Tirsdag 5. februar 2019
EU og Norge inviterer til internasjonal konferanse om CO2-rensing
EUs klimasjef Miguel Arias Cañete forteller at han har tatt initiativ til en stor internasjonal konferanse i Norge i september om fangst og lagring av CO2.
Publisert: 05 Februar 16:30
EUs klimasjef Miguel Arias Cañete forteller at han har tatt initiativ til en stor internasjonal konferanse i Norge i september om fangst og lagring av CO2.
– Fangst og lagring av CO2 er grunnleggende viktig hvis vi skal oppnå klimanøytralitet. Vi kan ikke nå målene i Parisavtalen uten dette, sier Cañete til NTB.
Han hadde tirsdag et timelangt bilateralt møte med Norges olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Der var fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, et hovedtema.
Freiberg er glad for initiativet Cañete nå har tatt til en CCS-samling i Norge.
– En slik konferanse gir oss mulighet til sammen å identifisere gjenstående hindringer, sier han.
Freiberg mener drahjelp fra EU er helt avgjørende hvis vi skal lykkes med CCS her til lands. Målet er å få på plass et samarbeid mellom flere europeiske land, med økonomisk støtte fra EUs nye investeringsfond for klimatiltak.
Dette fondet skal være klart til å begynne å dele ut penger i 2020, opplyser Cañete. Han mener EU har en plikt til å finansiere CCS.
– Det blir et betydelig fond. Så pengene kommer til å være der, forsikrer han, dog uten å nevne det norske prosjektet direkte.
På norsk side er en investeringsbeslutning ventet i 2020 eller 2021.
(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.