Onsdag 20. februar 2019
BEDRE LYKKE NESTE GANG: Bernie Sanders tapte nominasjonskampen i Demokratene i 2016, men flere mener han har gode vinnersjanser når han nå stiller på nytt som presidentkandidat i 2020. Her er han på scenen i Arie Crown Theater i Chigaco, der USAs venstreside samlet seg i 2017 for den årlige politiske konferansen The Peoples Summit. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Bernie Sanders stiller som presidentkandidat • Lanserer enorm grasrotkampanje
Derfor kan han vinne
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.

USA

I går annonserte den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders (77) at han stiller som kandidat til det amerikanske presidentvalget i 2020.

Det har lenge vært ventet at Vermont-senatoren ville offentliggjøre sitt kandidatur, og nå er det klart at han gjør sitt andre forsøk på å bli president. Sanders skrur også opp temperaturen på kritikken av den sittende presidenten. I en video fyrer Sanders av følgende remse mot Trump:

– Vi kjemper mot en president som er en patologisk løgner, en bedrager, en rasist, en sexist, en xenofob og en som undergraver det amerikanske demokratiet og leder oss i en autoritær retning.

Fakta

Bernie Sanders (77):

• Selverklært demokratisk sosialist og senator fra Vermont som sjokkerte alle da han i Demokratenes nominasjonskamp i 2016 dukket opp «fra intet» og slo Hillary Clinton i 23 av 57 valgdistrikt.

• Demokrat-ledelsen ga Clinton store fordeler i valgkampen mot Sanders, og mange Sanders-tilhengere skyldte på skittent spill. Sanders støttet likevel Clinton helhjertet i valget mot Donald Trump.

• Har siden 2016 drevet en konstant valgkamp, ikke minst for sin fremste kampsak, Medicare for all. Han har et større nettverk av grasrotaktivster enn noen av de andre kandidatene.

Valgkamp siden 2016

I 2016 tapte Sanders som kjent nominasjonskampen innad i Demokratene mot Hillary Clinton, men gjorde det likevel overraskende godt og vant primærvalgene i 23 av 57 valgdistrikt.

Siden den gang har Sanders drevet kontinuerlig valgkamp og organisasjonsbygging med folkemøter over hele USA. Dermed starter han den offisielle presidentvalgkampen med en stor grasrotorganisasjon i ryggen. Den vil han nå bygge videre på, og han lanserte i går et mål om å bygge en «enestående grasrotbevegelse med 1 million mennesker» som skal drive valgkamp i hele landet.

Klassekampen har snakket med en rekke av Sanders’ støttespillere i Demokratene om hans vinnersjanser. Politisk direktør for den Sanders-allierte kampanjeorganisasjonen Our Revolution, David Duhalde, sier Sanders «inspirerer millioner av velgere som ønsker seg et mer progressivt USA».

– Sanders er fortsatt den sterkeste og mest genuine forkjemperen for progressiv forandring, sier Duhalde.

Duhalde peker på at en følge av Sanders’ 2016-kandidatur er at mange av de politiske ideene som Clinton motsatte seg, som Medicare for all, i dag omfavnes av en rekke andre Demokrat-kandidater.

– Men Sanders er den eneste demokratiske presidentkandidaten som forstår behovet for sosiale bevegelser for å få gjennom lovgivning som selskaper og høyresida vil motsette seg, sier han.

Grotesk ulikhet

Kathrine Brezler er en av grunnleggerne av People for Bernie, en grasrotorganisasjon som var avgjørende i Sanders 2016-valgkamp.

– Sanders vil fortsette å ta opp den groteske ulikheten i dette landet, den ubegrensede makten til Wall Street, kreve at klimaendringene adresseres som den umiddelbare krisa den er og få slutt på massefengsling. Dette er saker han har vært konsekvent på i tre tiår, sier hun til Klassekampen.

– Hva er de største utfordringene?

– Våre største hindre er innsidefolk, Wall Street og milliardærene. De har pengene, men vi har folket, sier hun.

Larry Cohen, en venn og langvarig alliert av Sanders, mener «kombinasjonen av Bernies politikk og hans enorme tilhenger-base gjør ham til den sterkeste kandidaten».

– Sanders har den største tilhengerskaren i alle deler av USA, både i urbane og rurale strøk, sier han.

Har endret reglene

Cohen peker på at nye partiregler for nominasjonsprosessen – som har blitt kjempet fram av Sanders-allierte aktivister – er mer rettferdige enn de var i valgkampen i 2016.

Demokrat-aktivisten Selina Vickers fra West Virginia har brukt de siste årene på å kjempe fram slike regelendringer hos demokratenes øverste partiorgan DNC.

Hun mener «Sanders er den eneste som kan slå Trump».

– Han har stor støtte blant arbeiderklassevelgere, sier hun, og peker på at Sanders kan vinne tilbake hvite Obama-velgere som stemte på Trump i avgjørende vippestater, samtidig som at målinger viser stor oppslutning også blant minoriteter.

Cohen mener «de største hindrene for alle kandidater er den lange prosessen og antallet kandidater».

– Men Sanders har i motsetning til alle de andre kandidatene, om vi ikke regner med Joe Biden, gjort dette en gang før, sier Cohen.

Sanders regnes som den mest venstreorienterte kandidaten, foran senator Elizabeth Warren. Vickers mener «Sanders er en mye bedre kandidat enn Warren».

– Jeg er ikke opptatt av å ha en kvinnelig president, men en fantastisk president, sier hun.

– Sanders’ største hindre er det samme som sist: Hele etablissemente, både i Demokratene og Republikanerne, er livredde for Sanders fordi han er en alvorlig trussel mot makta og pengene deres.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.
Mandag 11. mars 2019
SJOKK: Rekordlange og landsomfattende strømbrudd øker presset på Nicolás Maduro og gjør livet vanskeligere for kriserammede Venezuelas befolkning.
Lørdag 9. mars 2019
VARIGE MÉN: Politiet har skutt 13.095 gummikuler mot De gule vestene siden opprøret startet i Frankrike i fjor. Franck Didron (20) er en av dem som har måtte bøte med et øye.