Tirsdag 5. februar 2019
EU og Norge inviterer til internasjonal konferanse om CO2-rensing
EUs klimasjef Miguel Arias Cañete forteller at han har tatt initiativ til en stor internasjonal konferanse i Norge i september om fangst og lagring av CO2.
Publisert: 05 Februar 16:30
EUs klimasjef Miguel Arias Cañete forteller at han har tatt initiativ til en stor internasjonal konferanse i Norge i september om fangst og lagring av CO2.
– Fangst og lagring av CO2 er grunnleggende viktig hvis vi skal oppnå klimanøytralitet. Vi kan ikke nå målene i Parisavtalen uten dette, sier Cañete til NTB.
Han hadde tirsdag et timelangt bilateralt møte med Norges olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Der var fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, et hovedtema.
Freiberg er glad for initiativet Cañete nå har tatt til en CCS-samling i Norge.
– En slik konferanse gir oss mulighet til sammen å identifisere gjenstående hindringer, sier han.
Freiberg mener drahjelp fra EU er helt avgjørende hvis vi skal lykkes med CCS her til lands. Målet er å få på plass et samarbeid mellom flere europeiske land, med økonomisk støtte fra EUs nye investeringsfond for klimatiltak.
Dette fondet skal være klart til å begynne å dele ut penger i 2020, opplyser Cañete. Han mener EU har en plikt til å finansiere CCS.
– Det blir et betydelig fond. Så pengene kommer til å være der, forsikrer han, dog uten å nevne det norske prosjektet direkte.
På norsk side er en investeringsbeslutning ventet i 2020 eller 2021.
(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.