Tirsdag 12. februar 2019
Full splid i australsk fotball etter trenersparking
Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.
Publisert: 12 Februar 13:11
Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.
Det melder avisen Sydney Morning Herald, som skriver at det på mandagens styremøte i fotballforbundet ble rettet knallhard kritikk av ledelsens håndtering av saken. Forbundsdirektør David Gallop, landslagenes sportssjef Luke Casserly og kvinnenes toppfotballsjef Emma Highwood kan vente seg tøffe spørsmål om sine roller i hendelsene som har rystet kvinnelandslaget i VM-forberedelsene.
Stajcic fikk i januar sparken med begrunnelsen at kulturen i landslaget er «giftig». Først denne uken tok han til motmæle.
– Karrieren min er i filler, og ryktet mitt ødelagt. Jeg vet ennå ikke hvorfor jeg ble oppsagt, bortsett fra at David Gallop sa at det var dårlig kultur i troppen og at jeg som hovedtrener bærer ansvaret, sa 45-åringen på en pressekonferanse mandag.
Han mener seg utsatt for usaklig oppsigelse og varsler rettslige skritt mot forbundet.

Innrømmelse?Gallop svarte med en uttalelse om at Stajcic skal ha innrømmet at kulturen i troppen er «dysfunksjonell» og at det ikke kommer til å endres.
Problemene skal ha blitt avdekket gjennom to anonyme spørreundersøkelser.
– Omstendighetene gjorde at vi måtte handle for å sette VM-forberedelsene på skinner igjen. Vi gjorde det av hensyn til spillerne de andre involverte, sa Gallop.
Imidlertid har flertallet av spillere sagt seg sjokkert og skuffet over at Stajcic ble sparket.
Sydney Morning Herald brukte store ressurser på å prøve å komme til bunns i hva som lå bak sparkingen, men konkluderte med at Stajcic fikk gode skussmål fra nesten alle hold. Derimot ble enkelte andre i støtteapparatet kritisert for slankepress og homofobiske holdninger, mens en spiller skal ha skapt dårlig stemning ved ikke å innordne seg felles regelverk.

EvalueringMandag skal styret i fotballforbundet ha kommet med sterk kritikk av måten hele saken er håndtert, og det ble stilt kritiske spørsmål om rollene til Gallop, Casserly og Highwood.
– Alle vil bli gjenstand for evaluering, for dette har ødelagt merkevaren vår, sa en kilde i styret til Sydney Morning Herald.
En ny landslagssjef er ennå ikke ansatt. Gallop sa mandag at det vil skje «i løpet av noen uker».
Australia er i gruppe med Italia, Brasil og Jamaica i VM-sluttspillet og er en mulig motstander for Norge i åttedelsfinalen.

(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...