Mandag 18. februar 2019
ALLIANSE I VEST: USAs visepresident Mike Pence (til venstre) og Tysklands forbundskansler Angela Merkel i München lørdag.FOTO: MATTHIAS SCHRADER, AP/NTB SCANPIX
Uvissheten vokser over Atlanteren etter feide mellom USA og Tyskland på sikkerhetstreff:
Vestens kjemper i klinsj
ALLIANSE I ØST: Russiske, kinesiske og mongolske styrker i militærøvelse i Tsugol, øst i Russland. 8FOTO: MLADEN ANTONOV, AFP/NTB SCANPIX
GASS: USA raser mot prosjektet Nord Stream 2, som skal frakte russisk gass til Tyskland under Østersjøen. FOTO: JOHN MACDOUGALL, AFP/NTB SCANPIX
ATOM: USA ber allierte i Europa vrake atomavtalen med Iran, som ledes av ayatolla Ali Khamenei. 8FOTO: KHAMENEI.IR/AFP/NTB SCANPIX
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.

SIKKERHET

Skal man tro medierapporteringen, kan helgas sikkerhetskonferanse i München oppsummeres som fortellingen om to taler. Den første av talene ble holdt av vertslandet Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som åpent ga uttrykk for frustrasjon over president Donald Trumps ­tilnærming til internasjonale avtaler og hans stadige utfall mot gamle allierte.

Den andre talen ble holdt av Trumps visepresident Mike Pence, som på punkt etter punkt bekreftet at USA er på kollisjonskurs med EU generelt, og Tyskland spesielt.

Arrangørene hadde passende nok lansert en rapport for anledningen med tittelen «Det store puslespillet: Hvem plukker opp bitene?» Der slås det fast at «hele den liberale internasjonale ordenen ser ut til å falle fra hverandre».

Fakta

München-konferanse:

• Den årlige sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen i helga. Stats- og forsvarsledere, diplomater og analytikere fra hele verden var samlet i den tyske byen.

• Konferansen ble grunnlagt i 1963 av publisisten og krigsveteranen Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin.

• I forbindelse med årets konferanse lanserte arrangørene rapporten «Det store puslespillet: Hvem plukker opp bitene?», om oppløsningen av «den liberale internasjonale ordenen».

• Konferansen viste blant annet en økende avstand mellom USA og Tyskland, som er EUs viktigste land.

Forsvarte avtaler

Merkel brukte sin tale lørdag til å forsvare internasjonalt samarbeid og flere avtaler som Trump-administrasjonen har trukket seg fra.

– Vi kan ikke bare bryte dem ned, sa Merkel om avtalene, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

USA har blant annet trukket seg fra en atomavtale med erkefienden Iran som gir iranerne mulighet til å utvikle sitt sivile atomprogram, imot at omverdenen får innsyn i virksomheten. Atomavtalen fra 2015 innebar også at sanksjoner mot landet ble lettet.

Merkel slo også ring om den såkalte INF-avtalen (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter. Den 1. februar trakk Trump USA ut av avtalen, og Russlands president Vladimir Putin kunngjorde dagen etter at han gjorde det samme.

Begge sider anklager hverandre for å ha brutt avtalen gjentatte ganger. Merkel ­mener USAs beslutning var «uunngåelig», men bemerket at «en avtale som i bunn og grunn ble lagd for Europa» har blitt vraket av USA og Russland.

Forbundskansleren slo også tilbake mot Trumps syn på sine europeiske konkurrenter i industrien.

– Hvis vi skal mene alvor med det transatlantiske partnerskapet, er det ikke så lett for meg som tysk kansler å lese at USAs handelsdepartement tilsynelatende anser tyske og europeiske biler for å være en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, sa Merkel.

– Vi er stolte over våre biler og det må vi få lov til å være. Og disse bilene blir lagd i USA. Den største BMW-fabrikken er i South Carolina, ikke Bayern.

Merkel mottok dundrende applaus fra deltakerne da hun var ferdig med talen.

Gass, atom og raketter

Det anstrengte forholdet mellom Vesten og Russland preget konferansen, der Merkel advarte mot forsøk på å isolere russerne.

– Geostrategisk kan det ikke være i Europas interesse å kutte alle bånd til Russland, sa Merkel.

Tidligere i februar bekreftet hun at EU-landene hadde blitt enige om en måte å regulere det omstridte gassprosjektet Nord Stream 2, som skal sørge for at russisk gass fraktes til Tyskland via rør under Østersjøen. Dermed omgår Russland vestligallierte Ukraina som transittland for gassen.

Trump-administrasjonen er imot prosjektet, noe Pence understrekte i München.

– Vi kan ikke styrke Vesten ved å bli avhengig av Øst, sa Pence ifølge Reuters da han holdt sin tale seinere samme dag som Merkel.

Pence uttalte at USA var «sterkere enn noensinne» og at landet «er igjen ledende på verdensscenen».

Visepresidenten gikk i strupen på Merkels budskap. Både i talen og i bilaterale møter oppfordret han europeiske land til å skrote Iran-avtalen, som han kalte «katastrofal». Pence anklaget også allierte for å undergrave USAs sanksjonsregime mot Iran.

Pence tok opp Trumps krav om at andre Nato-land øker sine bidrag til alliansen. Uten å nevne landet eksplisitt refset han også Tyrkias planer om å kjøpe det russiske rakettsystemet S-400.

Med henvisning til Donald Trumps slagord manet Pence allierte til å i større grad slutte rekker med USA.

– «America First» betyr ikke «America Alone», sa ­Pence, som avsluttet talen med «Gud velsigne Amerikas forente stater» – til spredt applaus.

– Vendepunkt

Nyhetstjenesten Politico Europe har døpt årets samling «Usikkerhetskonferansen i München». Ordduellen mellom Merkel og Pence bekreftet det mange arrangører og deltakere tenkte på forhånd, nemlig at den politiske avstanden over Atlanteren er raskt økende. Norbert Röttgen, som leder utenrikskomiteen i den tyske forbundsdagen og representerer Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, sier det slik overfor magasinet The Atlantic:

– I dag ser vi det mye tydeligere enn for to år siden: Trump representerer et vendepunkt i transatlantiske, tysk-amerikanske relasjoner.

I en undersøkelse fra Pew, publisert i forbindelse med konferansen, viser det seg at kun ti prosent av tyskerne har tiltro til Trump i internasjonale spørsmål. 35 prosent har mer tro på Putin, mens 68 prosent setter sin lit til Merkel.

yohans@klasseakampen.no

Onsdag 1. april 2020
• Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt mandag en lang og følelsesladet tale til det danske folk. Hun kunne fortelle at de strenge tiltakene regjeringen har iverksatt nå ser ut til å virke. Målet har vært å hindre en overbelastning...
Onsdag 1. april 2020
Navs kompensasjons­ordning til selv­stendig nærings­drivende blir trolig ikke utbetalt før tidligst i juni. Musiker Anja Lauvdal er redd for å miste leiligheten i mellomtida.
Onsdag 1. april 2020
ØKER: Krisetele­foner nedringes når portforbud innføres. Fra flere land meldes det om en stor økning av vold i hjemmet i forbindelse med koronakrisa.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Tirsdag 31. mars 2020
Filmregissør Geir Greni etterlyser krisehjelp fra Norsk filminstitutt etter stengingen av kinoene. Men instituttet venter på svar fra regjeringen.
Tirsdag 31. mars 2020
• Da kompensasjonsordningen for kriserammede bedrifter ble lagt fram før helga, var finansminister Jan Tore Sanner (H) og nærings­minister Iselin Nybø (V) flankert av representanter for Virke, LO, NHO og Finans Norge. Tiltakene mot...
Tirsdag 31. mars 2020
TILTAK: Koronaepidemien river opp gamle sår fra eurokrisa. Nå vil 13 av 19 regjeringer i eurosona ha felles forpliktelser for å verne de svakeste landene mot katastrofe.
Mandag 30. mars 2020
BEKYMRA: WHO-topp Rick Brennan frykter fattige og krigsherjede land står uten mulighet til å forberede seg på korona, fordi Vesten stikker av med utstyret.
Mandag 30. mars 2020
• Diskusjonen om hvor godt vi i Norge var rustet til å møte den pågående koronapandemien er i gang. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok i VG før helga til orde for en gjennomgang av norsk beredskap, blant annet innenfor tilgang på medisiner...