Fredag 15. februar 2019
NEDSTEMT: Etter å ha tapt en budsjettavstemning i parlamentet kommer statsminister Pedro Sanchez trolig til å lyse ut nyvalg i dag. FOTO: MANU FERNANDEZ, AP/NTB SCANPIX
Katalanske separatister kaster Spanias statsminister Pedro Sanchez ut i krise:
Vil utlyse nyvalg i Spania
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.

Spania

Kun åtte måneder etter sosialdemokratene PSOE overtok makten i Spania forbereder de seg på nyvalg.

Etter å ha avbrutt forhandlinger om økt autonomi for Catalonia tidligere i måneden mistet statsminister Sanchez støtten fra de to katalanske partiene ERC og PDeCAT i parlamentet, og fikk dermed ikke flertall for regjeringens budsjettforslag. Konsekvensen blir nyvalg ett år før planen.

Fakta

Politisk uro i Spania:

• Det kan bli nyvalg i Spania etter at et flertall i nasjonalforsamlingen stemte ned statsminister Pedro Sanchez’ forslag til statsbudsjett.

• De katalanske partiene nektet å stemme for budsjettet så lenge Sanchez ikke åpner for forhandlinger om økt selvstyre for Catalonia.

• Sosialdemokraten Sanchez overtok som statsminister i 2018 etter at de katalanske partiene sluttet seg til venstrepartiet Podemos og var med på å felle landets daværende konservative statsminister Mariano Rajoy.

• Ifølge meningsmålinger kan det konservative Folkepartiet (PP), Rajoys parti, kunne få nok støtte fra sentrum-høyre-partiet Ciudadanos og det ytterliggående høyrepartiet Vox til å danne ny regjering dersom det blir nyvalg i vår.

Kilde: NTB

Høyresida kan bli størst

Foreløpig ligger det til rette for et regjeringsskifte etter nyvalget. Selv om sosialdemokratene PSOE har vokst jevnt på målingene siden de gikk inn i regjering i sommer, ligger de likevel bak høyresida.

Sosialdemokratenes vekst har sammenfalt med en nedgang for støttepartiet til venstre, sosialistpartiet Podemos. Samtidig har det kommet et nytt parti, Vox, som politisk ligger til høyre for det konservative partiet Partido Popular (PP).

Vox har på kort tid etablert seg på rundt 10 prosent på meningsmålingene, med hovedsaker som nei til mer innvandring, et beinhardt standpunkt mot katalansk uavhengighet kombinert med skatteletter.

Dette ga utslag i regionalvalgene i Spanias sørligste provins Andalucía i desember ifjor. Der fikk høyresida flertall i regionalforsamlingen for første gang siden Spania ble ett demokrati.

Felles front mot selvstyre

De tre store partiene til høyre for PSOE, konservative PP, liberale Ciudadanos og innvandringskritiske Vox, har i tillegg til en enighet om økonomiske spørsmål til felles at de er svært kritiske til katalansk uavhengighet.

Alle partiene på høyresida har tatt til orde for å oppheve katalansk selvstyre. PP gjorde dette etter folkavstemningen om katalansk uavhengighet i 2017, og vil heller styre regionen direkte fra Madrid.

Et eventuelt regjerings­skifte vil med andre ord bety en hardere linje overfor den katalanske uavhengighets­bevegelsen.

Sanchez i spagaten

Siden Pedro Sanchez ble statsminister har han forsøkt å finne en løsning på den katalanske konflikten blant annet ved å gjenopprette den lokale autonomien for regionen og flytte katalanske politikere fra fengsel i Madrid til fengsel i Barcelona. Han har også åpnet forhandlinger om økt autonomi med de regionale myndighetene i Catalonia. Disse forhandlingene har vært svært kontroversielle i Spania, særlig blant høyresidepartiene.

Etter flere demonstrasjoner mot regjeringens linje valgte Sanchez tidligere denne måneden å avbryte forhandlingene uten å ha kommet noe nærmere en løsning på konflikten.

Ifølge Jorge Tamames, redaktør i det spanske magasinet Política Exterior, har Sanchez hatt dårlige utsikter for å lykkes med forhandlingene fra begynnelsen.

– Problemet i det katalanske spørsmålet er at både de som ønsker uavhengighet og de som vil kjøre over katalonia, tjener på at spørsmålet er så polarisert som det er nå, sier han til Klassekampen.

Tamames forteller videre at for katalanerne trumfer uavhengighet all annen politikk. Dette er bakteppet for at de kappes om å framstå som de som er mest for katalansk selvstyre.

På spørsmålet om ikke en høyresideregjering vil bety mindre selv­styre for katalanerne, svarer Tamames:

– De katalanske selvstyrepartienes strategi er for øyeblikket å søke konflikt med sentral­makten i Spania.

– En høyresideregjering kan, slik de ser det, gi mer støtte til uavhegighetssaken.

Katalanere i retten

Det er ikke bare de avbrutte forhandlingene som setter det katalanske spørsmålet høyest opp på dagsorden i Spania.

Som Klassekampen skrev onsdag, startet denne uka høyesterettssaken mot flere katalanske politikere som har vært fengslet siden folke­avstemningen i 2017.

Tamames peker på denne rettssaken som en ytterligere kompliserende faktor for statsminister Sanchez:

– Tidspunktet for budsjett­avstemningen kunne knapt vært verre, med uavhegighetsspørsmålet så høyt på agendaen var det viktig for ERC og PDeCAT å ta et klart standpunkt, sier Tamames til Klassekampen.

Det er forventet at Sanchez vil lyse ut nyvalget i løpet av dagen.

martinu@klassekampen.no

Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.
Mandag 11. mars 2019
SJOKK: Rekordlange og landsomfattende strømbrudd øker presset på Nicolás Maduro og gjør livet vanskeligere for kriserammede Venezuelas befolkning.
Lørdag 9. mars 2019
VARIGE MÉN: Politiet har skutt 13.095 gummikuler mot De gule vestene siden opprøret startet i Frankrike i fjor. Franck Didron (20) er en av dem som har måtte bøte med et øye.