Torsdag 21. februar 2019
SAMMEN: USAs president Donald Trump i den tradisjonelle sverd-dansen under et besøk i Riyadh i 2017. I går krevde kontrollkomiteen i Representantenes hus gransking av kjernefysisk teknologisalg til Saudi-Arabia. FOTO: BANDAR AL-JALOUD, AFP/NTB SCANPIX
Ny rapport avslører at bedrifter med bånd til USA selger atomteknologi til Saudi-Arabia:
Frykter våpenkappløp
FUSJON: Det hvite hus samarbeider med produsenter som selger atomteknologi til Saudi-Arabia. – Det kan være et lovbrudd, hevder kontrollkomite.

USA

Kontrollkomiteen i Representantenes hus, der Demokratene har flertall, krever i en rapport full gransking av Trump-administrasjonens samarbeid med kjernekraftprodusenter i USA, drevet av folk med nære bånd til president Donald Trump.

– Det ser ut til at salg av kjernefysisk teknologi til Saudi-Arabia allerede er i gang. Det er derfor kritisk med en rask gransking, heter det i rapporten som ble offentliggjort i går.

Rapporten er utarbeidet etter tips fra anonyme varslere, som «frykter at salget vil føre til et atomvåpenkappløp i Midtøsten».

Saudi-Arabias mektige kronprins, Mohammad bin Salman, sa i fjor at saudierne ville skaffe seg atomvåpen dersom Iran skulle få slike våpen.

I tillegg til fire navngitte bedrifter, er også energiministeren Rick Perry og Trumps sikkerhetsrådgiver og svigersønn Jared Kushner tungt involvert i teknologisalget til Saudi-Arabia.

Fakta

Skandalerapport:

• I går ga kontrollkomiteen i Representantenes hus ut en rapport som avdekker at amerikanske bedrifter, med bånd til president Donald Trump, er i gang med å selge kjernekraftteknologi til Saudi-Arabia.

• Komiteen krever full gransking. Både republikanere og demokrater er bekymret over teknologisalget og frykter det vil føre til et kjernefysisk våpenkappløp.

• Trump har fått krass kritikk for sin støtte til Saudi-Arabia på grunn av drapet på journalist Jamal Khashoggi, men også på grunn av støtten til den saudiske krigføringen i Jemen.

Bånd til Trump

Prosjektet for salg av atomteknologi til Saudi-Arabia skal ha blitt drevet fram av Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, allerede før han begynte som sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Flynn ble i fjor funnet skyldig i å ha løyet til FBIs spesialetterforsker Robert Mueller, som leder granskingsarbeidet av hvorvidt Donald Trumps presidentkampanje samarbeidet med Russland under presidentvalget i 2016.

Fire navngitte kjernekraftbedrifter skal sammen stå bak den aggressive lobbyvirksomheten for salg av «veldig sensitiv kjernekraftteknologi» til det oljerike kongedømmet. Disse private aktørene «kan tjene hundrevis av milliarder av dollar» på utbyggingskontrakter av saudiske atomreaktorer, understreker rapporten.

Minst to av de fire bedriftene eies av personer med nær tilknytning til Trump. Colony North Star eies av Tom Barrack. Han var formann i innvielseskomiteen til Trump da han inntok det ovale kontoret.

Den andre bedriften med direkte bånd til Trump er Flynn Intel Group, et konsulentbedrift som ble etablert av nettopp Michael Flynn.

De to andre er ACU Strategic partners, ledet av britisk-amerikanske Alex Copson, og IP3 International.

IP3 International drives av tidligere generaler og sikkerhetsansatte tjenestemenn. IP3 har dannet en gruppe av amerikanske bedrifter for å bygge «titalls kjernefysiske anlegg i Saudi-Arabia», bekrefter rapporten.

IP3s kjernefysiske initiativ, kalt Midtøstens marshallplan, ble omfavnet av Flynn, som allerede før han inntok stillingen i Det hvite hus begynte å jobbe for selge prosjektet til presidenten.

I januar 2017 kom de første bekymringsmeldingene fra ansatte i National Security Council over at Flynn med dette kan ha gjort seg skyldig i «en kriminell interessekonflikt», skriver BBC.

En senioransatt sier ifølge rapporten at salg av kjernefysisk teknologi til Saudi-Arabia «er en ordning for at disse generalene skal tjene penger».

Da Flynn mistet jobben i fjor, fortsatte IP3 selv å jobbe for gjennomføring av prosjektet.

Hva nå?

Rapporten krever nå full gransking av teknologisalget til Saudi-Arabia.

– En slik gransking vil bringe på det reine om Trump-administrasjonen handlet i tråd med USAs sikkerhetsinteresser eller om den jobbet for bedrifter som vil tjene økonomisk på et slikt salg, hevder rapporten.

I rapporten heter det at «disse tydelige interessekonfliktene kan være føderale lovbrudd» og at både republikanerne og demokratene er bekymret over salget.

Kontrollkomiteen ønsker nå å kalle inn nøkkelpersoner, som har lobbet for planen i Det hvite hus, til utspørring. De kaller også inn handels-, energi-, forsvar- og utenriksdepartementet i tillegg til Det hvite hus og CIA.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.
Mandag 11. mars 2019
SJOKK: Rekordlange og landsomfattende strømbrudd øker presset på Nicolás Maduro og gjør livet vanskeligere for kriserammede Venezuelas befolkning.
Lørdag 9. mars 2019
VARIGE MÉN: Politiet har skutt 13.095 gummikuler mot De gule vestene siden opprøret startet i Frankrike i fjor. Franck Didron (20) er en av dem som har måtte bøte med et øye.