Tirsdag 5. februar 2019
EU og Norge inviterer til internasjonal konferanse om CO2-rensing
EUs klimasjef Miguel Arias Cañete forteller at han har tatt initiativ til en stor internasjonal konferanse i Norge i september om fangst og lagring av CO2.
Publisert: 05 Februar 16:30
EUs klimasjef Miguel Arias Cañete forteller at han har tatt initiativ til en stor internasjonal konferanse i Norge i september om fangst og lagring av CO2.
– Fangst og lagring av CO2 er grunnleggende viktig hvis vi skal oppnå klimanøytralitet. Vi kan ikke nå målene i Parisavtalen uten dette, sier Cañete til NTB.
Han hadde tirsdag et timelangt bilateralt møte med Norges olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Der var fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, et hovedtema.
Freiberg er glad for initiativet Cañete nå har tatt til en CCS-samling i Norge.
– En slik konferanse gir oss mulighet til sammen å identifisere gjenstående hindringer, sier han.
Freiberg mener drahjelp fra EU er helt avgjørende hvis vi skal lykkes med CCS her til lands. Målet er å få på plass et samarbeid mellom flere europeiske land, med økonomisk støtte fra EUs nye investeringsfond for klimatiltak.
Dette fondet skal være klart til å begynne å dele ut penger i 2020, opplyser Cañete. Han mener EU har en plikt til å finansiere CCS.
– Det blir et betydelig fond. Så pengene kommer til å være der, forsikrer han, dog uten å nevne det norske prosjektet direkte.
På norsk side er en investeringsbeslutning ventet i 2020 eller 2021.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...