Lørdag 9. februar 2019
ÅPEN FOR BUSINESS: Venezuelas selverklærte overgangspresident Juan Guaidó varsler store endringer i landets oljesektor om han får makten i det skakkjørte landet. FOTO: FERNANDO LLANO, AP/NTB SCANPIX
Klar for privat overtakelse
SINNE: En offentlig ansatt krever lønnsøkning i Caracas. Varemangel og hyperinflasjon har gjort hverdagen umulig for mange venezuelanere. 8FOTO: YURI CORTEZ, AFP/NTB SCANPIX
SYMBOL: Venezuelanere gjør klar en gasstank i papp som skal fyres opp som en del av en nyttårstradisjon i Venezuela. FOTO: CARLOS RAMIREZ, AFP/NTB SCANPIX
Elliott Abrams
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.

Krisa i VENEZUELA

Utsendinger fra Venezuelas opposisjon trapper nå opp sine diplomatiske framstøt for å sikre ytterligere støtte til Juan Guaidó, som i januar erklærte seg som overgangspresident i landet.

Mandag møter Guaidós representanter Italias visestatsminister Matteo Salvini fra ytre høyre-partiet Lega, som har slitt med å få regjeringspartnerne i Femstjernersbevegelsen til å være med på å anerkjenne Guaidó.

Italia er i dag det eneste av de store EU-landene som ikke har anerkjent Guaidó som Venezuelas rettmessige president.

Fakta

Venezuelas olje:

• Venezuela har verdens største kjente oljereserver, på 297 milliarder fat.

• Oljesektoren domineres av det statlige selskapet PDVSA.

• I dag kreves det at staten har en eierandel på minst 51 prosent i samarbeidsprosjekter i oljesektoren. Opposisjons­leder Juan Guaidó ønsker å fjerne dette kravet.

• PDVSAs datterselskap i USA, Citgo, driver raffinering og distribusjon.

Avviser EU-initiativ

EU har opprettet en kontaktgruppe for Venezuela sammen med flere latinamerikanske land, inkludert stater som fortsatt anser Nicolás Maduro som Venezuelas president.

Etter et møte i Uruguay torsdag oppfordret gruppa blant annet til å holde et nytt presidentvalg i Venezuela.

Initiativet ble raskt skutt ned av USAs spesialutsending til Venezuela, Elliott Abrams.

Han mener omverdenen må stille seg bak Guaidó og at tida for dialog med Maduro «for lengst er forbi», ifølge Reuters.

Abrams skal ifølge The Observer ha godkjent militærkuppet mot Venezuelas president Hugo Chávez i 2002, da Abrams var spesialassistent for president George W. Bush.

Oljesanksjoner

President Donald Trump innførte i forrige uke sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA. Landet har verdens største kjente oljereserver og oljen står for 96 prosent av statens inntekter.

Sanksjonene har gjort at over 20 tankskip har blitt liggende ved Gulfkysten med totalt 9,6 millioner fat venezuelansk olje om bord.

– Venezuela er avhengig av oljeeksport for mesteparten av inntektene som økonomien genererer. Dette gjør landet ekstremt sårbart for internasjonalt press. Landet importerer mesteparten av det som forbrukes, sier den venezuelanske historikeren Miguel Tinker Salas ved Pomona College i California til Klassekampen.

I en analyse fra finansselskapet Standard & Poor’s (S&P) heter det at PDVSAs produksjon kan falle til under 800.000 fat daglig innen utgangen av februar som følge av sanksjonene. I januar lå den daglige produksjonen på 1,27 millioner fat.

Sanksjonene har «trolig framskyndet den allerede historiske kollapsen» i Venezuelas oljesektor, ifølge S&P.

Samtidig jobber Trump-administrasjonen og opposisjonen for å sikre at inntektene Venezuelas regjering mister, settes på kontoer som Guaidó skal ha tilgang på. Maduro og Guaidó er også i en dragkamp om kontrollen over PDVSAs datterselskap i USA, Citgo, som nyhetsbyrået Bloomberg omtaler som den venezuelanske oljegigantens «kronjuvel».

– Vi jobber sammen med USAs myndigheter for å ta kontrollen over våre eiendeler, sa Carlos Vecchio, som er Guaidós representant i USA, til Bloomberg mandag.

Vecchio la til at en ny regjering under Guaidó vil fjerne dagens krav om at den venezuelanske staten skal være majoritetseier i alle såkalte joint ventures (fellesforetak) i oljesektoren.

– Vi vil bevege oss mot en åpen økonomi, vi vil øke oljeproduksjonen. Mesteparten av oljeproduksjonen vi ønsker å øke, vil skje med privat sektor, sa Vecchio.

I slutten av januar sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton til Fox News at «det vil utgjøre en stor økonomisk forskjell for USA» dersom amerikanske oljeselskaper kan få «investere skikkelig i og produsere oljekapasitetene i Venezuela».

Fastlåst konflikt

Den siste opptrappingen av konflikten i Venezuela kom i forbindelse med at Maduro ble tatt i ed i januar etter et valg som opposisjonen og en rekke naboland anser som ugyldig. Tre millioner venezuelanere har forlatt landet etter flere år med varemangel, hyperinflasjon og ustabilitet.

Professor Tinker Salas mener Maduro har «basert seg på improvisering framfor solid økonomisk politikk», og verken fått kontroll på korrupsjonen eller vekslingskursen. Han bemerker samtidig at Venezuela har stått overfor «en intern økonomisk krig fra private sektorer» og internasjonalt press anført av USA.

– Sanksjonene hindrer landet i å reforhandle gjelden og kjøpe nødvendig utstyr for å investere i oljeindustrien. På lang sikt er det folket i Venezuela som lider konsekvensene av disse sanksjonene.

yohans@klassekampen.no

Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.