Torsdag 21. februar 2019
Løytnant planla massedrap på sivile i USA
En 49 år gammel løytnant i den amerikanske kystvakten er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt massedrap på sivile, inspirert av Utøya-massakren i Norge.
Publisert: 21 Februar 22:24
En 49 år gammel løytnant i den amerikanske kystvakten er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt massedrap på sivile, inspirert av Utøya-massakren i Norge.
Christopher Paul Hasson (49) ble pågrepet i forrige uke, og hjemme hos ham ble det funnet store mengder våpen.
Torsdag ble Hasson, som har beskrevet seg selv som hvit nasjonalist, varetektsfengslet i 14 dager i Greenbelt i Maryland.
Statsadvokat Robert Hur betegner Hasson som «en innenlandsk terrorist» og mener at han planla «drap på uskyldige sivile i en skala sjelden sett» i USA.
Ifølge rettsdokumenter var 49-åringen en flittig leser av det såkalte manifestet til massedrapsdømte Anders Behring Breivik.

Liste med navnHjemme i Hassons bolig i Silver Spring i Maryland ble det funnet 15 våpen og over 1.000 patroner.
I en epost han hadde skrevet gikk det også fram at han håpet å få tak i biologiske våpen og «drømte om måter å drepe nesten hver eneste person på jorda».
Det ble også funnet dødslister med navn på kjente demokrater som Nancy Pelosi, Chuck Schumer og Alexandria Ocasio-Cortez, samt mediepersonligheter som CNNs Don Lemon og Chris Cuomo.
Ifølge påtalemyndigheten har Hasson i over 30 år identifisert seg som «hvit nasjonalist» og snakket varmt om voldsbruk for å etablere et raserent og hvitt hjemland i USA.

VeksthormonerHasson benyttet ifølge påtalemyndigheten Breiviks såkalte manifest i planleggingen av egne aksjoner, og hjemme hos ham ble det funnet store mengder steroider og veksthormoner, noe den norske massedrapsmannen hevdet å bruke for å bli «sterk, effektiv og våken».
Hasson var ifølge påtalemyndigheten også en flittig leser av det som beskriver som «prorussisk, nynazistisk og nyfascistisk litteratur».
Fra 1988 til 1993 tjenestegjorde han som marineinfanterist i det amerikanske forsvaret, og han var også soldat i nasjonalgarden i to år.
Siden 2016 har han vært ansatt i innkjøpsavdelingen til den amerikanske kystvakten, stasjonert ved hovedkvarteret i Washington.
(©NTB)
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...