Fredag 15. februar 2019
NEDSTEMT: Etter å ha tapt en budsjettavstemning i parlamentet kommer statsminister Pedro Sanchez trolig til å lyse ut nyvalg i dag. FOTO: MANU FERNANDEZ, AP/NTB SCANPIX
Katalanske separatister kaster Spanias statsminister Pedro Sanchez ut i krise:
Vil utlyse nyvalg i Spania
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.

Spania

Kun åtte måneder etter sosialdemokratene PSOE overtok makten i Spania forbereder de seg på nyvalg.

Etter å ha avbrutt forhandlinger om økt autonomi for Catalonia tidligere i måneden mistet statsminister Sanchez støtten fra de to katalanske partiene ERC og PDeCAT i parlamentet, og fikk dermed ikke flertall for regjeringens budsjettforslag. Konsekvensen blir nyvalg ett år før planen.

Fakta

Politisk uro i Spania:

• Det kan bli nyvalg i Spania etter at et flertall i nasjonalforsamlingen stemte ned statsminister Pedro Sanchez’ forslag til statsbudsjett.

• De katalanske partiene nektet å stemme for budsjettet så lenge Sanchez ikke åpner for forhandlinger om økt selvstyre for Catalonia.

• Sosialdemokraten Sanchez overtok som statsminister i 2018 etter at de katalanske partiene sluttet seg til venstrepartiet Podemos og var med på å felle landets daværende konservative statsminister Mariano Rajoy.

• Ifølge meningsmålinger kan det konservative Folkepartiet (PP), Rajoys parti, kunne få nok støtte fra sentrum-høyre-partiet Ciudadanos og det ytterliggående høyrepartiet Vox til å danne ny regjering dersom det blir nyvalg i vår.

Kilde: NTB

Høyresida kan bli størst

Foreløpig ligger det til rette for et regjeringsskifte etter nyvalget. Selv om sosialdemokratene PSOE har vokst jevnt på målingene siden de gikk inn i regjering i sommer, ligger de likevel bak høyresida.

Sosialdemokratenes vekst har sammenfalt med en nedgang for støttepartiet til venstre, sosialistpartiet Podemos. Samtidig har det kommet et nytt parti, Vox, som politisk ligger til høyre for det konservative partiet Partido Popular (PP).

Vox har på kort tid etablert seg på rundt 10 prosent på meningsmålingene, med hovedsaker som nei til mer innvandring, et beinhardt standpunkt mot katalansk uavhengighet kombinert med skatteletter.

Dette ga utslag i regionalvalgene i Spanias sørligste provins Andalucía i desember ifjor. Der fikk høyresida flertall i regionalforsamlingen for første gang siden Spania ble ett demokrati.

Felles front mot selvstyre

De tre store partiene til høyre for PSOE, konservative PP, liberale Ciudadanos og innvandringskritiske Vox, har i tillegg til en enighet om økonomiske spørsmål til felles at de er svært kritiske til katalansk uavhengighet.

Alle partiene på høyresida har tatt til orde for å oppheve katalansk selvstyre. PP gjorde dette etter folkavstemningen om katalansk uavhengighet i 2017, og vil heller styre regionen direkte fra Madrid.

Et eventuelt regjerings­skifte vil med andre ord bety en hardere linje overfor den katalanske uavhengighets­bevegelsen.

Sanchez i spagaten

Siden Pedro Sanchez ble statsminister har han forsøkt å finne en løsning på den katalanske konflikten blant annet ved å gjenopprette den lokale autonomien for regionen og flytte katalanske politikere fra fengsel i Madrid til fengsel i Barcelona. Han har også åpnet forhandlinger om økt autonomi med de regionale myndighetene i Catalonia. Disse forhandlingene har vært svært kontroversielle i Spania, særlig blant høyresidepartiene.

Etter flere demonstrasjoner mot regjeringens linje valgte Sanchez tidligere denne måneden å avbryte forhandlingene uten å ha kommet noe nærmere en løsning på konflikten.

Ifølge Jorge Tamames, redaktør i det spanske magasinet Política Exterior, har Sanchez hatt dårlige utsikter for å lykkes med forhandlingene fra begynnelsen.

– Problemet i det katalanske spørsmålet er at både de som ønsker uavhengighet og de som vil kjøre over katalonia, tjener på at spørsmålet er så polarisert som det er nå, sier han til Klassekampen.

Tamames forteller videre at for katalanerne trumfer uavhengighet all annen politikk. Dette er bakteppet for at de kappes om å framstå som de som er mest for katalansk selvstyre.

På spørsmålet om ikke en høyresideregjering vil bety mindre selv­styre for katalanerne, svarer Tamames:

– De katalanske selvstyrepartienes strategi er for øyeblikket å søke konflikt med sentral­makten i Spania.

– En høyresideregjering kan, slik de ser det, gi mer støtte til uavhegighetssaken.

Katalanere i retten

Det er ikke bare de avbrutte forhandlingene som setter det katalanske spørsmålet høyest opp på dagsorden i Spania.

Som Klassekampen skrev onsdag, startet denne uka høyesterettssaken mot flere katalanske politikere som har vært fengslet siden folke­avstemningen i 2017.

Tamames peker på denne rettssaken som en ytterligere kompliserende faktor for statsminister Sanchez:

– Tidspunktet for budsjett­avstemningen kunne knapt vært verre, med uavhegighetsspørsmålet så høyt på agendaen var det viktig for ERC og PDeCAT å ta et klart standpunkt, sier Tamames til Klassekampen.

Det er forventet at Sanchez vil lyse ut nyvalget i løpet av dagen.

martinu@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.