Fredag 15. februar 2019
Solberg om Huawei: – Vi har ikke vært naive
Statsminister Erna Solberg har ikke konkludert om Huawei. Men Norge har fått på plass regelverket som trengs for å kunne ivareta sikkerheten, fastholder hun.
Publisert: 15 Februar 18:25
Statsminister Erna Solberg har ikke konkludert om Huawei. Men Norge har fått på plass regelverket som trengs for å kunne ivareta sikkerheten, fastholder hun.
– Vi har ikke vært naive. Vi har sørget for å ha et lovverk som kan fungere, sier Solberg til NTB.
Hun tilbringer helgen på den store sikkerhetskonferansen i München, der Kinas framvekst som militær, økonomisk og teknologisk stormakt er et viktig tema for diskusjonene.
– Jeg mener vi nå opplever et epokeskifte, advarte sikkerhetskonferansens sjef Wolfgang Ischinger i åpningstalen fredag ettermiddag.
– Vi ser ut til å gå inn i en ny æra med stormaktsrivalisering, sa han.

Huawei og 5GDet er spesielt den kinesiske mobilgiganten Huawei som har fått det kritiske søkelyset rettet mot seg.
Frykten er at Huaweis investeringer i strategisk viktig infrastruktur – deriblant det nye 5G-nettet – kan åpne døra for kinesisk spionasje i vestlige land.
I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.
Både Telia og Telenor bruker allerede utstyr fra Huawei i 4G-nettet i Norge.
Men ifølge Solberg har regjeringen fortsatt ikke konkludert i spørsmålet om hvilke reguleringer som skal gjelde når 5G skal rulles ut.
– Så jeg har ikke tenkt å gå inn i det. Vi er ikke ferdig med disse vurderingene, sier hun til NTB.

Har oppdatert regelbokaDet regjeringen derimot har gjort, fastholder Solberg, er å få på plass et regelverk som sikrer at Norge kan håndtere denne typen utfordringer.
– Det er kanskje ikke det vi har snakket høyest om de siste årene, men gjennom endringer i forskrifter og regelverk har vi fått på plass klare og tydelige hjemler for å kunne gjøre sikkerhetsvurderinger i spørsmål om investeringer, sier hun.
Hun trekker spesielt fram den nye sikkerhetsloven som eksempel. I tillegg er det gjort justeringer i sektorlover, deriblant petroleumsloven, for å sikre at sikkerhetspolitiske vurderinger kan gis større vekt.

Norge i krysspressSaken er et kinkig dilemma for Norge, som nylig er kommet ut av «fryseboksen» etter den langvarige konflikten med Kina som oppsto da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.
Samtidig opplever Norge et press fra USA, som krever at europeiske land må gjøre mer for å holde kinesernes innflytelse i sjakk.
– Det setter Norge i en vanskelig situasjon. Velger man den ene, så fornærmer man den andre, påpeker NUPI-direktør Ulf Sverdrup, også han blant konferansedeltakerne i München.
Ifølge Sverdrup kan avveiningene også bli vanskeligere for Norge fordi vi står utenfor EU, som nå legger opp til å koordinere Kina-politikken tettere.
Solberg toner imidlerrtid ned betydningen av det amerikanske presset.
– Vårt utgangspunkt er våre egne sikkerhetspolitiske vurderinger, insisterer hun.

(©NTB)
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Mandag 19. august 2019
• «Den blomst vi kaller rose, vil dufte liflig uten rosens navn», skrev poeten. Men navn betyr noe, ikke minst i politikken, der bevegelser og strømninger sjelden kan identifiseres på lukta alene. Først når man er døpt, er man en «aktør» å...
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?