Tirsdag 12. februar 2019
«El Chapo» kjent skyldig i drap og omfattende narkosmugling
Joaquin «El Chapo» Guzman, tidligere regnet som en av verdens mektigste kriminelle, er kjent skyldig på alle tiltalepunkter i en domstol i New York.
Publisert: 12 Februar 23:55
Joaquin «El Chapo» Guzman, tidligere regnet som en av verdens mektigste kriminelle, er kjent skyldig på alle tiltalepunkter i en domstol i New York.
Seks dager etter at juryen trakk seg tilbake, var kjennelsen klar.
Den 61 år gamle mexicaneren ble tirsdag erklært skyldig i ti tiltalepunkter som omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn med narkotika til USA.
«El Chapo» er tidligere leder for det mexicanske Sinaloa-kartellet. Han er blitt beskrevet som sjef for et «globalt narkoimperium» og sto i flere år på magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer.
– «Chapo» Guzman var den største narkobaron verden har sett. Han overgikk andre narkobaroner, også Pablo Escobar, sier Mike Vigil, som tidligere ledet de internasjonale operasjonene til USAs Drug Enforcement Administration (DEA).
Nå blir Guzman trolig dømt til livsvarig fengsel. Forsvarerne sier kjennelsen vil bli anket, men straffeutmålingen skal i utgangspunktet skje i juni.

Milliarder av dollarRettssaken i New York har pågått i tre måneder, og retten har fått et oppsiktsvekkende innblikk i driften av et av verdens største narkokarteller.
Påtalemyndigheten mener «El Chapo» har tjent milliarder av dollar på å smugle mange tonn med kokain, heroin, metamfetamin og marihuana til USA.
Rusmidlene er blitt smuglet i tankbiler, personbiler og jernbanevogner. I tillegg er narkotika fraktet gjennom hemmelige tunneler under grensa mellom Mexico og USA.
Retten har hørt vitner forklare hvordan Guzman egenhendig drepte fiender og sørget for å få en skuddskadd mann begravet levende. En tidligere livvakt hevdet at narkobaronen torturerte to menn i flere timer før han skjøt dem, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flyktet nakenTross brutaliteten har «El Chapo» framstilt seg selv som en Robin Hood-skikkelse i den mexicanske delstaten Sinaloa, hvor narkokartellet har sin base.
Under rettssaken har juryen fått høre om «El Chapos» pistol, som var belagt med diamanter, og om hvordan han en gang måtte flykte naken gjennom en hemmelig tunnel sammen med kjæresten.
Jurymedlemmene har også fått beskrevet den omfattende korrupsjonen som muliggjør driften av Mexicos narkokarteller.
En colombiansk narkosmugler hevdet i retten at Mexicos tidligere president Enrique Peña Nieto tok imot 100 millioner dollar i bestikkelser fra Guzman. Ekspresidenten har benektet påstanden.

Utlevert til USA«El Chapo» har tidligere rømt fra fengsel flere ganger i Mexico. I 2001 klarte han å rømme ved å gjemme seg i en skittentøykurv.
Han ble pågrepet igjen i Mexico i 2016 og utlevert til USA i januar 2017.
Over 50 vitner har forklart seg i løpet av rettssaken, men «El Chapo» selv har ikke villet si noe. Og mens aktoratet har brukt tre måneder på å legge fram bevis og begrunne tiltalen, brukte Guzmans advokater kun en halvtime på forsvaret.
Flere av vitnene er tidligere kriminelle og Sinaloa-medarbeidere som har gått med på å forklare seg for politiet. Forsvarerne i saken har argumentert med at de ikke er til å stole på.
Konflikt mellom ulike narkokarteller, politi og militære styrker i Mexico har ført til et omfattende voldsproblem i deler av landet. Det er blitt anslått at rundt 150.000 mennesker er drept i Mexico siden 2006 som følge av organisert kriminalitet.
Til sammenligning er det anslått at over 110.000 mennesker er drept i krigen i Afghanistan.(©NTB)
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Torsdag 17. oktober 2019
• Fellesforbundet vedtok på slutten av sitt seks dager lange landsmøte å utrede alternativer til EØS-avtalen. Forslaget som ble vedtatt var fremmet av forbundets representantskap i et forsøk på å stilne EØS-motstanderne og hindre et...
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...