Tirsdag 12. februar 2019
Full splid i australsk fotball etter trenersparking
Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.
Publisert: 12 Februar 13:11
Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.
Det melder avisen Sydney Morning Herald, som skriver at det på mandagens styremøte i fotballforbundet ble rettet knallhard kritikk av ledelsens håndtering av saken. Forbundsdirektør David Gallop, landslagenes sportssjef Luke Casserly og kvinnenes toppfotballsjef Emma Highwood kan vente seg tøffe spørsmål om sine roller i hendelsene som har rystet kvinnelandslaget i VM-forberedelsene.
Stajcic fikk i januar sparken med begrunnelsen at kulturen i landslaget er «giftig». Først denne uken tok han til motmæle.
– Karrieren min er i filler, og ryktet mitt ødelagt. Jeg vet ennå ikke hvorfor jeg ble oppsagt, bortsett fra at David Gallop sa at det var dårlig kultur i troppen og at jeg som hovedtrener bærer ansvaret, sa 45-åringen på en pressekonferanse mandag.
Han mener seg utsatt for usaklig oppsigelse og varsler rettslige skritt mot forbundet.

Innrømmelse?Gallop svarte med en uttalelse om at Stajcic skal ha innrømmet at kulturen i troppen er «dysfunksjonell» og at det ikke kommer til å endres.
Problemene skal ha blitt avdekket gjennom to anonyme spørreundersøkelser.
– Omstendighetene gjorde at vi måtte handle for å sette VM-forberedelsene på skinner igjen. Vi gjorde det av hensyn til spillerne de andre involverte, sa Gallop.
Imidlertid har flertallet av spillere sagt seg sjokkert og skuffet over at Stajcic ble sparket.
Sydney Morning Herald brukte store ressurser på å prøve å komme til bunns i hva som lå bak sparkingen, men konkluderte med at Stajcic fikk gode skussmål fra nesten alle hold. Derimot ble enkelte andre i støtteapparatet kritisert for slankepress og homofobiske holdninger, mens en spiller skal ha skapt dårlig stemning ved ikke å innordne seg felles regelverk.

EvalueringMandag skal styret i fotballforbundet ha kommet med sterk kritikk av måten hele saken er håndtert, og det ble stilt kritiske spørsmål om rollene til Gallop, Casserly og Highwood.
– Alle vil bli gjenstand for evaluering, for dette har ødelagt merkevaren vår, sa en kilde i styret til Sydney Morning Herald.
En ny landslagssjef er ennå ikke ansatt. Gallop sa mandag at det vil skje «i løpet av noen uker».
Australia er i gruppe med Italia, Brasil og Jamaica i VM-sluttspillet og er en mulig motstander for Norge i åttedelsfinalen.

(©NTB)
Mandag 26. august 2019
• Statsminister Erna Solbergs bompengepakke, som ble akseptert av alle regjeringspartiene fredag, må karakteriseres som en relativt avbalansert løsning på et komplisert stridsspørsmål. Frp har vært opptatt av å vise frustrerte...
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Mandag 26. august 2019
Nasjonalmuseet ventet i to år med å ­offentliggjøre kunstavtalen med Fredriksen-søstrene. – Svært uheldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.
Lørdag 24. august 2019
• Riktignok finnes det enkelte høyreekstreme terrorister som henter inspirasjon i klimaapokalyptiske scenarioer og bekjenner seg til en form for grønn fascisme, slik vi skrev om tidligere denne uka. Likevel er det et langt mer framtredende...
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Lørdag 24. august 2019
Nasjonalmuseets forhandlinger med Fredriksen-familien ble innledet allerede i 2016. To personer med nære forbindelser til John «Storeulv» Fredriksen var sentrale i prosessen: Svein Aaser og Helene Jebsen Anker.
Lørdag 24. august 2019
Kjartan Fløgstads nye roman «Due og drone» kjem ut same år som han fyller 75, etter meir enn femti år som forfattar. I fjor kom Heming Gujords «Fløgstad verk», der særleg romanane blir grundig og perspektivrikt analysert og kommentert, med...
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...