Lørdag 9. februar 2019
ÅPEN FOR BUSINESS: Venezuelas selverklærte overgangspresident Juan Guaidó varsler store endringer i landets oljesektor om han får makten i det skakkjørte landet. FOTO: FERNANDO LLANO, AP/NTB SCANPIX
Klar for privat overtakelse
SINNE: En offentlig ansatt krever lønnsøkning i Caracas. Varemangel og hyperinflasjon har gjort hverdagen umulig for mange venezuelanere. 8FOTO: YURI CORTEZ, AFP/NTB SCANPIX
SYMBOL: Venezuelanere gjør klar en gasstank i papp som skal fyres opp som en del av en nyttårstradisjon i Venezuela. FOTO: CARLOS RAMIREZ, AFP/NTB SCANPIX
Elliott Abrams
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.

Krisa i VENEZUELA

Utsendinger fra Venezuelas opposisjon trapper nå opp sine diplomatiske framstøt for å sikre ytterligere støtte til Juan Guaidó, som i januar erklærte seg som overgangspresident i landet.

Mandag møter Guaidós representanter Italias visestatsminister Matteo Salvini fra ytre høyre-partiet Lega, som har slitt med å få regjeringspartnerne i Femstjernersbevegelsen til å være med på å anerkjenne Guaidó.

Italia er i dag det eneste av de store EU-landene som ikke har anerkjent Guaidó som Venezuelas rettmessige president.

Fakta

Venezuelas olje:

• Venezuela har verdens største kjente oljereserver, på 297 milliarder fat.

• Oljesektoren domineres av det statlige selskapet PDVSA.

• I dag kreves det at staten har en eierandel på minst 51 prosent i samarbeidsprosjekter i oljesektoren. Opposisjons­leder Juan Guaidó ønsker å fjerne dette kravet.

• PDVSAs datterselskap i USA, Citgo, driver raffinering og distribusjon.

Avviser EU-initiativ

EU har opprettet en kontaktgruppe for Venezuela sammen med flere latinamerikanske land, inkludert stater som fortsatt anser Nicolás Maduro som Venezuelas president.

Etter et møte i Uruguay torsdag oppfordret gruppa blant annet til å holde et nytt presidentvalg i Venezuela.

Initiativet ble raskt skutt ned av USAs spesialutsending til Venezuela, Elliott Abrams.

Han mener omverdenen må stille seg bak Guaidó og at tida for dialog med Maduro «for lengst er forbi», ifølge Reuters.

Abrams skal ifølge The Observer ha godkjent militærkuppet mot Venezuelas president Hugo Chávez i 2002, da Abrams var spesialassistent for president George W. Bush.

Oljesanksjoner

President Donald Trump innførte i forrige uke sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA. Landet har verdens største kjente oljereserver og oljen står for 96 prosent av statens inntekter.

Sanksjonene har gjort at over 20 tankskip har blitt liggende ved Gulfkysten med totalt 9,6 millioner fat venezuelansk olje om bord.

– Venezuela er avhengig av oljeeksport for mesteparten av inntektene som økonomien genererer. Dette gjør landet ekstremt sårbart for internasjonalt press. Landet importerer mesteparten av det som forbrukes, sier den venezuelanske historikeren Miguel Tinker Salas ved Pomona College i California til Klassekampen.

I en analyse fra finansselskapet Standard & Poor’s (S&P) heter det at PDVSAs produksjon kan falle til under 800.000 fat daglig innen utgangen av februar som følge av sanksjonene. I januar lå den daglige produksjonen på 1,27 millioner fat.

Sanksjonene har «trolig framskyndet den allerede historiske kollapsen» i Venezuelas oljesektor, ifølge S&P.

Samtidig jobber Trump-administrasjonen og opposisjonen for å sikre at inntektene Venezuelas regjering mister, settes på kontoer som Guaidó skal ha tilgang på. Maduro og Guaidó er også i en dragkamp om kontrollen over PDVSAs datterselskap i USA, Citgo, som nyhetsbyrået Bloomberg omtaler som den venezuelanske oljegigantens «kronjuvel».

– Vi jobber sammen med USAs myndigheter for å ta kontrollen over våre eiendeler, sa Carlos Vecchio, som er Guaidós representant i USA, til Bloomberg mandag.

Vecchio la til at en ny regjering under Guaidó vil fjerne dagens krav om at den venezuelanske staten skal være majoritetseier i alle såkalte joint ventures (fellesforetak) i oljesektoren.

– Vi vil bevege oss mot en åpen økonomi, vi vil øke oljeproduksjonen. Mesteparten av oljeproduksjonen vi ønsker å øke, vil skje med privat sektor, sa Vecchio.

I slutten av januar sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton til Fox News at «det vil utgjøre en stor økonomisk forskjell for USA» dersom amerikanske oljeselskaper kan få «investere skikkelig i og produsere oljekapasitetene i Venezuela».

Fastlåst konflikt

Den siste opptrappingen av konflikten i Venezuela kom i forbindelse med at Maduro ble tatt i ed i januar etter et valg som opposisjonen og en rekke naboland anser som ugyldig. Tre millioner venezuelanere har forlatt landet etter flere år med varemangel, hyperinflasjon og ustabilitet.

Professor Tinker Salas mener Maduro har «basert seg på improvisering framfor solid økonomisk politikk», og verken fått kontroll på korrupsjonen eller vekslingskursen. Han bemerker samtidig at Venezuela har stått overfor «en intern økonomisk krig fra private sektorer» og internasjonalt press anført av USA.

– Sanksjonene hindrer landet i å reforhandle gjelden og kjøpe nødvendig utstyr for å investere i oljeindustrien. På lang sikt er det folket i Venezuela som lider konsekvensene av disse sanksjonene.

yohans@klassekampen.no

Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.