varetekt for dette. Ifølge påtalemyndigheten er dette kun «toppen av isfjellet».
– Siktede har til hensikt å drepe uskyldige sivile i en skala sjelden sett i dette landet, sa statsadvokat Robert Hur onsdag, da han argumenterte for at Hasson holdes i varetekt.
Hasson skal etter planen møte i fengslingsmøte i retten i Maryland torsdag.

Liste med navnDet ble funnet 15 våpen, over 1.000 patroner til disse og ulovlig narkotika i hans bolig i Silver Spring i Maryland. I en epost skal han ha skrevet om biologiske angrep og ha listet opp navn på kjente politikere fra Demokratene, inkludert leder i Representantenes hus Nancy Pelosi og partiets leder i Senatet Chuck Schumer. På lista sto også framtredende mediepersonligheter, blant annet CNNs Don Lemon og Chris Cuomo.
– Tiltalte er innenriksterrorist, oppsatt på å utføre handlinger som setter menneskers liv i fare, der hensikten er å påvirke myndighetenes oppførsel, sa Hur.
I rettspapirene framgår det at han i en epost fra juni 2017 skriver at han «drømmer om en metode som kan drepe nesten hver eneste person på jorda» og vurderer hvordan han kan få tak i giftstoffer eller på andre måter spre sykdom som dødelig influensa eller pest.
Han beskriver biologiske angrep i kombinasjon med angrep mot matforsyninger, samt bombe- og snikskytterangrep.

Hvit nasjonalistI september 2017 sendte Hasson et utkast til seg selv av et brev der han beskriver seg selv som hvit nasjonalist og skriver at han har vært det i over 30 år, og jobbet for «målrettet vold» for «etablere et hvitt hjemland».
Han uttrykker beundring for Russland, mens han forakter vestlig liberalisme.
Ifølge påtalemyndigheten har Hasson de siste to årene regelmessig søkt etter prorussisk og nynazistisk litteratur på nett.
I beslagene som ble gjort var det mer enn 30 flasker merket som veksthormoner i en låst boks. Hasson har også bestilt mer enn 4.200 piller med det smertestillende opioidet Tramadol på nett siden 2016, i tillegg til syntetisk urin, hvilket i kombinasjon kan se ut som om han planla å bruke falsk urin i urinprøver for å skjule misbruk av steroider og narkotika.
(©NTB)
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Onsdag 20. mars 2019
• Reiselivsleiaren og jaktentusiasten Hilde Charlotte Solheim tek eit flengande oppgjer med det ho kallar ein ukultur i delar av jegermiljøet her i landet. Ho har saman med ektemannen, næringslivs­leiaren Stein Lier Hansen, trekt seg frå eit...
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Tirsdag 19. mars 2019
• I lørdagens Klassekampen rapporterte vi fra Frankrike, hvor protestbevegelsen som kaller seg De gule vestene fortsetter sitt opprør mot styresmaktenes politikk. Lørdagens reportasje handlet i hovedsak om kvinnene, som utgjør en stor del av...
Tirsdag 19. mars 2019
Utdannings­direktoratet har snudd: Holocaust er til­bake på skolens pensum. ­ Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn er likevel ikke imponert.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre...
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.