Torsdag 31. januar 2019
SPLITTET: Rødts varaordfører i Bodø Synne Bjørbæk er skuffet over partileder Bjørnar Moxnes i spørsmålet om krisa i Venezuela. FOTO: MARGIT BRATLIE SELSJORD
• Venezuela-opprør mot ledelsen i Rødt • SV tar «sterk avstand» fra Maduro
Venezuela splitter Rødt
STERKE FØLELSER: Krisa i Venezuela splitter partiet Rødt. Mens ledelsen støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreide, gjør deler av partiet opprør.

VENEZUELA

Krisa i Venezuela når helt til Norge. Basketaket om regjeringsmakt i det kriserammede latinamerikanske landet gir ekko inn landsstyremøtet i partiet Rødt denne helga.

Partiledelsen gikk denne uka ut med en uttalelse der det blant annet het «at folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold». I tillegg støttet partiet den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreides (H) ønske om dialog og forhandlinger mellom partene i Venezuela.

Uttalelsen ble møtt med mye hard kritikk innad i Rødt. De siste dagene har debatten rast på sosiale medier, og til helga skal uenigheten opp i partiets landsstyre. Der er det duket for bråk.

– Det var mange som reagerte på den uttalelsen som kom denne uka. Jeg syns det er veldig trist å se at Rødts ledelse foreløpig ikke har klart å ta en klar anti-imperialistisk linje, sier Synne Bjørbæk.

Hun er varaordfører i Bodø og medlem i landsstyret og er blant dem som nå kvesser knivene mot partiledelsen.

Fakta

Krisa i Venezuela:

• Venezuela er inne i en stadig dypere krise. Den er både politisk og økonomisk – landet mangler mat og medisiner, og økonomien har kollapset.

• Sosialistpartiet styrer landet og sier at mesteparten av problemene skyldes USAs og opposisjonens undergravende politikk, i tillegg til reduserte oljepriser. Kritikere av regimet sier derimot at sosialistpartiets egne økonomiske politikk må bære mesteparten av skylda.

• Opposisjonen har krevd at presidenten går av, med støtte i flertallet i nasjonalforsamlingen. Kravet støttes av blant annet USA og EU.

USA-motstand viktigst

– Rødt må klart og tydelig fordømme alle forsøk på statskupp, økonomisk blokade og vestlig innblanding i Venezuela. Vi mener at folket i Venezuela har en grunnleggende rett til å bestemme selv, og at det er viktig å slå ring rundt folkerettens prinsipp om ikke-innblanding, sier Bjørbæk.

Varaordføreren har foreslått en egen uttalelse om situasjonen i Venezuela, der den pågående politiske krisa i landet blir forstått som et forsøk på statskupp, og der hovedtyngden av skylda for den økonomiske krisa legges på USA.

– Uansett hva man mener om den sittende presidenten, så må truslene om kupp og intervensjon opphøre. USA har en lang og skammelig historie med å behandle Latin-Amerika som sin egen bakgård, sier Bjørbæk.

Hun mener det er feil av partiet å støtte den norske regjeringens utenrikspolitikk.

– Det er ikke Rødt sin oppgave å støtte Søreide, spesielt ikke når regjeringen kjører en intervensjonslinje mot Venezuela og vil bidra til å legge til rette for en løsning som inkluderer nyvalg, sier hun.

«Ser fram mot diskusjon»

Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen skriver i en e-post til Klassekampen at partiledelsen tar «klart avstand fra Trumps åpent erklærte mål om regimeskifte i Venezuela».

Hansen skriver i e-posten at hun «viste til Søreides uttalelse fra 17. januar for å utfordre regjeringa på om de virkelig støtter en inkluderende og demokratisk prosess, og om de vil ta avstand fra USAs krigstrusler».

Hun skriver også at hun «ser fram til en god diskusjon» i helgas landsstyremøte.

Tar «sterk avstand»

SV-leder Audun Lysbakken har tidligere tatt avstand fra det venezuelanske sosialistpartiets politikk og går nå enda lenger i å fordømme det sittende regimet i Venezuela.

«Den humanitære situasjonen i Venezuela er prekær. SV tar sterkt avstand fra Maduro-regimets politikk. Den er anti-demokratisk og regjeringen er ansvarlig for en totalt feilslått økonomisk politikk med forferdelige resultater», skriver Lysbakken i en e-post til Klassekampen.

Lysbakken berømmer også regjeringens linje overfor myndighetene i Venezuela.

«Jeg mener den norske regjeringen har lagt seg på en klok linje, hvor kravet er dialog og frie valg. Maduro har satt demokratiet til side, løsningen på det er valg. Nå må alt gjøres for å unngå borgerkrig, og SV vil også advare mot utenlandsk militær intervensjon», skriver SV-lederen.

Fra drøm til katastrofe

Tidligere Latin-Amerika-korrespondent for NRK Erling Borgen forklarer venstresidas følelser for Venezuela som et håp som brast.

– Det begynte utrolig bra, med drømmen om et sosialistisk samfunn, drømmen om å fordele den enorme oljerikdommen til de fattige. Så har det endt i en katastrofe, med millioner som flykter ut av landet, menneskerettighetsbrudd, med Venezuela som ett av de mest korrupte landene i verden. Jeg tenker at den norske venstresida må være modig nok til å erkjenne at både Hugo Chaves-regimet og Maduro-regimet har gjort en rekke grove feil, sier Borgen.

– Venstresida må erkjenne at det ikke bare er USA-imperialismen og kapitalismens skyld, legger han til.

Samtidig sier Borgen at det nå er «lite troverdig» at USA skal inn for å skape fred og demokrati i Venezuela.

– Den eneste løsningen på dette må være forhandlinger. Og forhandlingene må ledes av land og personer som ikke har vært med på krig for regimeskifte, sier han, og legger til at det etter hans mening ekskluderer Norge.

Skal undersøke situasjonen

Latin-Amerikagruppene i Norge (Lag) er en organisasjon som setter i stand såkalte solidaritetsbrigader til Latin-Amerika, og har et mangeårig engasjement for Venezuela.

Victoria Sirnes skriver på vegne av Lag til Klassekampen at organisasjonen «er svært bekymret for utviklingen i Venezuela. Det som skjer i landet er et pågående statskupp og samtlige norske medier feiler med å gi et balansert bildet av situasjonen».

Likevel er det «ulike oppfatninger om interne forhold i Venezuela» i organisasjonen. Sirnes skriver at hun skal reise til Venezuela på oppdrag fra Lag, for å skaffe en «bedre oversikt over situasjonen».

utenriks@klassekampen.no

Saken er rettet 1. februar 2019: Vi omtalte Erling Borgen som SV-veteran. Det stemmer ikke, og vi beklager. Red.

Artikkelen er oppdatert: 31. januar 2019 kl. 17.04
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.
Lørdag 9. februar 2019
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.