Torsdag 14. februar 2019
FÅR KRITIKK: Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz (til høyre) og USAs utenriksminister Mike Pompeo før konferansen starter i Lazienki Palace. Iran, Russland og Palestina kritiserer konferansen. FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI, AP/NTB SCANPIX
• USA leder Midtøsten-konferanse i Warszawa • Møter skepsis blant EU-land
Tviler på USAs framstøt
Hassan Rouhani
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.

Polen

Den to dager lange konferansen avsluttes i den polske hovedstaden i dag.

Konferansen ble først annonsert av den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo etter sin sterke anti-iranske tale i Kairo forrige måned.

Ifølge BBC ønsket USA å arrangere en konferanse for «å øke presset mot Iran» og samle internasjonale krefter bak amerikanske myndigheters politikk mot Teheran.

Konferansen har helt fra starten fått en lunken velkomst av EU. 60 land deltok på konferansen, men få ministre var til stede. Blant EU-landenes utsendinger var Storbritannias Jeremy Hunt, den eneste utenriksministeren foruten vertslandet Polens Jacek Czaputowcz.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og den amerikanske visepresidenten Mike Pence var imidlertid på plass, i tillegg til president Donald Trumps svigersønn og spesialrådgiver for Midtøsten Jared Kushner, som også var ventet å delta. Israels statsminister Benjamin Netanyahu er blant talerne på dagens program.

Da Klassekampen gikk i trykken var det fortsatt uklart hvilke arabiske land som kom til å delta, eller hvem som ville lede deres delegasjoner, men Saudi-Arabia og Emiratene var ventet å delta. Begge landene deler Israels syn om at Iran er den største trusselen i dagens Midtøsten.

Fakta

Midtøsten-konferanse i Polen 13.–14. februar:

• USA har invitert til en konferanse i Polen om hvordan man kan få et tryggere og mer stabilt Midtøsten, men mange anser konferansen for å være et forsøk på øke presset mot Iran.

• Til sammen deltar utsendinger fra 60 land, men europeiske land deltar bare med utsendinger på lavere nivå.

• Idag skal USAs visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og Israels statsminister Benjamin Netanyahu holde innlegg.

• Land som Russland, Palestina, Libanon og Iran er ikke til stede på konferansen. Kilde: NTB

Flere reagerer

Blant dem som har takket nei til invitasjonen, er EUs utenriksminister Federica Mogherini, palestinske representanter og Russland. Flere har reagert på konferansens inn­retning.

«Russland er bekymret over USAs forsøk på å presse gjennom sine geopolitiske interesser som om de er verdenssamfunnets syn», heter det i en pressemelding fra det russiske utenriksdepartementet.

Irans president Hassan Rouhani sier konferansen er en del av et amerikansk komplott mot Iran, mens utenriksminister Javad Zarif mener konferansen er dødfødt, ifølge NTB.

USA på sin side avfeier at formålet med konferansen er å ramme Iran.

Palestinerne reagerte også kraftig over det utenriksministeren Riyad al-Maliki kalte «et komplott mot palestinernes sak». Israel-Palestina konflikten står heller ikke på det offisielle programmet, men konflikten vil uten tvil tas opp.

Mandag skrev Fox News at Trumps «Århundrets avtale» for en løsning på Israel-Palestina konflikten er ferdig, og at Trump er fornøyd med avtalen. Den blir ikke offentliggjort før etter det israelske valget i april.

Den Trump-lojale nyhetskanalen melder også at Kushner er på konferansen for å markedsføre Trumps plan.

Dype kløfter

Polen er medlem i EU, men er vertskap for den omstridte konferansen. Det viser hvor splittet flere EU-land er i synet på USAs politikk i Midtøsten. Andre hevder Polen benytter anledningen til å smiske til seg en permanent amerikansk base i landet.

President Donald Trump trakk seg i mai i fjor ut av atomavtalen med Iran. Siden har Trump gjeninnført og økt sanksjonene mot Iran. EU forsøker på sin side å redde atomavtalen. Selv om EU ­deler USAs bekymring over Irans rakettprogram, mener EU at det viktigste ved avtalen er at den setter en stopper for utvikling av iranske kjerne­fysiske våpen.

Atomavtalen med Iran ble inngått i 2015 og trådte i kraft januar 2016.

Nye fronter

EUs kjølige mottakelse av konferansen i Polen, tvang USA til å endre programmet for konferansen.

Iran er ikke nevnt i det offisielle programmet, skriver BBC. Likevel er analytikere ikke i tvil om at Iran vil stå i sentrum for USAs konferanse.

Det er første gang siden Madrid-samtalene på begynnelsen av 1990-tallet at arabiske land og Israel møtes ansikt til ansikt.

Verken Emiratene eller Saudi-Arabia har offisielle diplomatiske forbindelser med Israel, men de siste årene har frykten for Iran brakt dem nærmere hverandre. De støtter også Trumps skraping av atomavtalen. Analytikere hevder derfor at USAs mål med konferansen er å danne en israelsk-arabisk front mot Iran.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.