Tirsdag 12. februar 2019
Full splid i australsk fotball etter trenersparking
Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.
Publisert: 12 Februar 13:11
Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.
Det melder avisen Sydney Morning Herald, som skriver at det på mandagens styremøte i fotballforbundet ble rettet knallhard kritikk av ledelsens håndtering av saken. Forbundsdirektør David Gallop, landslagenes sportssjef Luke Casserly og kvinnenes toppfotballsjef Emma Highwood kan vente seg tøffe spørsmål om sine roller i hendelsene som har rystet kvinnelandslaget i VM-forberedelsene.
Stajcic fikk i januar sparken med begrunnelsen at kulturen i landslaget er «giftig». Først denne uken tok han til motmæle.
– Karrieren min er i filler, og ryktet mitt ødelagt. Jeg vet ennå ikke hvorfor jeg ble oppsagt, bortsett fra at David Gallop sa at det var dårlig kultur i troppen og at jeg som hovedtrener bærer ansvaret, sa 45-åringen på en pressekonferanse mandag.
Han mener seg utsatt for usaklig oppsigelse og varsler rettslige skritt mot forbundet.

Innrømmelse?Gallop svarte med en uttalelse om at Stajcic skal ha innrømmet at kulturen i troppen er «dysfunksjonell» og at det ikke kommer til å endres.
Problemene skal ha blitt avdekket gjennom to anonyme spørreundersøkelser.
– Omstendighetene gjorde at vi måtte handle for å sette VM-forberedelsene på skinner igjen. Vi gjorde det av hensyn til spillerne de andre involverte, sa Gallop.
Imidlertid har flertallet av spillere sagt seg sjokkert og skuffet over at Stajcic ble sparket.
Sydney Morning Herald brukte store ressurser på å prøve å komme til bunns i hva som lå bak sparkingen, men konkluderte med at Stajcic fikk gode skussmål fra nesten alle hold. Derimot ble enkelte andre i støtteapparatet kritisert for slankepress og homofobiske holdninger, mens en spiller skal ha skapt dårlig stemning ved ikke å innordne seg felles regelverk.

EvalueringMandag skal styret i fotballforbundet ha kommet med sterk kritikk av måten hele saken er håndtert, og det ble stilt kritiske spørsmål om rollene til Gallop, Casserly og Highwood.
– Alle vil bli gjenstand for evaluering, for dette har ødelagt merkevaren vår, sa en kilde i styret til Sydney Morning Herald.
En ny landslagssjef er ennå ikke ansatt. Gallop sa mandag at det vil skje «i løpet av noen uker».
Australia er i gruppe med Italia, Brasil og Jamaica i VM-sluttspillet og er en mulig motstander for Norge i åttedelsfinalen.

(©NTB)
Lørdag 23. februar 2019
• Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap. Det gjør han etter et døgns intens medie­storm – men det har vært mange slike døgn for Giske det siste året. Arbeiderpartiet konkluderte nylig med at han har brutt partiets...
Lørdag 23. februar 2019
Hva går tapt hvis kulturredaktøren forsvinner ut av redaksjonslokalene? – Tendenser i kulturen vil ikke fanges opp like lett, tror tidligere kulturredaktør Cathrine Sandnes.
Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Lørdag 23. februar 2019
UTE: Vibeke-Emilie Abrahamsen i Bamble Frp er ekskludert frå partiet og får ikkje stille til val i heimkommunen. Men ho har ein plan.
Fredag 22. februar 2019
Konkurransetilsynet mener det ikke kan dokumenteres at faste priser på nye bøker sikrer et mangfold i utgivelsene. Men Norge er langt fra alene om å velge fastpris som politisk virke­middel.
Fredag 22. februar 2019
BLIR FEIL: Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer politireformen for at Oslo mangler politifolk i bydelene. Han mener det blir feil å legge skylda for økende kriminalitet på flyktninger.
Fredag 22. februar 2019
• For tre år siden skrev Klassekampen at mediekonsernet Amedia hadde analysert 11.300 nettartikler og funnet ut at kultursaker blir minst lest. Bare én prosent av de digitale abonnentene leste nettavisenes filmanmeldelser. Vil det føre til...
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
Sarah Sørheim kan bli Aftenpostens siste kulturredaktør. Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke bestemt seg for om hun skal erstattes når hun nå går av.
Torsdag 21. februar 2019
• Månestråle barnehage på Frogner i Oslo har lenge profilert seg som en mønsterbarnehage. Ved å ta inn ekstra kostpenger har barnehagen kunnet servere blant annet frokostbuffet og chiagrøt, og slik framstilt seg som et attraktivt alternativ...