Mandag 18. februar 2019
ALLIANSE I VEST: USAs visepresident Mike Pence (til venstre) og Tysklands forbundskansler Angela Merkel i München lørdag.FOTO: MATTHIAS SCHRADER, AP/NTB SCANPIX
Uvissheten vokser over Atlanteren etter feide mellom USA og Tyskland på sikkerhetstreff:
Vestens kjemper i klinsj
ALLIANSE I ØST: Russiske, kinesiske og mongolske styrker i militærøvelse i Tsugol, øst i Russland. 8FOTO: MLADEN ANTONOV, AFP/NTB SCANPIX
GASS: USA raser mot prosjektet Nord Stream 2, som skal frakte russisk gass til Tyskland under Østersjøen. FOTO: JOHN MACDOUGALL, AFP/NTB SCANPIX
ATOM: USA ber allierte i Europa vrake atomavtalen med Iran, som ledes av ayatolla Ali Khamenei. 8FOTO: KHAMENEI.IR/AFP/NTB SCANPIX
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.

SIKKERHET

Skal man tro medierapporteringen, kan helgas sikkerhetskonferanse i München oppsummeres som fortellingen om to taler. Den første av talene ble holdt av vertslandet Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som åpent ga uttrykk for frustrasjon over president Donald Trumps ­tilnærming til internasjonale avtaler og hans stadige utfall mot gamle allierte.

Den andre talen ble holdt av Trumps visepresident Mike Pence, som på punkt etter punkt bekreftet at USA er på kollisjonskurs med EU generelt, og Tyskland spesielt.

Arrangørene hadde passende nok lansert en rapport for anledningen med tittelen «Det store puslespillet: Hvem plukker opp bitene?» Der slås det fast at «hele den liberale internasjonale ordenen ser ut til å falle fra hverandre».

Fakta

München-konferanse:

• Den årlige sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen i helga. Stats- og forsvarsledere, diplomater og analytikere fra hele verden var samlet i den tyske byen.

• Konferansen ble grunnlagt i 1963 av publisisten og krigsveteranen Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin.

• I forbindelse med årets konferanse lanserte arrangørene rapporten «Det store puslespillet: Hvem plukker opp bitene?», om oppløsningen av «den liberale internasjonale ordenen».

• Konferansen viste blant annet en økende avstand mellom USA og Tyskland, som er EUs viktigste land.

Forsvarte avtaler

Merkel brukte sin tale lørdag til å forsvare internasjonalt samarbeid og flere avtaler som Trump-administrasjonen har trukket seg fra.

– Vi kan ikke bare bryte dem ned, sa Merkel om avtalene, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

USA har blant annet trukket seg fra en atomavtale med erkefienden Iran som gir iranerne mulighet til å utvikle sitt sivile atomprogram, imot at omverdenen får innsyn i virksomheten. Atomavtalen fra 2015 innebar også at sanksjoner mot landet ble lettet.

Merkel slo også ring om den såkalte INF-avtalen (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter. Den 1. februar trakk Trump USA ut av avtalen, og Russlands president Vladimir Putin kunngjorde dagen etter at han gjorde det samme.

Begge sider anklager hverandre for å ha brutt avtalen gjentatte ganger. Merkel ­mener USAs beslutning var «uunngåelig», men bemerket at «en avtale som i bunn og grunn ble lagd for Europa» har blitt vraket av USA og Russland.

Forbundskansleren slo også tilbake mot Trumps syn på sine europeiske konkurrenter i industrien.

– Hvis vi skal mene alvor med det transatlantiske partnerskapet, er det ikke så lett for meg som tysk kansler å lese at USAs handelsdepartement tilsynelatende anser tyske og europeiske biler for å være en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, sa Merkel.

– Vi er stolte over våre biler og det må vi få lov til å være. Og disse bilene blir lagd i USA. Den største BMW-fabrikken er i South Carolina, ikke Bayern.

Merkel mottok dundrende applaus fra deltakerne da hun var ferdig med talen.

Gass, atom og raketter

Det anstrengte forholdet mellom Vesten og Russland preget konferansen, der Merkel advarte mot forsøk på å isolere russerne.

– Geostrategisk kan det ikke være i Europas interesse å kutte alle bånd til Russland, sa Merkel.

Tidligere i februar bekreftet hun at EU-landene hadde blitt enige om en måte å regulere det omstridte gassprosjektet Nord Stream 2, som skal sørge for at russisk gass fraktes til Tyskland via rør under Østersjøen. Dermed omgår Russland vestligallierte Ukraina som transittland for gassen.

Trump-administrasjonen er imot prosjektet, noe Pence understrekte i München.

– Vi kan ikke styrke Vesten ved å bli avhengig av Øst, sa Pence ifølge Reuters da han holdt sin tale seinere samme dag som Merkel.

Pence uttalte at USA var «sterkere enn noensinne» og at landet «er igjen ledende på verdensscenen».

Visepresidenten gikk i strupen på Merkels budskap. Både i talen og i bilaterale møter oppfordret han europeiske land til å skrote Iran-avtalen, som han kalte «katastrofal». Pence anklaget også allierte for å undergrave USAs sanksjonsregime mot Iran.

Pence tok opp Trumps krav om at andre Nato-land øker sine bidrag til alliansen. Uten å nevne landet eksplisitt refset han også Tyrkias planer om å kjøpe det russiske rakettsystemet S-400.

Med henvisning til Donald Trumps slagord manet Pence allierte til å i større grad slutte rekker med USA.

– «America First» betyr ikke «America Alone», sa ­Pence, som avsluttet talen med «Gud velsigne Amerikas forente stater» – til spredt applaus.

– Vendepunkt

Nyhetstjenesten Politico Europe har døpt årets samling «Usikkerhetskonferansen i München». Ordduellen mellom Merkel og Pence bekreftet det mange arrangører og deltakere tenkte på forhånd, nemlig at den politiske avstanden over Atlanteren er raskt økende. Norbert Röttgen, som leder utenrikskomiteen i den tyske forbundsdagen og representerer Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, sier det slik overfor magasinet The Atlantic:

– I dag ser vi det mye tydeligere enn for to år siden: Trump representerer et vendepunkt i transatlantiske, tysk-amerikanske relasjoner.

I en undersøkelse fra Pew, publisert i forbindelse med konferansen, viser det seg at kun ti prosent av tyskerne har tiltro til Trump i internasjonale spørsmål. 35 prosent har mer tro på Putin, mens 68 prosent setter sin lit til Merkel.

yohans@klasseakampen.no

Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...