Onsdag 20. februar 2019
BEDRE LYKKE NESTE GANG: Bernie Sanders tapte nominasjonskampen i Demokratene i 2016, men flere mener han har gode vinnersjanser når han nå stiller på nytt som presidentkandidat i 2020. Her er han på scenen i Arie Crown Theater i Chigaco, der USAs venstreside samlet seg i 2017 for den årlige politiske konferansen The Peoples Summit. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Bernie Sanders stiller som presidentkandidat • Lanserer enorm grasrotkampanje
Derfor kan han vinne
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.

USA

I går annonserte den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders (77) at han stiller som kandidat til det amerikanske presidentvalget i 2020.

Det har lenge vært ventet at Vermont-senatoren ville offentliggjøre sitt kandidatur, og nå er det klart at han gjør sitt andre forsøk på å bli president. Sanders skrur også opp temperaturen på kritikken av den sittende presidenten. I en video fyrer Sanders av følgende remse mot Trump:

– Vi kjemper mot en president som er en patologisk løgner, en bedrager, en rasist, en sexist, en xenofob og en som undergraver det amerikanske demokratiet og leder oss i en autoritær retning.

Fakta

Bernie Sanders (77):

• Selverklært demokratisk sosialist og senator fra Vermont som sjokkerte alle da han i Demokratenes nominasjonskamp i 2016 dukket opp «fra intet» og slo Hillary Clinton i 23 av 57 valgdistrikt.

• Demokrat-ledelsen ga Clinton store fordeler i valgkampen mot Sanders, og mange Sanders-tilhengere skyldte på skittent spill. Sanders støttet likevel Clinton helhjertet i valget mot Donald Trump.

• Har siden 2016 drevet en konstant valgkamp, ikke minst for sin fremste kampsak, Medicare for all. Han har et større nettverk av grasrotaktivster enn noen av de andre kandidatene.

Valgkamp siden 2016

I 2016 tapte Sanders som kjent nominasjonskampen innad i Demokratene mot Hillary Clinton, men gjorde det likevel overraskende godt og vant primærvalgene i 23 av 57 valgdistrikt.

Siden den gang har Sanders drevet kontinuerlig valgkamp og organisasjonsbygging med folkemøter over hele USA. Dermed starter han den offisielle presidentvalgkampen med en stor grasrotorganisasjon i ryggen. Den vil han nå bygge videre på, og han lanserte i går et mål om å bygge en «enestående grasrotbevegelse med 1 million mennesker» som skal drive valgkamp i hele landet.

Klassekampen har snakket med en rekke av Sanders’ støttespillere i Demokratene om hans vinnersjanser. Politisk direktør for den Sanders-allierte kampanjeorganisasjonen Our Revolution, David Duhalde, sier Sanders «inspirerer millioner av velgere som ønsker seg et mer progressivt USA».

– Sanders er fortsatt den sterkeste og mest genuine forkjemperen for progressiv forandring, sier Duhalde.

Duhalde peker på at en følge av Sanders’ 2016-kandidatur er at mange av de politiske ideene som Clinton motsatte seg, som Medicare for all, i dag omfavnes av en rekke andre Demokrat-kandidater.

– Men Sanders er den eneste demokratiske presidentkandidaten som forstår behovet for sosiale bevegelser for å få gjennom lovgivning som selskaper og høyresida vil motsette seg, sier han.

Grotesk ulikhet

Kathrine Brezler er en av grunnleggerne av People for Bernie, en grasrotorganisasjon som var avgjørende i Sanders 2016-valgkamp.

– Sanders vil fortsette å ta opp den groteske ulikheten i dette landet, den ubegrensede makten til Wall Street, kreve at klimaendringene adresseres som den umiddelbare krisa den er og få slutt på massefengsling. Dette er saker han har vært konsekvent på i tre tiår, sier hun til Klassekampen.

– Hva er de største utfordringene?

– Våre største hindre er innsidefolk, Wall Street og milliardærene. De har pengene, men vi har folket, sier hun.

Larry Cohen, en venn og langvarig alliert av Sanders, mener «kombinasjonen av Bernies politikk og hans enorme tilhenger-base gjør ham til den sterkeste kandidaten».

– Sanders har den største tilhengerskaren i alle deler av USA, både i urbane og rurale strøk, sier han.

Har endret reglene

Cohen peker på at nye partiregler for nominasjonsprosessen – som har blitt kjempet fram av Sanders-allierte aktivister – er mer rettferdige enn de var i valgkampen i 2016.

Demokrat-aktivisten Selina Vickers fra West Virginia har brukt de siste årene på å kjempe fram slike regelendringer hos demokratenes øverste partiorgan DNC.

Hun mener «Sanders er den eneste som kan slå Trump».

– Han har stor støtte blant arbeiderklassevelgere, sier hun, og peker på at Sanders kan vinne tilbake hvite Obama-velgere som stemte på Trump i avgjørende vippestater, samtidig som at målinger viser stor oppslutning også blant minoriteter.

Cohen mener «de største hindrene for alle kandidater er den lange prosessen og antallet kandidater».

– Men Sanders har i motsetning til alle de andre kandidatene, om vi ikke regner med Joe Biden, gjort dette en gang før, sier Cohen.

Sanders regnes som den mest venstreorienterte kandidaten, foran senator Elizabeth Warren. Vickers mener «Sanders er en mye bedre kandidat enn Warren».

– Jeg er ikke opptatt av å ha en kvinnelig president, men en fantastisk president, sier hun.

– Sanders’ største hindre er det samme som sist: Hele etablissemente, både i Demokratene og Republikanerne, er livredde for Sanders fordi han er en alvorlig trussel mot makta og pengene deres.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.