Fredag 15. februar 2019
Solberg om Huawei: – Vi har ikke vært naive
Statsminister Erna Solberg har ikke konkludert om Huawei. Men Norge har fått på plass regelverket som trengs for å kunne ivareta sikkerheten, fastholder hun.
Publisert: 15 Februar 18:25
Statsminister Erna Solberg har ikke konkludert om Huawei. Men Norge har fått på plass regelverket som trengs for å kunne ivareta sikkerheten, fastholder hun.
– Vi har ikke vært naive. Vi har sørget for å ha et lovverk som kan fungere, sier Solberg til NTB.
Hun tilbringer helgen på den store sikkerhetskonferansen i München, der Kinas framvekst som militær, økonomisk og teknologisk stormakt er et viktig tema for diskusjonene.
– Jeg mener vi nå opplever et epokeskifte, advarte sikkerhetskonferansens sjef Wolfgang Ischinger i åpningstalen fredag ettermiddag.
– Vi ser ut til å gå inn i en ny æra med stormaktsrivalisering, sa han.

Huawei og 5GDet er spesielt den kinesiske mobilgiganten Huawei som har fått det kritiske søkelyset rettet mot seg.
Frykten er at Huaweis investeringer i strategisk viktig infrastruktur – deriblant det nye 5G-nettet – kan åpne døra for kinesisk spionasje i vestlige land.
I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.
Både Telia og Telenor bruker allerede utstyr fra Huawei i 4G-nettet i Norge.
Men ifølge Solberg har regjeringen fortsatt ikke konkludert i spørsmålet om hvilke reguleringer som skal gjelde når 5G skal rulles ut.
– Så jeg har ikke tenkt å gå inn i det. Vi er ikke ferdig med disse vurderingene, sier hun til NTB.

Har oppdatert regelbokaDet regjeringen derimot har gjort, fastholder Solberg, er å få på plass et regelverk som sikrer at Norge kan håndtere denne typen utfordringer.
– Det er kanskje ikke det vi har snakket høyest om de siste årene, men gjennom endringer i forskrifter og regelverk har vi fått på plass klare og tydelige hjemler for å kunne gjøre sikkerhetsvurderinger i spørsmål om investeringer, sier hun.
Hun trekker spesielt fram den nye sikkerhetsloven som eksempel. I tillegg er det gjort justeringer i sektorlover, deriblant petroleumsloven, for å sikre at sikkerhetspolitiske vurderinger kan gis større vekt.

Norge i krysspressSaken er et kinkig dilemma for Norge, som nylig er kommet ut av «fryseboksen» etter den langvarige konflikten med Kina som oppsto da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.
Samtidig opplever Norge et press fra USA, som krever at europeiske land må gjøre mer for å holde kinesernes innflytelse i sjakk.
– Det setter Norge i en vanskelig situasjon. Velger man den ene, så fornærmer man den andre, påpeker NUPI-direktør Ulf Sverdrup, også han blant konferansedeltakerne i München.
Ifølge Sverdrup kan avveiningene også bli vanskeligere for Norge fordi vi står utenfor EU, som nå legger opp til å koordinere Kina-politikken tettere.
Solberg toner imidlerrtid ned betydningen av det amerikanske presset.
– Vårt utgangspunkt er våre egne sikkerhetspolitiske vurderinger, insisterer hun.

(©NTB)
Tirsdag 15. oktober 2019
I MØTE: Tidligere har Ap-ledelsen avvist forslag om å utrede EØS. Nå sier Støre at det kan være en god idé.
Tirsdag 15. oktober 2019
Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Tirsdag 15. oktober 2019
• Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) har funnet en gruppe fattige som Høyre bryr seg om: Lavtlønte med høy formue som «ikke kan selge den ene veggen i leiligheten sin for å betale formuesskatt», som Asheim formulerer det til Dagens...
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.